NewsyRegularnie przyjmowali witaminę D3. Potem ich zbadano

Regularnie przyjmowali witaminę D3. Potem ich zbadano

Witamina D pełni w organizmie wiele kluczowych funkcji. Teraz okazało się, że jest także kluczowa w leczeniu stwardnienienia rozsianego (SM). Jest to choroba autoimmunologiczna, która atakuje ośrodkowy układ nerwowy. Jej objawy mogą być różnorodne – od zaburzeń widzenia i sztywności kończyn po niedowłady i problemy z koordynacją ruchową. Jak działa witamina D3 na chorych?

Nowe badania o witaminie D. Pomaga w leczeniu stwardnienia rozsianego
Nowe badania o witaminie D. Pomaga w leczeniu stwardnienia rozsianego
Źródło zdjęć: © Getty Images

Witamina D a leczenie stwardnienia rozsianego

Badanie przeprowadzone przez naukowców z CHU Nîmes, Université Montpellier i ośrodków leczenia stwardnienia rozsianego we Francji przyniosło nadzieję osobom z tzw. klinicznym zespołem izolowanym (pierwsze objawy stwardnienia rozsianego).

Pacjenci przez 2 lata otrzymywali regularnie witaminę D3. Wyniki były zaskakujące – liczba rzutów choroby oraz liczba nowych zmian w mózgu była znacznie mniejsza niż w grupie placebo. Co więcej, czas do wystąpienia kolejnych objawów był u pacjentów z grupy witaminy D niemal dwukrotnie dłuższy.

Również u osób z już zdiagnozowaną rzutową postacią SM, które dotąd nie poddawały się immunoterapii, zaobserwowano pozytywny wpływ suplementacji witaminą D. Eksperci wskazują, że jej działanie może być porównywalne do klasycznej immunoterapii, co otwiera nowe możliwości dla przyszłych terapii – zwłaszcza w fazie wczesnej choroby.

WIDEO

Okulary przeciwsłoneczne. Czy mają termin ważności?

Właściwości zdrowotne witaminy D

Witamina D odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowych kości i prawidłowej równowagi wapniowo-fosforanowej w organizmie. Choć sama w sobie nie wykazuje aktywności biologicznej, po przemianach metabolicznych działa jak hormon, wpływając m.in. na wchłanianie wapnia i fosforu z przewodu pokarmowego. Dzięki temu wspiera mineralizację i wzrost kości oraz zapobiega ich osłabieniu.

Choć jej głównym źródłem jest synteza w skórze pod wpływem promieniowania UV, warto także zadabć o odpowiednią dietę.

Aby wspierać organizm w utrzymaniu prawidłowego poziomu witaminy D, warto sięgać po produkty, które naturalnie ją zawierają. Szczególnie bogate są w nią tłuste ryby morskie, takie jak śledź czy dorsz – to prawdziwe źródła wielu cennych substancji odżywczych.

Dobrym uzupełnieniem są też przetwory mleczne, a także żółtka jaj, które mimo niewielkich rozmiarów mają znaczący wpływ na zdrowie. Różnorodna dieta to ważny element wspomagający naturalne procesy w organizmie, szczególnie w miesiącach z ograniczoną ekspozycją na słońce.

Należy jednak pamiętać, aby suplementację witaminy D konsultować z lekarzem i nie doprowadzić do jej przedawkowania.

Źródła

  1. T-online
  2. WP abcZdrowie

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie