Trwa ładowanie...

Pięć najczęstszych objawów raka żołądka. Jeden z nich łatwo zlekceważyć

Rak żołądka u młodych ludzi jest bardzo inwazyjny i szybko postępuje
Rak żołądka u młodych ludzi jest bardzo inwazyjny i szybko postępuje (Getty Images)

Spadek apetytu, gwałtowne chudnięcie, brak sił - to jedne z głównych sygnałów ostrzegających przed rakiem żołądka. Problem w tym, że jak w przypadku większości schorzeń nowotworowych, dolegliwości z reguły pojawiają się w zaawansowanym stadium choroby. To powoduje, że rak żołądka jest jednym z najbardziej śmiercionośnych nowotworów.

spis treści

1. Rak żołądka u młodych osób

Niedawno kompozytor Andrew Lloyd Webber podzielił się informacją o chorobie swojego najstarszego syna. Nicholas zmarł 25 marca, po trwającej 18 miesięcy walce z rakiem żołądka.

To jeden z najbardziej podstępnych i śmiercionośnych nowotworów. Na ten typ raka umiera rocznie ok. 5,5 tys. Polaków.

Zobacz film: "Rak płuca. Historia Jerzego"
Ból w nadbrzuszu i nagła utrata masy ciała to mogą być objawy raka żołądka
Ból w nadbrzuszu i nagła utrata masy ciała to mogą być objawy raka żołądka (Getty Images)

W większość państw Europy Zachodniej w ostatnich latach notuje się wyraźny spadek zachorowań na ten typ nowotworów. Rak żołądka występuje głównie u osób po 45. roku życia, ale zdarzają się też zachorowania wśród młodszych osób - nawet u dwudziestolatków.

- To są rzadkie przypadki, ale mam takich pacjentów. W ich przypadku z reguły choroba jest uwarunkowana genetycznymi predyspozycjami. Niestety u młodych ludzi ten nowotwór jest bardzo inwazyjny i szybko postępuje, nacieka na prawie cały żołądek. Ciężko jest uratować takich pacjentów i najczęściej nie kończy się to dobrze - mówi gastrolog dr n. med. Tadeusz Tacikowski.

Lekarz zwraca uwagę na nową tendencję dotyczącą zachorowań. - W ostatnich latach spada częstość zachorowań na raka żołądka ulokowanego w dystalnej (dolnej) części żołądka, ale rosną zachorowania na raka zlokalizowanego w górnej części - wyjaśnia lekarz.

2. Pięć najczęstszych objawów raka żołądka

Ekspert podkreśla, że trudność związana ze zdiagnozowaniem choroby wynika z braku charakterystycznych objawów, które skłoniłyby pacjentów do badań. Chorobę można stosunkowo łatwo wykryć, wykonując gastroskopię, jednak ze względu na specyfikę badania niewiele osób wykonuje badanie regularnie w ramach profilaktyki.

- To jest bardzo trudna sytuacja. Niemal do ostatniej chwili rak żołądka może nie dawać żadnych objawów klinicznych albo powodować bardzo dyskretne dolegliwości - przyznaje dr Tacikowski.

- Alarmującymi sygnałami może być m.in. ból w nadbrzuszu, anemia, osłabienie - niestety z reguły oznacza to, że ten rak jest już niezwykle zaawansowany - wyjaśnia gastrolog.

Lekarz przyznaje, że bardzo wysoka śmiertelność obserwowana w raku żołądka wynika właśnie z tego, że objawy pojawiają się późno.

- Wszystko zależy od fazy rozpoznania. Jeżeli ten rak byłby diagnozowany wcześnie, byłby mało zaawansowany, to są szanse na całkowite wyleczenie - główną metodą leczniczą jest wycięcie całego żołądka. Mam wielu pacjentów, których udaje się z tej choroby wyleczyć. Natomiast jeżeli stopień zaawansowania jest duży, są przerzuty w węzłach, to skuteczność leczenia zdecydowanie spada i w rezultacie całościowe wyniki leczenia tego raka są słabe - mówi ekspert.

- W Polsce najczęściej zbyt późno rozpoznaje się ten nowotwór. W przypadku raka wczesnego prawie 100 proc. chorych przeżywa pięć lat. Natomiast przy wystąpieniu przerzutów odległych, odsetek pięcioletnich przeżyć spada do pięciu procent - podkreśla dr Tacikowski.

Jakie mogą być objawy raka żołądka?

Dyspepsja - przewlekłe bóle brzucha zlokalizowane w nadbrzuszu - nasilające się po posiłku, a zmniejszające na czczo. - Bóle brzucha, wzdęcia w 90 proc. przypadków będą objawami związanymi z dysfunkcją czynnościową lub chorobą wrzodową, ale rak żołądka też może dawać takie objawy - wyjaśnia gastrolog.

Brak energii. Wraz z postępem choroby może dochodzić do krwawienia z przewodu pokarmowego, które może doprowadzić do niedokrwistości z niedoboru żelaza. To z kolei powoduje uczucie zmęczenia, osłabienie i prowadzi do anemii. Niestety, bardzo często zmęczenie jest łączone np. z przepracowaniem, co powoduje, że objaw ten łatwo zbagatelizować.

Utrata masy ciała. Według Cancer Research nagłe chudnięcie obserwowane u chorujących na raka żołądka jest związane m.in. z utratą apetytu i z szybkim poczuciem sytości po zjedzenie nawet niewielkich porcji. Może to również wynikać z tzw. kacheksji nowotworowej, czyli zaburzeń przemian metabolicznych, które powodują wzmożony wydatek energetyczny, pomimo braku aktywności chorych.

- Bardzo niepokojące jest wyraźne schudnięcie, mimo braku diety lub gwałtowna utrata wagi z dietą. Są pacjenci, którzy się odchudzają i nagle zauważają spektakularny rezultat diety. Taki gwałtowny spadek masy ciała jest alarmujący i wymaga wykonania gastroskopii - tłumaczy lekarz.

Trudności z przełykaniem. Guz w żołądku może powodować ból i pieczenie podczas połykania. - Trudności z przełykaniem sugerują raczej chorobę przełyku. Tego typu dolegliwości mogą jednak wystąpić również przy raku żołądka, jeżeli nowotwór jest zlokalizowany w górnej części żołądka i nacieka na dolną część przełyku, czyli miejsce połączenia przełyku i żołądka. Ale nie jest to klasyczny objaw - zaznacza dr Tacikowski.

Mdłości, wymioty. Niepokój powinna wzbudzić zwłaszcza sytuacja, kiedy w wymiocinach pojawia się fusowata czarna lub ciemnobrązowa, krwista treść.

3. Ryzyko zachorowania a zakażenie Helicobacter pylori

Wśród czynników zwiększających ryzyko zachorowania na raka żołądka są wymieniane (jak w przypadku większości nowotworów) - palenie papierosów oraz nadmierne spożywanie alkoholu. Ryzyko rozwoju choroby zwiększa również dieta bogata w konserwanty, produkty smażone, wędzone i sól.

- Jedną z przyczyn raka żołądka jest zakażenie bakterią Helicobacter pylori. Nie oznacza to, że każdy kto ma tę bakterię, będzie miał raka - tak nie jest. Niemniej jednak WHO uznało to za kancerogen, czyli czynnik sprzyjających tej chorobie. Jest to zakażenie dość powszechne. W Polsce częstość zakażenia Helicobacter sięgała w przeszłości nawet 80-90 proc. Z naszych badań wynika, że obecnie w populacji Warszawy wynosi ok. 37 proc. - wyjaśnia gastrolog.

- To z pewnością, w pewnym stopniu, przekłada się również na częstość występowania raka żołądka. Z innych czynników zwiększających ryzyko zachorowania wymieniane jest niskie spożycie witamin, zwłaszcza witaminy C. Ważną rolę odgrywają również często trudne do uchwycenia predyspozycje genetyczne - dodaje dr Tacikowski.

Katarzyna Grzęda-Łozicka, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze