Popularna w Polsce ryba. W Japonii i we Włoszech jej zakazano
Ryba zakazana we Włoszech i w Japonii jest bez problemu dostępna na rynku w Polsce. Chociaż ceniona jest za delikatny smak i zdrowotne właściwości, to zjedzenie jej może się skończyć problemami trawiennymi.
W tym artykule:
Ryba maślana
Określenie ryba maślana przypisujemy kilku gatunkom ryb głębinowych. Wśród nich możemy wymienić np. eskolara i kostropaka.
Ryba maślana to kontrowersyjny produkt spożywczy. Spożywanie jej grozi nawet zatruciem. Wszystko przez estry woskowe, które znajdują się w mięsie ryby, a których organizm ludzki nie jest w stanie przetrawić. Wspomniane eskolar i kostropak zawierają nawet 20 proc. estrów w odniesieniu do całej masy ryby.
Po zjedzeniu ryby maślanej może pojawić się biegunka tłuszczowa, wymioty, wzdęcia, ból głowy oraz brzucha. Ryba maślana może też wywołać reakcje alergiczne, jak problemy z oddychaniem, obrzęk, wysypka.
Zakazana ryba
Niektóre państwa, jak USA i Kanada, wymagają specjalnego oznakowania ryby na opakowaniu, z kolei Włochy i Japonia zdecydowały się na wprowadzenie zakazu sprzedaży. W Polsce ta ryba jest dość popularna, ale Główny Inspektora Sanitarny wydał ostrzeżenie przed spożyciem ryby maślanej, produkt powinien być w sprzedaży oznakowany, a konsument poinformowany o zagrożeniach związanych ze spożyciem.
Ryba maślana to popularny składnik sushi. Dlatego, jeśli zamówimy danie w restauracji, kelner powinien nas poinformować o możliwych skutkach zjedzenia ryby.
Ryba ta nie powinna być spożywana przez dzieci, seniorów oraz kobiety w ciąży. Osoby z problemami trawiennymi również powinny jej unikać.
Zobacz także: Ryby, których warto unikać. To siedlisko rtęci i dioksyn
Skoro ryba maślana jest tak kontrowersyjnym produktem, to dlaczego nadal jest w sprzedaży? Skąd zainteresowanie klientów?
Wiele osób ceni sobie tę rybę za delikatny, kremowy, wręcz maślany smak. Ponadto jest ona źródłem witamin (B3, A, D, E). Zawiera potas, fosfor i selen.
W Polsce można zakupić zarówno świeżą rybę, jak i mrożoną i wędzoną w cenie ok. 100 zł/ kg.
Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.