Trwa ładowanie...

Lekarz zdradza sekret silnej odporności. To najlepszy wybór

 Karolina Rozmus
oprac. Karolina Rozmus 29.10.2024 12:32
Jak zadbać o odporność w sezonie infekcyjnym? Lekarz wskazuje trzy filary
Jak zadbać o odporność w sezonie infekcyjnym? Lekarz wskazuje trzy filary (Getty Images/Twitter)

Sezon infekcyjny w pełni, a choroby nie oszczędzają Polaków. Jak się wspomóc w tym okresie? Ekspert wyjawia, że to nie czosnek, domowe mikstury czy suplementy wspomogą organizm. Ważne jest zupełnie coś innego.

spis treści

1. Trzy filary odporności. Lekarz zdradza sekret

Co najlepsze na odporność? Suplementowanie witaminy D, duże ilości czosnku i syrop z czarnego bzu? Nic bardziej mylnego. Choć w internecie roi się od przepisów na wsparcie układu immunologicznego, to nie warto się nabierać na te porady.

Kluczowym elementem zapobiegania infekcjom jest mikrobiota jelitowa, która odpowiada za 80 proc. naszej odporności. Zdrowa flora bakteryjna jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego, tymczasem na skutek spożywania przetworzonej żywności i nadmiaru cukru w diecie dochodzi do jej zaburzenia.

Zobacz film: "Przychodzą nie tylko po leki. Szukają preparatów na urodę i odporność"
Mieli ok. 30 lat, regularnie przyjmowali witaminę D. Taki był skutek
Mieli ok. 30 lat, regularnie przyjmowali witaminę D. Taki był skutek

Witamina D jest kluczowa dla zdrowia kości, układu odpornościowego, ale i nierzadko dla kondycji psychicznej.

przeczytaj artykuł

- Jeśli chcemy wspierać naszą mikrobiotę, powinniśmy spożywać produkty jak najmniej przetworzone oraz dużo kefirów, jogurtów czy kiszonek. Sięgajmy także po warzywa i owoce, które są źródłem dobrze przyswajanych antyoksydantów i mikroelementów - mówi w rozmowie z PAP dr hab. n. med. Michał Chudzik, prof. Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.

Jak wspomina, liczne badania dowodzą, że żywność przetworzona oraz bogata w konserwanty niekorzystnie modyfikuje skład mikrobiomu, istotnie osłabiając odporność organizmu.

Drugi, równie ważny co dieta element odporności to sen. - Bez odpowiedniej ilości snu – co najmniej siedmiu godzin na dobę – organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Skutkuje to osłabieniem odporności i zwiększoną podatnością na infekcje. Efekty widzimy natychmiast, kiedy przez kilka dni z rzędu śpimy po cztery czy pięć godzin – zauważa ekspert.

Jednym z filarów odporności jest zdrowy sen
Jednym z filarów odporności jest zdrowy sen (Getty Images)

Ostatnim, trzecim filarem budowania odporności jest regularna aktywność fizyczna. Mięśnie służą bowiem nie tylko do ruchu, ale także pełnią rolę narządu wydzielania wewnętrznego.

- Produkują miokiny – substancje, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm, w tym na odporność. Wystarczy 30 minut aktywności fizycznej dziennie lub około siedem tysięcy kroków, aby znacząco wspierać układ odpornościowy. Ważne jednak, aby nie było to powolne spacerowanie – tętno powinno być podniesione, aby aktywność była efektywna – podkreśla prof. Chudzik.

2. Hartowanie organizmu i suplementacja. Hit czy mit?

Popularnymi metodami hartowania organizmu stały się ostatnio: morsowanie i zimne prysznice. Jak twierdzi prof. Chudzik, są one pewnym rodzajem mikrostresu, który mobilizuje układ immunologiczny, ale nie można ich traktować jako sposobu na budowanie odporności. Mogą być jedynie uzupełnieniem trzech wyżej wymienionych działań.

Podobnie jest ze spożywaniem niektórych produktów spożywczych, powszechnie nazywanych naturalnymi środkami przeciw infekcjom. Borówki, czarny bez, czosnek - dobrze je spożywać jako element zdrowej diety, na równi z innymi owocami i warzywami, ale same - odporności na pewno nie poprawią.

- Ważne też, aby i tutaj zachować umiar. Pamiętajmy, że żaden organizm nie akceptuje skrajności. Musimy zachować zawsze zdrowy rozsądek - zaapelował lekarz.

Prof. Chudzik rozwiał także mit dotyczący przyjmowania dużych dawek witamin C i D3 w okresie jesienno-zimowym.

- Nie ma mocnych dowodów na to, że suplementacja witaminą C ma realny wpływ na odporność, mimo że wiele osób sięga po nią podczas przeziębienia – wyjaśnił.

Z witaminą D3 jest nieco inaczej: jej niedobory mają udowodniony negatywny wpływ na zdrowie, jednak na skuteczność suplementacji wysokimi dawkami już takich dowodów nie ma.

Do tego, na co zwrócił uwagę ekspert, organizm najlepiej przyswaja witaminy i minerały z naturalnych źródeł. - Suplementy diety i preparaty witaminowe często nie są w pełni wchłaniane przez organizm, a przyjmowanie ich w nadmiarze może przynieść więcej szkody niż pożytku. Zamiast tabletek, warto postawić na bogate w witaminy produkty spożywcze, takie jak cytrusy, czekolada o wysokiej zawartości kakao czy orzechy – powiedział.

Ostatnią kwestią, na którą zwrócił uwagę specjalista, jest masa ciała. Przypomniał, że otyłość jest dobrze udokumentowanym czynnikiem osłabiającym odporność.

Źródło: PAP

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze