Jaki kolagen wybrać?

Jest głównym białkiem tkanki łącznej. Zapewnia odpowiednie napięcie, sprężystość oraz elastyczność skóry. Kolagen, bo o nim mowa, to więc sprzymierzeniec pięknej i jędrnej cery. Jest jednak dość kapryśny, stąd wymaga suplementacji. Tylko skąd wiedzieć, który kolagen wybrać? I co na ten temat mówi nauka?

Jaki kolagen wybrać?Jaki kolagen wybrać?
Źródło zdjęć: © materiał partnera
Agnieszka Gotówka

Co to jest kolagen?

O kolagenie najczęściej mówi się w kontekście eliminacji zmarszczek i zahamowania procesu starzenia. I rzeczywiście tak jest, jednak to duże uproszczenie. Białko to bowiem znaleźć można w wielu różnych tkankach organizmu, m.in. chroni nerki, żołądek i wątrobę, tworząc wokół nich sprężyste rusztowanie. Stanowi też element budulcowy większości organów, zwłaszcza skóry, kości, zębów, chrząstek, naczyń krwionośnych oraz rogówki oka. Jest też istotnym elementem układu immunologicznego: zapobiega przedostawaniu się drobnoustrojów chorobotwórczych oraz toksyn [1].

Nie bez przyczyny kolagen uwielbiany jest przez kosmetologów: utrzymuje właściwy poziom nawilżenia skóry, co wpływa na jej odpowiednią sprężystość, wygląd i kondycję. To sprawia, że można zapomnieć o zmarszczkach. Ale czy na pewno?

Kolagen organizm regularnie wymienia (ok. 3 kg na rok) i systematycznie odbudowuje, w czym udział biorą m.in. estrogeny, insulina oraz hormony tarczycy. I tak do 25. roku życia. Po tym czasie jednak jego poziom w organizmie znacząco się zmniejsza, a po 60. roku życia białko to przestaje być syntezowane przez organizm [1]. Z biegiem lat w naszym organizmie zaczyna też brakować witaminy C i A, a także składników mineralnych (m.in. miedzi). A warto pamiętać, że witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania skóry.

Jaki kolagen wybrać?

Żeby suplementacja kolagenem była skuteczna, należy wybrać produkt wysokiej jakości i w odpowiedniej formie. Najlepszy będzie kolagen hydrolizowany o niskiej masie cząsteczkowej. Dlaczego właśnie on?

W wyniku enzymatycznej hydrolizy kolagenu w środowisku wodnym powstają jego mniejsze cząsteczki – peptydy, które są lepiej rozpuszczalne w wodzie i charakteryzują się wyższą biodostępnością. Mają niską masę cząsteczkową, dzięki czemu są łatwiejsze do przyswojenia przez organizm. A to oznacza, że kolagen w takiej postaci jest łatwiej wchłaniany w jelicie cienkim i może być transportowany do tkanek, które go potrzebują.

Innym wyznacznikiem dobrego suplementu z kolagenem są badania naukowe. O samym białku napisano wiele, jednak istotne jest, jaką skuteczność ma suplement z jego dodatkiem oraz jakie składniki mu towarzyszą.

Badaniom klinicznym (randomizowanym, prowadzonym metodą podwójnie ślepej próby kontrolowanych placebo) poddano m.in. peptydy kolagenowe VERISOL®. Te dowiodły, że po doustnym podaniu kolagenu hydrolizowanego enzymatycznie poziom aminokwasów w krwiobiegu jest wyższy niż w przypadku kolagenu hydrolizowanego chemicznie lub termicznie [2]. Zauważono też lepszą poprawę elastyczności skóry po 4- i 8-tygodniowej suplementacji preparatem VERISOL® (w porównaniu do grupy placebo), a także redukcję objętości zmarszczek wokół oczu oraz znaczący wzrost biosyntezy w skórze prokolagenu typu I i elastyny [3].

Obraz
© materiał partnera

Sprawdzano także, czy suplementacja hydrolizowanego kolagenu o niskiej masie cząsteczkowej pomoże w walce z cellulitem. Kobiety, które przez pół roku regularnie przyjmowały VERISOL®, mogły to potwierdzić: w ich przypadku nieprawidłowe rozmieszczenie tkanki tłuszczowej pod skórą stało się mniej widoczne (efekt był bardziej wyraźny u kobiet z BMI ≤ 25) [4].

Przyjmowanie preparatu VERISOL® poprawiło też u badanych wygląd i strukturę włosów oraz paznokci, a efekt ten utrzymywał się co najmniej 4 tygodnie po zakończeniu suplementacji [5].

Wszystkie kobiety przyjmowały kolagen w dawce 2,5 g. Tyle wystarczy, by poprawić jędrność i elastyczność skóry oraz zadbać o swój organizm.
Podsumowując, niezależnie od tego, jaki kolagen wybierzesz – ekstrahowany z wieprzowiny, wołowiny czy ryb (nie ma badań, które jednoznacznie wskazują, że któreś ze źródeł ma przewagę nad innym)– zwróć uwagę przede wszystkim na masę cząsteczkową peptydów kolagenowych. Postaw na kolagen hydrolizowany o niskiej masie cząsteczkowej, ponieważ jest lepiej wchłaniany przez organizm i szybciej transportowany do tkanek, które go potrzebują - stopień przyswajania jest odwrotnie proporcjonalny do wielkości cząsteczki. Peptydy kolagenowe o masie 3-6 kDa wchłaniają się znacznie lepiej niż cząsteczki kolagenu o masie około 300 kDa. Pamiętaj, że drugim, równie ważnym elementem przy wyborze kolagenu są badania kliniczne, potwierdzające jego działanie.

Kolagenowa Formuła Piękna Remé

VERISOL® w potwierdzonej badaniami klinicznymi dawce znajdziemy w kolagenowej formule piękna Remé. Jego formuła została dodatkowo wzbogacona w: witaminę A, witaminy z grupy B (ryboflawinę, niacynę, biotynę), cynk i jod, które pomagają zachować zdrową skórę i miedź pomagającą w utrzymaniu prawidłowej pigmentacji skóry. W składzie Remé jest również witamina C, cynk, miedź, selen i mangan pomagają w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, który przyspiesza starzenie się skóry. Natomiast biotyna, cynk i selen pomagają zachować zdrowe włosy, a miedź pomaga w utrzymaniu ich prawidłowej pigmentacji. Cynk i selen pomagają zachować zdrowe paznokcie.

Suplement diety REMÉ ma postać wygodnego w przygotowaniu proszku i występuje w wielu smakach (neutralnym, pomarańczy i marakui, truskawki i opuncji figowej, a także w nowych, limitowanych smakach: caffè late o smaku orzechowym i caffè latte o smaku waniliowym; orzechowa wersja zawiera 40 mg kofeiny na porcję, a waniliowa 32 mg/na porcję).

Wystarczy, że raz dziennie rozpuścisz REMÉ w letniej wodzie albo dodasz produkt do ulubionego soku czy owsianki. Kawowe wersje najlepiej smakują, gdy przygotujesz je na bazie mleka tradycyjnego lub roślinnego. I pamiętaj, że liczy się regularność – pierwsze efekty możesz zaobserwować już po kilku-kilkunastu tygodniach.

Suplement diety. Zawiera składniki, które wspomagają funkcje organizmu poprzez uzupełnienie normalnej diety. Nie ma właściwości leczniczych.

Źródła

  1. [1] Nowicka-Zuchowska A, Zuchowski A, Kolagen – rola w organizmie i skutki niedoboru, Lek w Polsce vol 29 nr 11/12’19 (342/343), 6-10.
  2. [2] Skov K, Oxfeldt M, Thøgersen R, Hansen M, Bertram HC. Enzymatic Hydrolysis of a Collagen Hydrolysate Enhances Postprandial Absorption Rate-A Randomized Controlled Trial. Nutrients. 2019 May 13;11(5):1064.
  3. [3] Proksch E, Segger D, Degwert J, Schunck M, Zague V, Oesser S. Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(1):47-55.
  4. [4] Schunck M, Zague V, Oesser S, Proksch E. Dietary Supplementation with Specific Collagen Peptides Has a Body Mass Index-Dependent Beneficial Effect on Cellulite Morphology. J Med Food. 2015 Dec;18(12):1340-8.
  5. [5] Hexsel D, Zague V, Schunck M, Siega C, Camozzato FO, Oesser S. Oral supplementation with specific bioactive collagen peptides improves nail growth and reduces symptoms of brittle nails. J Cosmet Dermatol. 2017 Dec;16(4):520-526.
  6. [6] Maćkowiak K, Torliński L. Współczesne poglądy na rolę witaminy C w fizjologii i patologii człowieka. Nowiny Lekarskie. 2007;76, 4: 349-356.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
"Kwestia bezpieczeństwa narodowego". Ekspert o zdrowiu psychicznym żołnierzy
"Kwestia bezpieczeństwa narodowego". Ekspert o zdrowiu psychicznym żołnierzy
"O zdrowiu przy kawie". Dr Kędzierska-Kapuza: Cukier dodawany jest do wszystkiego
"O zdrowiu przy kawie". Dr Kędzierska-Kapuza: Cukier dodawany jest do wszystkiego
Nowy szczep wirusa grupy. Brytyjscy eksperci zapowiadają ciężki sezon
Nowy szczep wirusa grupy. Brytyjscy eksperci zapowiadają ciężki sezon
Mogą uszkadzać przełyk i żołądek. W Danii już zakazane, Polacy wciąż je kupują
Mogą uszkadzać przełyk i żołądek. W Danii już zakazane, Polacy wciąż je kupują
Nie zdziw się, gdy podjedzie zamiast karetki. Nowe świadczenie
Nie zdziw się, gdy podjedzie zamiast karetki. Nowe świadczenie
Kardiolog mówi, od czego warto zaczynać dzień. Serce będzie bić jak dzwon
Kardiolog mówi, od czego warto zaczynać dzień. Serce będzie bić jak dzwon
Biegasz i śpisz za mało? Ryzyko kontuzji wzrasta
Biegasz i śpisz za mało? Ryzyko kontuzji wzrasta
"To pierwsza niezakaźna epidemia". Naukowcy odkryli kolejną przyczynę cukrzycy
"To pierwsza niezakaźna epidemia". Naukowcy odkryli kolejną przyczynę cukrzycy
Pestycyd w fasoli. GIS wycofuje produkt
Pestycyd w fasoli. GIS wycofuje produkt
Aplikacja, która odmładza mózg. Cofnęli zegar o 10 lat
Aplikacja, która odmładza mózg. Cofnęli zegar o 10 lat
Pracujesz w pozycji siedzącej? Badacze zalecają schemat 30:15, by uniknąć bólu pleców
Pracujesz w pozycji siedzącej? Badacze zalecają schemat 30:15, by uniknąć bólu pleców
Grzyby mogą prowadzić do ciężkich zakażeń. "Rozwijają się po cichu, w cieniu innych chorób"
Grzyby mogą prowadzić do ciężkich zakażeń. "Rozwijają się po cichu, w cieniu innych chorób"