"Podstawa zdrowia jelit". Chirurg mówi, co je, by uniknąć nowotworu
Rosnąca liczba zachorowań na raka jelita grubego budzi niepokój ekspertów. Oprócz badań przesiewowych, ogromne znaczenie mają codzienne wybory żywieniowe. Brytyjski lekarz Karan Rajan, znany w sieci jako dr Raj, wskazał cztery produkty, które sam spożywa każdego dnia, by zmniejszyć ryzyko zachorowania.
W tym artykule:
"Codziennie jem te cztery produkty"
Dr Karan Rajan to lekarz chirurg i jeden z najbardziej rozpoznawalnych popularyzatorów wiedzy medycznej w mediach społecznościowych. Od 2020 roku zyskał ponad 10 milionów obserwujących na TikToku, YouTube, Instagramie i Facebooku.
Popularność przyniosły mu krótkie filmy, w których w przystępny i często humorystyczny sposób obala medyczne mity, dzieli się rzetelnymi poradami zdrowotnymi i łączy naukę z rozrywką.
W jednym z takich nagrań na TikToku lekarz zdradził cztery produkty, które je codziennie, by ustrzec się przed rakiem jelita grubego.
Jak podkreślił, jego wybory oparte są na licznych badaniach naukowych dotyczących diety i zdrowia jelit.
Produkty polecane przez dr. Rajana
1. Jogurt
- Jogurt to podstawa zdrowia jelit - tłumaczy lekarz. - To bogate źródło wapnia, a badania pokazują, że każde dodatkowe 300 miligramów wapnia dziennie wiąże się z ośmioprocentowym spadkiem ryzyka raka jelita grubego - dodaje.
Podkreśla również, że włączenie jogurtu może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia polipów. - W jednym z badań mężczyźni, którzy spożywali dwie porcje jogurtu tygodniowo, mieli mniej polipów, czyli drobnych przedrakowych zmian w jelicie - tłumaczy.
Lekarz zaznaczył też, że rodzaj jogurtu nie ma znaczenia, zarówno mleczne, jak i roślinne wersje dają podobny efekt.
2. Owoce jagodowe
Kolejnym punktem na liście są owoce jagodowe, czyli bogate źródło prebiotyków. Lekarz zachęca, by łączyć je z jogurtem, co zwiększa właściwości zdrowotne takiego posiłku.
Prebiotyki wspierają mikrobiotę jelitową i zmniejszają ryzyko raka jelita grubego, ponieważ sprzyjają produkcji ochronnych metabolitów w jelicie grubym.
3. Błonnik
Dr Rajana zwraca uwagę na niskie spożycie błonnika w społeczeństwie. - Większość ludzi nie osiąga nawet minimalnego dziennego poziomu błonnika większość osób spożywa zbyt mało błonnika - zauważył.
Tymczasem wystarczy nawet niewielka zmiana w codziennym jadłospisie. - Już 10 dodatkowych gramów błonnika dziennie - to mniej więcej połowa awokado i filiżanka mieszanych jagód – zmniejsza ryzyko zachorowania o 10 proc. - tłumaczy ekspert.
Dobrymi źródłami błonnika są m.in. warzywa, owoce, fasola, orzechy, nasiona i produkty pełnoziarniste.
4. Czarna kawa
Dr Raj przyznaje, że pije co najmniej jedną filiżankę kawę dziennie. - Zawarte w niej polifenole i prebiotyczne związki włókniste działają ochronnie na komórki jelita grubego, zapobiegając uszkodzeniom DNA - tłumaczy.
- Badania pokazują, że w porównaniu z osobami niepijącymi kawy, osoby o wysokim jej spożyciu mają o 15-21 proc. niższe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego - dodaje ekspert.
Stosowanie się do zaleceń jest szczególnie istotne w kontekście statystyk.
Zobacz także: Niepozorny czynnik może potroić ryzyko raka trzustki. Nawet drobne nawyki mają znaczenie
Rak jelita grubego w Polsce
Statystyki są alarmujące. W Polsce co roku odnotowuje się blisko 19 tysięcy nowych przypadków raka jelita grubego. Choroba ta stanowi trzeci najczęściej diagnozowany nowotwór u mężczyzn i drugi u kobiet (po raku piersi). Rocznie umiera na nią około 12 tysięcy osób, co odpowiada za 12,5 proc. wszystkich zgonów onkologicznych.
- Nowotwory jelita grubego są plagą, niemal epidemią, zarówno wśród kobiet, jak i u mężczyzn - powiedział w rozmowie z PAP dr hab. n. med. Adam Przybyłkowski, gastroenterolog z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego
Specjalista zwraca uwagę, że aż 90 proc. przypadków raka jelita grubego ma podłoże środowiskowe, a nie genetyczne. Do najważniejszych czynników ryzyka należą:
dieta wysokokaloryczna i bogata w czerwone mięso,
siedzący tryb życia,
otyłość i cukrzyca,
nadużywanie alkoholu oraz palenie papierosów.
Z kolei dieta roślinna i aktywność fizyczna działają ochronnie. - Dieta bogata w rośliny zmniejsza ryzyko nowotworu. Wydaje się również, że ryzyko zmniejsza picie kawy - zaznacza ekspert.
Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- getsurrey.co.uk
- TikTok
- Ministerstwo Zdrowia
- Krajowy Rejestr Nowotworów
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.