Poziom glukozy na czczo - wysoka glikemia poposiłkowa, monitorowanie glikemii

Kluczową kwestią w leczeniu cukrzycy jest właściwe kontrolowanie stężenia glukozy we krwi. Prawidłowe wyrównanie cukrzycy zapobiega rozwojowi ostrych i przewlekłych powikłań cukrzycy. Podstawowe kryteria stosowane w ocenie skuteczności leczenia cukrzycy to stężenie glukozy na czczo oraz poziom hemoglobiny glikowanej (HbA1c). Ostatnie badania dowodzą jednak, że wartości glikemii poposiłkowej mają większy wpływ na rozwój powikłań niż poziom glukozy na czczo czy też średnia glikemia w ciągu doby.

Zobacz film: "Co wpływa na glikemię?"

Poziom glukozy na czczo - wysoka glikemia poposiłkowa

Zbyt wysoka glikemia poposiłkowa sprzyja glikacji białek i tłuszczy, zwiększa reaktywność płytek krwi i nasila stres oksydacyjny, a w konsekwencji sprzyja uszkodzeniu śródbłonka naczyń, przyspiesza rozwój miażdżycy i stanowi istotny czynnik ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego.

Poposiłkowa hiperglikemia powoduje wzrost ryzyka zawału serca, udaru mózgu oraz zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych w większym stopniu niż stężenie HbA1c czy poziom glukozy na czczo. Dotyczy to również rozwoju takich powikłań, jak retinopatia cukrzycowa, która jest jedną z najczęstszych przyczyn ślepoty wśród dorosłych na świecie oraz zespółu stopy cukrzycowej, który stanowi najczęstszą nieurazową przyczynę amputacji kończyn dolnych. Poposiłkowy wzrost poziomu glukozy we krwi powoduje także wzrost filtracji kłębuszkowej i przepływu nerkowego, co może przyspieszać rozwój nefropatii cukrzycowej, prowadzącej do niewydolności nerek.

Poziom glukozy na czczo - monitorowanie glikemii

Monitorowanie glikemii poposiłkowej polega na oznaczeniu stężenia glukozy po 2 godzinach od rozpoczęcia posiłku. Takie oznaczenie powinien wykonywać każdy chory w domu przy użyciu glukometru. Glukometr to elektroniczne urządzenie, pozwalające na samodzielne badanie poziomu glukozy we krwi. Umieszcza się kroplę krwi z opuszki palca na końcówkę glukometru, który po minucie pozwala na odczytanie wyniku.

10 sposobów na zmniejszenie cukru w diecie

Przygotuj się do skutecznej realizacji założonych celów. Miej przy sobie zdrowe przekąski, które pozwolą zapobiec kupowaniu słodkich i niezdrowych łak...

Każda osoba chora na cukrzycę powinna samodzielnie kontrolować swoją glikemię, a oprócz tego prowadzić dziennik pacjenta. W takim dzienniku wpisuje się wyniki samokontroli poziomu glukozy we krwi, obserwowane objawy, dane dotyczące posiłków oraz form leczenia, infekcje i choroby, większe stresy, datę miesiączki, aktywność fizyczną.

Prawidłowa glikemia poposiłkowa powinna wynosić poniżej 120 mg/dl, choć dopuszczalną wartością jest także 140 mg/dl. Po jednej godzinie po posiłku dopuszczalny poziom glikemii to 160 mg/dl. Prawidłowy poziom glukozy we krwi na czczo natomiast to 10-120 mg/dl. Powyższe normy ważne są szczególnie u osób młodych. U osób starszych poziom glukozy może być trochę wyższy, ale nie powinna przekraczać 140 mg/dl na czczo i 180 mg/dl po jedzeniu.

Kontrola poposiłkowej glikemii ma istotne znaczenie dla wyrównania metabolicznego cukrzycy i może wpływać na zmniejszenie częstości występowania powikłań cukrzycy. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne zaleca, aby glikemia oznaczana w 2 h po posiłku nie przekraczała 140 mg/dl u osób z niedawno rozpoznaną cukrzycą typu 2 i cukrzycą typu 1 lub 160 mg/dl u osób z cukrzycą typu 2, chorujących dłużej niż 10 lat.

Podsumowując, oznaczenie glikemii 2 godziny po posiłku jest istotne z punktu widzenia diagnostycznego, pomaga wybrać odpowiedni sposób leczenia, poprawia kontrolę metaboliczną cukrzycy oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia powikłań sercowo-naczyniowych i innych. Z tego powodu powinno być stałym elementem terapii cukrzycy.

Komentarze (6)
~lek.diabetolog
~lek.diabetolog ponad rok temu

Pani Dr Jadwiga lepiej zna się na Diabetologii niż Polskie i Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne a właśnie stąd pochodzą podane wartości. Należy Pamiętać także że zalecenia te zmieniają się co roku. co ciekawe Pani dr Jadwiga zarzuca Pani Dr Gilewskiej że wartości przez nią podawane (na czczo 100-120 mg/dl) są zbyt niskie podczas gdy sama proponuje 85-115mg/dl. Z wypowiedzi wynika także że wartości zalecane przez Panią Dr doprowadziłyby do HbA1c do

Odpowiedz
~lek.diabetolog
~lek.diabetolog ponad rok temu

@~dr.Jadwiga: Sądząc po komentarzu Pani dr Jadwiga lepiej zna się na Diabetologii niż Polskie i Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne gdyż podane wartości pochodzą właśnie z tych zaleceń. Jeśli chodzi o ścisłość aktualne zalecenia podają za optymalną wartości Hba1c

Odpowiedz
~dr.Jadwiga
~dr.Jadwiga ponad rok temu

Młodzi lekarze tak jak pani M. Gilewska powinni uczyć się od diabetyków - gdyby były takie glikemie jak pani opisuje hba1c było by poniżej 6% - jak u osoby zdrowej. Dla diabetyka ten poziom dobry jest w przedziale 6.1-6.8 hba1c a glikemie na czczo 85-115 mg/dl -to super a po posiłku do 140 mg/dl. Pani chyba w Diabetologii daleko nie zajdzie.

