Przepis na naturalny antybiotyk. Pij 5 łyżeczek dziennie

Jesień to okres zwiększonego ryzyka zachorowania na grypę i przeziębienie. Żeby uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości, profilaktycznie warto przyjmować domowej produkcji antybiotyk z naturalnych i łatwo dostępnych składników. Wzmacnia on układ odpornościowy. Pomoże też zwalczyć objawy grypy, gdy choroba już nas zaatakuje.

Do przygotowania naturalnego antybiotyku potrzebujemy m.in. czosnku, cebuli i chiliDo przygotowania naturalnego antybiotyku potrzebujemy m.in. czosnku, cebuli i chili
Źródło zdjęć: © Getty Images

Lista składników:

  • 700 ml organicznego octu jabłkowego,
  • ¼ szkl. drobno posiekanego czosnku,
  • ¼ szkl. drobno pokrojonej cebuli,
  • 2 papryczki chili,
  • ¼ szkl. startego imbiru,
  • 2 łyżki startego chrzanu,
  • 2 łyżki kurkumy.

Sposób przygotowania:

Jak uchronić się przed grypą i przeziębieniem?

Do miski wrzucamy wszystkie składniki oprócz octu jabłkowego. Mieszamy. Przekładamy do szklanego naczynia, najlepiej słoika z nakrętką. Jego zawartość zalewamy octem. Zakręcamy słoik i potrząsamy nim mocno, tak aby płyn wymieszał się z pozostałymi składnikami mikstury.

Słoik z naturalnym antybiotykiem przechowujemy w ciemnym, suchym miejscu. Przez 2 tygodnie raz dziennie należy nim wstrząsnąć. Po upływie tego czasu odsączamy sok. Jest gotowy do użycia.

W ramach profilaktyki zaleca się zacząć jego przyjmowanie od jednej łyżeczki dziennie. Dawkę zwiększamy do momentu, aż będzie równa pojemności kieliszka. Osoby, u których już rozwinęła się grypa lub przeziębienie, powinny przyjmować 5 łyżeczek dziennie.

Sok ma ostry smak, dlatego po jego spożyciu warto zjeść coś kwaśnego, np. kawałek cytryny lub pomarańczy, które złagodzą wrażenie palenia w ustach. Nie wolno go rozcieńczać z wodą, ponieważ straci swoje właściwości. Działa on antybakteryjne, przeciwgrzybyczo i przeciwwirusowo.

Właściwości składników naturalnego antybiotyku

Po zgnieceniu czosnku uwalniana jest allinaza - enzym, pod wpływem którego powstają związki o działaniu antybiotykowym, takie jak allicyna i tiosulfinat (są najbardziej aktywne). Osłabiają one wirusy grypy i te, które są odpowiedzialne za rozwój przeziębienia (m.in. rotawirusy). Podczas zgniatania tej przyprawy uwalniany jest też ajoen, substancja, która wspiera limfocyty w zwalczaniu wirusów wywołujących infekcje.

Cebula jest bogata w witaminę C i substancje bakteriobójcze, dzięki czemu pomaga zwalczyć przeziębienie. Zawiera też takie składniki mineralne jak magnez, siarka, cynk i krzem, które wzmacniają odporność organizmu na infekcje i choroby. Po cebulę można też sięgać przez kilka dni po zakończeniu kuracji antybiotykami, ponieważ ma właściwości grzybobójcze. Wówczas warto ją jeść po wcześniejszym duszeniu i przyprawieniu odrobiną soli i pieprzu.

Chrzan to naturalne lekarstwo na katar. Zawiera substancje antybakteryjne, działa więc na organizm tak mocno jak syntetyczne antybiotyki. Wykorzystywano go w medycynie ludowej do zwalczania przeziębienia i innych infekcji górnych dróg oddechowych. Zaleca się go jeść na surowo, gdyż na skutek gotowania traci swoje właściwości, m.in. witaminę C.

Kurkuma ma właściwości przeciwwirusowe i antybakteryjne. Wzmacnia układ odpornościowy. Obecna w niej kurkumina (aktywny związek, który wykazuje też działanie antynowotworowe i przeciwcukrzycowe) sprawia, że ta przyprawa reguluje stany zapalne i niszczy szkodliwe molekuły. Działa też oczyszczająco na organizm.

Przeczytaj także

Imbir łagodzi objawy przeziębienia, m.in. uśmierza ból gardła. Ma właściwości przeciwzapalne i odkażające. Ponadto rozgrzewa i zwiększa wydzielanie potu. Łagodzi też kaszel, a dzięki intensywnemu zapachowi i smakowi umożliwia zwalczenie kataru. Polecany jest także w przypadku duszności.

W celach leczniczych papryczka chili jest wykorzystywana w stanach zapalnych dróg oddechowych. Łagodzi przekrwienie błon śluzowych. Ponadto dzięki kapsaicynie (substancji, która odpowiada za jej ostry smak) oczyszcza drogi oddechowe i rozrzedza śluz, który gromadzi się w płucach i oskrzelach. Warto profilaktycznie dodawać ją do posiłków w okresie wzmożonego ryzyka zachorowania na przeziębienie.

Naturaliści przekonują, że ocet jabłkowy pomoże zahamować rozwój przeziębienia i grypy. Działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Warto więc w momencie wystąpienia pierwszych objawów choroby zacząć przyjmować dwie łyżeczki octu z jabłek.

Źródła

  1. zdrowyportal.org

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu