Trwa ładowanie...

Podwyższone trójglicerydy – skutki, przyczyny, dieta

 Monika Matuszko
30.03.2021 23:35
Podwyższone trójglicerydy – skutki, przyczyny, dieta
Podwyższone trójglicerydy – skutki, przyczyny, dieta

Gdy po wykonaniu badań okazuje się, że poziom trójglicerydów jest podwyższony, zastanawiamy się , co powinniśmy zrobić, aby go zmniejszyć. Ważne jest, by dowiedzieć się, co spowodowało taki wynik i jak przy pomocy diety można go zmniejszyć.

spis treści

1. Czym są trójglicerydy?

Trójglicerydy są organicznymi substancjami tłuszczowymi, z których organizm pozyskuje najwięcej energii – stanowią one podstawowy element tkanki tłuszczowej. Tłuszcze są produkowane przez wątrobę i powstają z węglowodanów prostych oraz kwasów tłuszczowych. Ich odpowiedni poziom jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Sytuacja staje się jednak poważna, kiedy we krwi podwyższa się ich poziom.

Nie ignoruj tych objawów. To może być rak wątroby
Nie ignoruj tych objawów. To może być rak wątroby [4 zdjęcia]

Rak wątroby to jedna z najczęściej występujących złośliwych chorób nowotworowych. Schorzenie jest ekstremalnie

zobacz galerię

2. Trójglicerydy podwyższone - skutki

Zobacz film: "Badania w RZS"

Podwyższone trójglicerydy zwiększają ryzyko rozwoju insulinoodporności, cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia, a także prowadzą do otyłości. Zbyt duże stężenie może spowodować miażdżycę, a co za tym idzie naraża nas to na udar mózgu i zawał serca. Przy poziomie trójglicerydów powyżej 1000mg/dl zwiększa się także prawdopodobieństwo wystąpienia zapalenia trzustki.

3. Trójglicerydy podwyższone – przyczyny

Powodów podwyższonych trój glicerydów jest bardzo wiele. Mogą to być choroby metaboliczne, jak cukrzyca,  hiperlipidemia: pospolita, złożóna, pierwotna i wtórna. Podwyższone trójglicerydy mogą towarzyć chorobie akromegalii, zespołowi Cushinga, toczni rumieniowatej trzewnej. Zbyt duży ich poziom może także być skutkiem:

•    nadużywania alkoholu, 

•    otyłości,

•    niedoczynności tarczycy, 

•    zapalania trzustki,

•    dny moczanowej,

•    niewydolności nerek.

Nadużywanie alkoholu może spowodować podwyższonie trójglicerydów
Nadużywanie alkoholu może spowodować podwyższonie trójglicerydów (123rf)

Co więcej, podwyższenie poziomu trój glicerydów może zostać spowodowane zażywaniem  niektórych leków. Są to doustne środki antykoncepcyjne, leki moczopędne, retinoidy, glikokortykosteroidy a także betaadrenolityki.

4. Trójglicerydy podwyższone - dieta

Unikanie jedzenia wszelakich tłuszczy przez osoby o podwyższonym poziomie trójglicerydów nie jest dobrym rozwiązaniem. Jak zostało wspomniane, trójglicerydy powstają z glukozy, a więc ich poziom zależy od spożywania węglowodanów.

Po ograniczeniu spożywanych tłuszczy, spadek poziomu trójglicerydów zostanie zauważony, jednak nie będzie on wystarczający. Nie należy zapominać o tym, że  wiele tłuszczy jest niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Zobacz także:

W walce ze zbyt wysokim poziomem trójglicerydów głównym sprzymierzeńcem jest dieta.  Należy z niej wyeliminować produkty zawierające zboża: makarony, kasze, ryż, mąkę, kukurydzę, w tym pieczywo i produkty mączne (pierogi, kopytka.). Unikać należy także olejów roślinnych- słonecznikowego, sojowego, arachidowego, rzepakowego. Można zastąpić je olejem kokosowym lub oliwą z oliwek.

 

Ograniczony powinien zostać także cukier, i to nie tylko do słodzenia herbaty. Obecny jest on w kolorowych napojach, dżemach, owocowych jogurtach, płatkach. Osoby o podwyższonych trójglicerydach powinny unikać potrwa smażonych w głębokim tłuszczu, alkoholu, fast-foodów

Przy podwyższonych trójglicerydach można spokojnie spożywać mięso, jak filet z indyka, kurczaka, chuda wołowina i cielęcina, a także warzywa, nabiał, ryby (np., mintaj i dorsz) i zdrowy tłuszcz (nasiona dyni, słonecznika).

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze