30 tys. Polaków umiera w ciągu miesiąca. Jedz, by uniknąć udaru
Udar mózgu ma charakter nagły i spowodowany jest zaburzeniami krążenia krwi.
Rocznie udar dotyka w Polsce ok. 70 tys. osób., 30 tys. osób umiera w ciągu miesiąca. Spośród pozostałych pacjentów tylko połowa odzyskuje pełną sprawność.
Udar może być niedokrwienny lub krwotoczny. Ten pierwszy występuje w 85 proc. przypadków udarów.
Jak się chronić się przed udarem? Pomocna może być zmiana diety. Tłuste, wysokoprzetworzone jedzenie i brak ruchu przyczyniają się do zmian miażdżycowych, które zatykają i uszkadzają tętnice.
Obejrzyj galerię i dowiedz się jakie produkty włączyć do swojej diety.
Zobacz też: Równie groźne, co dorosłe kleszcze. Zdjęcie wywołało poruszenie w sieci
Ryby i chude mięso
Ryby bogate są w witaminy A, D, E i te z grupy B. Zawierają też fosfor, siarkę, sód, magnez, wapń i żelazo.
Tłuste ryby, takie jak makrela, tuńczyk i łosoś są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Obniżają poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Poprawiają też działanie układu krążenia i zapobiegają powstawaniu zakrzepów.
Chude mięso to źródło łatwo przyswajalnego białka, żelaza i witamin z grupy B. Niedobór żelaza w diecie jest przyczyną niedokrwistości.
Warzywa i owoce
Warzywa i owoce są bogactwem witamin i minerałów, m.in. potasu.
Według badań opublikowanych w ''Stroke'' kobiety, które spożywały zalecaną ilość potasu (4,7 g dziennie) miały o 27 proc. mniejsze ryzyko udaru niedokrwiennego.
Pierwiastek ten znajdziemy w suszonych morelach, białej fasoli, brokułach, burakach, bananach, grejpfrutach i ziemniakach.
Pamiętajmy, że najzdrowiej jest spożywać owoce i warzywa na surowo. Możemy je też piec i gotować na parze. Nie polecamy jednak smażenia.
Zobacz też: Dwie najzdrowsze diety według ekspertów WHO
Kasza gryczana
Kasza gryczana ma wiele właściwości zdrowotnych. Obniża ciśnienie krwi, stabilizuje też poziom cholesterolu.
Dzięki dużej zawartości żelaza i kwasu foliowego pomaga walczyć z niedokrwistością. Chroni także przed udarem mózgu.
Oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek jest bogatym źródłem jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zapobiegają one powstawaniu zmian miażdżycowych, wpływają na obniżenie ciśnienia.
Pomagają utrzymać prawidłowy poziom złego i dobrego cholesterolu we krwi.
Oliwa z oliwek zawiera też witaminy A, D, E i K, które mają działanie przeciwzakrzepowe.
Zobacz też: Nigdy masłem czy alkoholem. Sprawdź, jak bezpiecznie pozbyć się kleszcza
Mleko i jego przetwory
Nabiał jest źródłem dobrze przyswajalnego wapnia, magnezu i potasu.
Pierwiastki te zapobiegają rozwojowi osteoporozy i cukrzycy typu II. Polecane są dla osób z nadciśnieniem.
Wybierajmy fermentowane produkty, o niskiej zawartości tłuszczu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl