Poziom glukozy na czczo

Kluczową kwestią w leczeniu cukrzycy jest właściwe kontrolowanie stężenia glukozy we krwi. Prawidłowe wyrównanie cukrzycy zapobiega rozwojowi ostrych i przewlekłych powikłań cukrzycy. Podstawowe kryteria stosowane w ocenie skuteczności leczenia cukrzycy to stężenie glukozy na czczo oraz poziom hemoglobiny glikowanej (HbA1c). Ostatnie badania dowodzą jednak, że wartości glikemii poposiłkowej mają większy wpływ na rozwój powikłań niż glikemia na czczo czy też średnia glikemia w ciągu doby.

Polecane wideo:

1. Czemu sprzyja wysoka glikemia poposiłkowa?

Zbyt wysoka glikemia poposiłkowa sprzyja glikacji białek i tłuszczy, zwiększa reaktywność płytek krwi i nasila stres oksydacyjny, a w konsekwencji sprzyja uszkodzeniu śródbłonka naczyń, przyspiesza rozwój miażdżycy i stanowi istotny czynnik ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego.

Poposiłkowa hiperglikemia powoduje wzrost ryzyka zawału serca, udaru mózgu oraz zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych w większym stopniu niż stężenie HbA1c czy glikemia na czczo. Dotyczy to również rozwoju takich powikłań, jak retinopatia cukrzycowa, która jest jedną z najczęstszych przyczyn ślepoty wśród dorosłych na świecie oraz zespółu stopy cukrzycowej, który stanowi najczęstszą nieurazową przyczynę amputacji kończyn dolnych. Poposiłkowy wzrost glikemii powoduje także wzrost filtracji kłębuszkowej i przepływu nerkowego, co może przyspieszać rozwój nefropatii cukrzycowej, prowadzącej do niewydolności nerek.

2. Monitorowanie glikemii poposiłkowej

Monitorowanie glikemii poposiłkowej polega na oznaczeniu stężenia glukozy po 2 godzinach od rozpoczęcia posiłku. Takie oznaczenie powinien wykonywać każdy chory w domu przy użyciu glukometru. Glukometr to elektroniczne urządzenie, pozwalające na samodzielne badanie poziomu cukru we krwi. Umieszcza się kroplę krwi z opuszki palca na końcówkę glukometru, który po minucie pozwala na odczytanie wyniku. Każda osoba chora na cukrzycę powinna samodzielnie kontrolować swoją glikemię, a oprócz tego prowadzić dziennik pacjenta. W takim dzienniku wpisuje się wyniki samokontroli poziomu cukru we krwi, obserwowane objawy, dane dotyczące posiłków oraz form leczenia, infekcje i choroby, większe stresy, datę miesiączki, aktywność fizyczną.

Prawidłowa glikemia poposiłkowa powinna wynosić poniżej 120 mg/dl, choć dopuszczalną wartością jest także 140 mg/dl. Po jednej godzinie po posiłku dopuszczalny poziom glikemii to 160 mg/dl. Glikemia na czczo natomiast to 10-120 mg/dl. Powyższe normy ważne są szczególnie u osób młodych. U osób starszych glikemia może być trochę wyższa, ale nie powinna przekraczać 140 mg/dl na czczo i 180 mg/dl po jedzeniu.

Kontrola poposiłkowej glikemii ma istotne znaczenie dla wyrównania metabolicznego cukrzycy i może wpływać na zmniejszenie częstości występowania powikłań cukrzycy. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne zaleca, aby glikemia oznaczana w 2 h po posiłku nie przekraczała 140 mg/dl u osób z niedawno rozpoznaną cukrzycą typu 2 i cukrzycą typu 1 lub 160 mg/dl u osób z cukrzycą typu 2, chorujących dłużej niż 10 lat.

Podsumowując, oznaczenie glikemii 2 godziny po posiłku jest istotne z punktu widzenia diagnostycznego, pomaga wybrać odpowiedni sposób leczenia, poprawia kontrolę metaboliczną cukrzycy oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia powikłań sercowo-naczyniowych i innych. Z tego powodu powinno być stałym elementem terapii cukrzycy.

Komentarze (6)
~lek.diabetolog
~lek.diabetolog

Pani Dr Jadwiga lepiej zna się na Diabetologii niż Polskie i Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne a właśnie stąd pochodzą podane wartości. Należy Pamiętać także że zalecenia te zmieniają się co roku. co ciekawe Pani dr Jadwiga zarzuca Pani Dr Gilewskiej że wartości przez nią podawane (na czczo 100-120 mg/dl) są zbyt niskie podczas gdy sama proponuje 85-115mg/dl. Z wypowiedzi wynika także że wartości zalecane przez Panią Dr doprowadziłyby do HbA1c do

Odpowiedz
~lek.diabetolog
~lek.diabetolog

@~dr.Jadwiga: Sądząc po komentarzu Pani dr Jadwiga lepiej zna się na Diabetologii niż Polskie i Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne gdyż podane wartości pochodzą właśnie z tych zaleceń. Jeśli chodzi o ścisłość aktualne zalecenia podają za optymalną wartości Hba1c

Odpowiedz
~dr.Jadwiga
~dr.Jadwiga

Młodzi lekarze tak jak pani M. Gilewska powinni uczyć się od diabetyków - gdyby były takie glikemie jak pani opisuje hba1c było by poniżej 6% - jak u osoby zdrowej. Dla diabetyka ten poziom dobry jest w przedziale 6.1-6.8 hba1c a glikemie na czczo 85-115 mg/dl -to super a po posiłku do 140 mg/dl. Pani chyba w Diabetologii daleko nie zajdzie.