Odpowiedz
~diabetyk aktywny
~diabetyk aktywny ponad rok temu

Na czczo pow. 60 to dla osoby zdrowej po lekkiej kolacji. Diabetycy na czczo raczej 100-140 też w zależności od rodzaju kolacji i aktywności fizycznej. Utrzymanie idealnych i niezmiennych dobowo glikemii jest niezwykle trudne dla aktywnych sportowo czy zawodowo. Chyba że się ma pompę insulinową[niestety refundowana tylko do 26 r.ż.] Sztuka polega na wyrobieniu wprawy lub niemal intuicji w ilości dawki insuliny do rodzaju posiłku[niemal nie możliwym jest jadać ciągle to samo w jednakowej wagowo ilości] i aktywności fizycznej[aktywność zawodowa, sport, turystyka i rekreacja, prace fizyczne itp.], a to oznacza czasem zmiany +/- w stałych dawkach zaleconych przez diabetologa. Poradnie diabetologiczne i profesjonalne oddziały szpitalne uczą takich sposobów samoleczniczych, a Diabetolog tylko kontroluje stan zdrowia i aktualizuje zalecenia. Każdy diabetyk wymaga dostosowania leczenia do trybu życia i musi się tego nauczyć. Nie ma idealnych czy uniwersalnych metod, a tym samym jednej czy bardzo wąskiej wartości glikemii dla diabetyka.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Samokontrola okołoposiłkowa
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Łuszczyca?

adam93go • ostatni post 6 godzin temu

12

Pomocni lekarze

Artykuły Samokontrola okołoposiłkowa
Samokontrola okołoposiłkowa

Dlaczego kontrola poziomu cukru jest ważna? (WIDEO)

Dlaczego kontrola poziomu cukru jest ważna? (WIDEO) Odtwórz wideo

Jeśli już dojdzie do rozpoznania cukrzycy bardzo istotne jest, aby przeprowadzić poszerzony profil badań cukrzycy w celu zidentyfikowania czynników ryzyka wystąpienia powikłań charakterystycznych dla tej choroby. Do tego nie bez znaczenia jest również...

Samokontrola okołoposiłkowa

Wysoka glukoza

Wysoka glukoza

Glukoza jest podstawowym źródłem energii naszego organizmu. Jest to cukier prosty, który składa się z sześciu atomów węgla. Jego stężenie wykrywa się na podstawie badania krwi. Niekiedy jej poziom jest za wysoki i ma to złe konsekwencje dla naszego zdrowia....

Samokontrola okołoposiłkowa

Krzywa cukrowa

Krzywa cukrowa

Krzywa cukrowa to inaczej krzywa glikemiczna. Jest to badanie krwi, w którym oznacza się stężenie glukozy na czczo i po spożyciu roztworu glukozy. Badanie krzywej cukrowej wykonuje się przede wszystkim u kobiet ciężarnych, w celu zdiagnozowania cukrzycy...

Samokontrola okołoposiłkowa

Dlaczego kontrola poziomu cukru jest ważna?

W razie rozpoznania cukrzycy ważne jest wykonanie poszerzonego profilu badań w celu zidentyfikowania czynników ryzyka wystąpienia powikłań charakterystycznych dla cukrzycy oraz określenia, czy same powikłania narządowe już współistnieją. Cukrzyca typu...

Samokontrola okołoposiłkowa

Dlaczego dochodzi do wahań cukru we krwi?

Dlaczego dochodzi do wahań cukru we krwi?

Kofeina Poziom cukru we krwi może wzrosnąć po wypiciu kawy, nawet tej czarnej bez cukru, ze względu na zawartość kofeiny. Herbata czarna, zielona oraz napoje energetyczne mogą spowodować wahania cukru we krwi szczególnie u ludzi chorych na cukrzycę. Każda...

Samokontrola okołoposiłkowa

Glikemia poposiłkowa (WIDEO)

Glikemia poposiłkowa (WIDEO) Odtwórz wideo

Stężenie glukozy w osoczu po spożyciu pokarmu określane jest mianem glikemii poposiłkowej (PPG). Zazwyczaj rośnie ono 10 minut po rozpoczęciu jedzenia. Dzieje się tak wskutek wchłaniania wodorowęglowodanów. Jeśli chodzi o jej stężenie to w przypadku...

Samokontrola okołoposiłkowa

Jak rozpoznać czy poziom cukru jest prawidłowy? (WIDEO)

Jak rozpoznać czy poziom cukru jest prawidłowy? (WIDEO) Odtwórz wideo

Jeśli chodzi o rozpoznanie tej choroby, to w przypadku cukrzycy typu 2 jest ona niejednokrotnie bardzo trudna do zdiagnozowania. Zazwyczaj czas działa jednak na niekorzyść, bo kiedy już dochodzi do stwierdzenia jest istnienia w organizmie są już inne...

Samokontrola okołoposiłkowa

Co się dzieje gdy zjadamy posiłek? (WIDEO)

Co się dzieje gdy zjadamy posiłek? (WIDEO) Odtwórz wideo

Maksymalne stężenie glukozy u ludzi zdrowych pojawia się w godzinę po rozpoczęciu spożycia pokarmów, wynosi ok. 140 mg/dl i powraca do wartości sprzed posiłku w czasie 2-3 godzin. Jeśli chodzi o wchłanianie węglowodanów to następuje ono 5-6 godzin po...