Przepis na naturalny antybiotyk. Pij 5 łyżeczek dziennie

Jesień to okres zwiększonego ryzyka zachorowania na grypę i przeziębienie. Żeby uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości, profilaktycznie warto przyjmować domowej produkcji antybiotyk z naturalnych i łatwo dostępnych składników. Wzmacnia on układ odpornościowy. Pomoże też zwalczyć objawy grypy, gdy choroba już nas zaatakuje.

Zobacz film: "Jak uchronić się przed grypą i przeziębieniem?"

Lista składników:

Sposób przygotowania:

Do miski wrzucamy wszystkie składniki oprócz octu jabłkowego. Mieszamy. Przekładamy do szklanego naczynia, najlepiej słoika z nakrętką. Jego zawartość zalewamy octem. Zakręcamy słoik i potrząsamy nim mocno, tak aby płyn wymieszał się z pozostałymi składnikami mikstury.

Słoik z naturalnym antybiotykiem przechowujemy w ciemnym, suchym miejscu. Przez 2 tygodnie raz dziennie należy nim wstrząsnąć. Po upływie tego czasu odsączamy sok. Jest gotowy do użycia.

W ramach profilaktyki zaleca się zacząć jego przyjmowanie od jednej łyżeczki dziennie. Dawkę zwiększamy do momentu, aż będzie równa pojemności kieliszka. Osoby, u których już rozwinęła się grypa lub przeziębienie, powinny przyjmować 5 łyżeczek dziennie.

Sok ma ostry smak, dlatego po jego spożyciu warto zjeść coś kwaśnego, np. kawałek cytryny lub pomarańczy, które złagodzą wrażenie palenia w ustach. Nie wolno go rozcieńczać z wodą, ponieważ straci swoje właściwości. Działa on antybakteryjne, przeciwgrzybyczo i przeciwwirusowo.

Czy wiesz, co powinieneś jeść, gdy jesteś przeziębiony?
Czy wiesz, co powinieneś jeść, gdy jesteś przeziębiony? [8 zdjęć]

Katar, ból głowy, pieczenie w gardle i zły nastrój? Przeziębienie trwa zwykle kilka dni, ale skutecznie...

zobacz galerię

1. Właściwości składników naturalnego antybiotyku

Po zgnieceniu czosnku uwalniana jest allinaza - enzym, pod wpływem którego powstają związki o działaniu antybiotykowym, takie jak allicyna i tiosulfinat (są najbardziej aktywne). Osłabiają one wirusy grypy i te, które są odpowiedzialne za rozwój przeziębienia (m.in. rotawirusy). Podczas zgniatania tej przyprawy uwalniany jest też ajoen, substancja, która wspiera limfocyty w zwalczaniu wirusów wywołujących infekcje.

Cebula jest bogata w witaminę C i substancje bakteriobójcze, dzięki czemu pomaga zwalczyć przeziębienie. Zawiera też takie składniki mineralne jak magnez, siarka, cynk i krzem, które wzmacniają odporność organizmu na infekcje i choroby. Po cebulę można też sięgać przez kilka dni po zakończeniu kuracji antybiotykami, ponieważ ma właściwości grzybobójcze. Wówczas warto ją jeść po wcześniejszym duszeniu i przyprawieniu odrobiną soli i pieprzu.

Chrzan to naturalne lekarstwo na katar. Zawiera substancje antybakteryjne, działa więc na organizm tak mocno jak syntetyczne antybiotyki. Wykorzystywano go w medycynie ludowej do zwalczania przeziębienia i innych infekcji górnych dróg oddechowych. Zaleca się go jeść na surowo, gdyż na skutek gotowania traci swoje właściwości, m.in. witaminę C.

Kurkuma ma właściwości przeciwwirusowe i antybakteryjne. Wzmacnia układ odpornościowy. Obecna w niej kurkumina (aktywny związek, który wykazuje też działanie antynowotworowe i przeciwcukrzycowe) sprawia, że ta przyprawa reguluje stany zapalne i niszczy szkodliwe molekuły. Działa też oczyszczająco na organizm.

Przeczytaj także

Imbir łagodzi objawy przeziębienia, m.in. uśmierza ból gardła. Ma właściwości przeciwzapalne i odkażające. Ponadto rozgrzewa i zwiększa wydzielanie potu. Łagodzi też kaszel, a dzięki intensywnemu zapachowi i smakowi umożliwia zwalczenie kataru. Polecany jest także w przypadku duszności.

W celach leczniczych papryczka chili jest wykorzystywana w stanach zapalnych dróg oddechowych. Łagodzi przekrwienie błon śluzowych. Ponadto dzięki kapsaicynie (substancji, która odpowiada za jej ostry smak) oczyszcza drogi oddechowe i rozrzedza śluz, który gromadzi się w płucach i oskrzelach. Warto profilaktycznie dodawać ją do posiłków w okresie wzmożonego ryzyka zachorowania na przeziębienie.

Naturaliści przekonują, że ocet jabłkowy pomoże zahamować rozwój przeziębienia i grypy. Działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Warto więc w momencie wystąpienia pierwszych objawów choroby zacząć przyjmować dwie łyżeczki octu z jabłek.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!