Odpowiedz
~diabetyk aktywny
~diabetyk aktywny

Na czczo pow. 60 to dla osoby zdrowej po lekkiej kolacji. Diabetycy na czczo raczej 100-140 też w zależności od rodzaju kolacji i aktywności fizycznej. Utrzymanie idealnych i niezmiennych dobowo glikemii jest niezwykle trudne dla aktywnych sportowo czy zawodowo. Chyba że się ma pompę insulinową[niestety refundowana tylko do 26 r.ż.] Sztuka polega na wyrobieniu wprawy lub niemal intuicji w ilości dawki insuliny do rodzaju posiłku[niemal nie możliwym jest jadać ciągle to samo w jednakowej wagowo ilości] i aktywności fizycznej[aktywność zawodowa, sport, turystyka i rekreacja, prace fizyczne itp.], a to oznacza czasem zmiany +/- w stałych dawkach zaleconych przez diabetologa. Poradnie diabetologiczne i profesjonalne oddziały szpitalne uczą takich sposobów samoleczniczych, a Diabetolog tylko kontroluje stan zdrowia i aktualizuje zalecenia. Każdy diabetyk wymaga dostosowania leczenia do trybu życia i musi się tego nauczyć. Nie ma idealnych czy uniwersalnych metod, a tym samym jednej czy bardzo wąskiej wartości glikemii dla diabetyka.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Samokontrola okołoposiłkowa
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Samokontrola okołoposiłkowa
Samokontrola okołoposiłkowa

Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?

Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?

Maksymalne stężenie glukozy u ludzi zdrowych pojawia się w godzinę po rozpoczęciu spożycia pokarmów, wynosi ok. 140 mg/dl i powraca do wartości sprzed posiłku w czasie 2-3 godzin. Jeśli chodzi o wchłanianie węglowodanów to następuje ono 5-6 godzin po...

Samokontrola okołoposiłkowa

Najczęstsze błędy w odczycie wyniku

Najczęstsze błędy w odczycie wyniku

Samokontrola jest bardzo ważnym elementem w terapii cukrzycy. Badania okresowe wykonuje się od czasu do czasu, więc liczy się samodzielny nadzór

Samokontrola okołoposiłkowa

Jak rozpoznać czy poziom cukru jest prawidłowy?

Jak rozpoznać czy poziom cukru jest prawidłowy?

Jeśli chodzi o rozpoznanie tej choroby, to w przypadku cukrzycy typu 2 jest ona niejednokrotnie bardzo trudna do zdiagnozowania. Zazwyczaj czas działa jednak na niekorzyść, bo kiedy już dochodzi do stwierdzenia jest istnienia w organizmie są już inne...

Samokontrola okołoposiłkowa

Test z glukagonem

Test z glukagonem jest czułą metodą wykazania zaburzenia wydzielania endogennej insuliny przez komórki beta trzustki. Metoda ta używana jest w celu wczesnego wykrycia upośledzenia czynności wewnątrzwydzielnicznej trzustki, zwłaszcza u pacjentów potencjalnie...

Samokontrola okołoposiłkowa

Samokontrola w cukrzycy

Samokontrola cukrzycy pomaga zapanować nad chorobą. Dzięki temu możesz kontrolować rozwój cukrzycy i stan swojego zdrowia na bieżąco. Samokontrola (...) odpowiednich postępowań - właśnie dzięki samokontroli....

Samokontrola okołoposiłkowa

Dlaczego kontrola poziomu cukru jest ważna?

Dlaczego kontrola poziomu cukru jest ważna?

Jeśli już dojdzie do rozpoznania cukrzycy bardzo istotne jest, aby przeprowadzić poszerzony profil badań cukrzycy w celu zidentyfikowania czynników ryzyka wystąpienia powikłań charakterystycznych dla tej choroby. Do tego nie bez znaczenia jest również...

Samokontrola okołoposiłkowa

Wysoka glukoza

Wysoka glukoza

Glukoza jest podstawowym źródłem energii naszego organizmu. Jest to cukier prosty, który składa się z sześciu atomów węgla. Jego stężenie wykrywa się na podstawie badania krwi. Niekiedy jej poziom jest za wysoki i ma to złe konsekwencje dla naszego zdrowia....

Samokontrola okołoposiłkowa

Dlaczego kontrola poziomu cukru jest ważna?

W razie rozpoznania cukrzycy ważne jest wykonanie poszerzonego profilu badań w celu zidentyfikowania czynników ryzyka wystąpienia powikłań charakterystycznych dla cukrzycy oraz określenia, czy same powikłania narządowe już współistnieją. Cukrzyca typu...

Samokontrola okołoposiłkowa

Krzywa cukrowa

Krzywa cukrowa

Krzywa cukrowa to inaczej krzywa glikemiczna. Jest to badanie krwi, w którym oznacza się stężenie glukozy na czczo i po spożyciu roztworu glukozy. Badanie krzywej cukrowej wykonuje się przede wszystkim u kobiet ciężarnych, w celu zdiagnozowania cukrzycy...

Samokontrola okołoposiłkowa

Glikemia poposiłkowa

Glikemia poposiłkowa

Stężenie glukozy w osoczu po spożyciu pokarmu określane jest mianem glikemii poposiłkowej (PPG). Zazwyczaj rośnie ono 10 minut po rozpoczęciu jedzenia. Dzieje się tak wskutek wchłaniania wodorowęglowodanów. Jeśli chodzi o jej stężenie to w przypadku...