Popularna w Polsce ryba. W Japonii i we Włoszech jej zakazano

Ryba zakazana we Włoszech i w Japonii jest bez problemu dostępna na rynku w Polsce. Chociaż ceniona jest za delikatny smak i zdrowotne właściwości, to zjedzenie jej może się skończyć problemami trawiennymi.

Ryba maślana może doprowadzić do zatruciaRyba maślana może doprowadzić do zatrucia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pietras

Ryba maślana

Określenie ryba maślana przypisujemy kilku gatunkom ryb głębinowych. Wśród nich możemy wymienić np. eskolara i kostropaka.

Ryba maślana to kontrowersyjny produkt spożywczy. Spożywanie jej grozi nawet zatruciem. Wszystko przez estry woskowe, które znajdują się w mięsie ryby, a których organizm ludzki nie jest w stanie przetrawić. Wspomniane eskolar i kostropak zawierają nawet 20 proc. estrów w odniesieniu do całej masy ryby.

Po zjedzeniu ryby maślanej może pojawić się biegunka tłuszczowa, wymioty, wzdęcia, ból głowy oraz brzucha. Ryba maślana może też wywołać reakcje alergiczne, jak problemy z oddychaniem, obrzęk, wysypka.

Zakazana ryba

Niektóre państwa, jak USA i Kanada, wymagają specjalnego oznakowania ryby na opakowaniu, z kolei Włochy i Japonia zdecydowały się na wprowadzenie zakazu sprzedaży. W Polsce ta ryba jest dość popularna, ale Główny Inspektora Sanitarny wydał ostrzeżenie przed spożyciem ryby maślanej, produkt powinien być w sprzedaży oznakowany, a konsument poinformowany o zagrożeniach związanych ze spożyciem.

Ryba maślana to popularny składnik sushi. Dlatego, jeśli zamówimy danie w restauracji, kelner powinien nas poinformować o możliwych skutkach zjedzenia ryby.

Ryba ta nie powinna być spożywana przez dzieci, seniorów oraz kobiety w ciąży. Osoby z problemami trawiennymi również powinny jej unikać.

Skoro ryba maślana jest tak kontrowersyjnym produktem, to dlaczego nadal jest w sprzedaży? Skąd zainteresowanie klientów?

Wiele osób ceni sobie tę rybę za delikatny, kremowy, wręcz maślany smak. Ponadto jest ona źródłem witamin (B3, A, D, E). Zawiera potas, fosfor i selen.

W Polsce można zakupić zarówno świeżą rybę, jak i mrożoną i wędzoną w cenie ok. 100 zł/ kg.

Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu