Piją ponad 220 litrów rocznie. Przepis na marskość wątroby po polsku
W Polsce choroby wątroby stanowią siódmą przyczynę zgonów. Choć narząd ten ma niezwykłe właściwości regeneracyjne, to lata narażenia na szkodliwe wirusy czy toksyny pochodzące z alkoholu mogą kończyć się całkowitą niewydolnością narządu. Co jeszcze szkodzi wątrobie?
1. Ostrożnie z mlekiem. Wątroba za nim nie przepada
Badania naukowe, które zostały opublikowane w prestiżowym czasopiśmie medycznym "Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism", wykazały, że żywność o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych może mieć destrukcyjny wpływ na wątrobę i trzustkę. Wśród takich produktów znajduje się pełne mleko, które zawiera 4,5 grama tłuszczów nasyconych na szklankę, co stanowi 20 proc. naszego dziennego zapotrzebowania. Dla dobra naszego zdrowia warto więc zastąpić pełnotłuste mleko chudym mlekiem lub napojem roślinnym.
Niestety Polacy są wielkimi miłośnikami mleka. W ciągu ostatnich 15 lat spożycie tego napoju w Polsce znacznie wzrosło. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego rocznie konsumujemy aż 225 litrów tego produktu.
2. Trują wątrobę jak alkohol
Spożywanie alkoholu jest jednym z głównych czynników, które przyczyniają się do stopniowego niszczenia naszych wewnętrznych organów, takich jak wątroba, mózg, serce, nerki i trzustka.
Dodatkowo, picie piwa i kolorowych drinków, może być dla wątroby wyzwaniem. M.in. z powodu nadmiernej ilości węglowodanów prostych. Innym poważnym zagrożeniem dla naszego zdrowia jest regularne sięganie po tzw. energetyki, a także napoje owocowe z dodatkiem cukru, wody smakowe i niektóre izotoniki. Te napoje również są często pełne cukru, więc ich nadmierne spożywanie może prowadzić do rozwoju niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD).
- Wydaje się, że ekstremalne dawki cukru występujące w napojach słodzonych cukrem przytłaczają większość mechanizmów metabolizmu węglowodanów w organizmie – wyjaśnia dr Jonathan Clinthorne w rozmowie z portalem webmd.com. - Powoduje to wiele negatywnych skutków na dalszym etapie rozwoju - dodaje.
Niestety bogatym źródłem cukru są także soki owocowe bez dodatku cukru. Owoce bowiem naturalnie zawierają duże ilości fruktozy.
- Chociaż banan może zawierać kilka gramów fruktozy, w słodkim napoju może być jej aż dziesięciokrotnie więcej - podkreśla badacz.
Nadmiar fruktozy w organizmie przekształcany jest przez wątrobę w tłuszcz, co z biegiem czasu może również przyczyniać się do rozwoju NAFLD.
Ta choroba może zaburzać gospodarkę hormonalną i węglowodanową, negatywnie wpływać na pracę układu pokarmowego i układu krążenia oraz podnosić stężenie cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi.
Aby wspierać prawidłowe funkcjonowanie wątroby i innych narządów oraz unikać poważnych problemów zdrowotnych, powinniśmy nie tylko zrezygnować z wyżej wymienionych produktów, ale także włączyć do naszej diety odpowiednią ilość warzyw i owoców. Nie możemy również zapominać o regularnej aktywności fizycznej, rzuceniu palenia, piciu naparów ziołowych i spożywaniu wody.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.