Przysmak PRL-u wraca do łask. Kurze łapki to prawdziwa bomba kolagenowa
Sekret zdrowia i urody, tak popularny wśród gospodyń w okresie PRL-u, został odkryty na nowo. Tym razem przez amerykańskie influencerki i celebrytki. Kurze łapki, przez ostatnie lata niedoceniane, wracają do łask jako składnik rosołu. Dzięki nim zupa zyskuje nie tylko na smaku, ale i na wartościach odżywczych.
W tym artykule:
Slavic girl diet? Kurze łapki w rosole
Trend "slavic girl diet", który przetoczył się jakiś czas temu po amerykańskim internecie, wiązał się z próbą przekonania wszystkich, że kobiety w Polsce żywią się głównie kaszą gryczaną.
Teraz mamy do czynienia z kolejną odsłoną tego trendu. Amerykanki zwróciły się bowiem ku kurzym łapkom, które jeszcze całkiem niedawno były stałym elementem polskiej kuchni. Obecnie zyskują popularność w Stanach Zjednoczonych. Tamtejsze celebrytki i influencerki odkryły ich prozdrowotne właściwości, które nasze babcie znały od dawna.
Rosół na kurzych łapkach to dla nas nie tylko smak dzieciństwa, ale także istne bogactwo wartości odżywczych. Zawierają one białko, witaminy A i B9 oraz minerały, takie jak wapń, magnez, potas i fosfor. Najważniejszym ich składnikiem jest jednak kolagen, stanowiący aż 70 proc. zawartych w nich białek, który wspiera elastyczność skóry i zdrowie stawów. Dodatkowo, obecność witaminy C w warzywach dodawanych do rosołu zwiększy znacznie jego przyswajalność.
Łykają suplementy i pożyczają sobie leki. Lekarze o słabościach pacjentów
Kolagen to jedno z najważniejszych białek w naszym ciele - stanowi około 30 proc. wszystkich białek organizmu. Jego obecność i prawidłowa produkcja mają ogromne znaczenie dla zdrowia:
utrzymuje jędrność i elastyczność skóry, zapobiega wiotczeniu i powstawaniu zmarszczek, nawilża (wspiera zatrzymywanie wody w naskórku) i regeneruje (bierze udział w gojeniu się ran),
wchodzi w skład kości jako budulec, nadaje im elastyczność i wytrzymałość,
jest kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania chrząstek stawowych - jego niedobór może prowadzić do bólu i choroby zwyrodnieniowej,
wzmacnia ścięgna i więzadła - zapewnia elastyczność i odporność na rozciąganie,
regeneruje mięśnie po wysiłku - bierze udział w odbudowie mikrouszkodzeń,
wzmacnianie strukturę zębów (jest częścią zębiny),
wspiera utrzymanie zdrowej tkanki łącznej dziąseł,
poprawia elastyczność naczyń krwionośnych - zapobiega ich kruchości,
wzmacnia strukturę narządów (np. serca, nerek czy wątroby).
Produkcja naturalna kolagenu spada wraz z wiekiem, a proces ten zaczyna się już od 25. roku życia. Dodatkowo przyspiesza go ekspozycja na promieniowanie UV, palenie papierosów, dieta bogata w cukry i przetworzoną żywność oraz stres oksydacyjny. A jak go wspierać? Najlepiej dietą bogatą w witaminę C, cynk, miedź (np. owoce cytrusowe, natka pietruszki, papryka) i produkty zawierające aminokwasy (rosół z kości, żelatyna, jajka) oraz suplementacją (hydrolizowany kolagen w proszku lub kapsułkach).
Jak zrobić rosół z kurzych łapek?
Spożywanie rosołu z kurzych łapek może więc przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Jak go jednak przyrządzić? Jego przygotowanie nie różni się znacznie od tradycyjnego przepisu. Ważne jest, aby dokładnie oczyścić łapki, usuwając ścięgna i paznokcie. Następnie gotujemy je z warzywami i przyprawami na małym ogniu przez kilka godzin, aż zupa nabierze głębokiego smaku i aromatu.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.