W Bałtyku pojawiła się wyjątkowa ryba. Warto się zajadać dla zdrowia mózgu
Pojawia się w Bałtyku tylko raz w roku, na kilka tygodni – na przełomie maja i czerwca i właśnie teraz jest idealny moment, by jej spróbować. Belona – bo o niej mowa – to w Polsce wciąż niedoceniana ryba morska. Zupełnie niesłusznie, bo to źródło wielu cennych składników odżywczych i rarytas dla fanów delikatnych ryb.
Co to jest belona?
Belona to ryba żyjąca w wodach Morza Bałtyckiego, Północnego oraz Oceanu Atlantyckiego. Znana jest również pod nazwą ryba igliczna lub żartobliwie - "bocian z Bałtyku". Skąd takie określenia? Zawdzięcza je charakterystycznemu wyglądowi głowy - jej pysk jest wydłużony i przypomina szpikulec lub grubą igłę. Inną specyficzną cechą tej ryby jest zielonkawy kolor ości. Nie wpływa to jednak na smak czy właściwości ryby.
Zobacz także: Jak rozpoznać zaniczyszczoną rybę?
Właściwości zdrowotne ryby belony
Mięso belony to prawdziwa gratka dla pasjonatów zdrowego żywienia. Jest źródłem pełnowartościowego białka, kwasów omega-3, które wspierają pracę mózgu i serca, jodu - niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy, magnezu, wspomagającego pracę mięśni oraz układu nerwowego, selenu – czyli istotnego wsparcia układu odpornościowego oraz fosforu, bez którego nasze kości i zęby nie będą zdrowe.
Belona dostarcza również garść witamin: A (ważne dla zdrowia oczu i skóry), D (istotna dla układu odpornościowego i kości) oraz B (np. B12, B6, niezbędne dla właściwej pracy układu odpornościowego, nerwowego czy krwiotwórczego).
Warto dodać, że ryba belona posiada chude mięso, jest lekkostrawna oraz niskokaloryczna.
Jak przyrządzić belonę?
Pomimo licznych właściwości zdrowotnych, ryba Belona nie jest w Polsce popularnym wyborem żywieniowym. W nadmorskich kurortach częściej wybieramy dorsza, łososia czy rybę maślaną.
Tymczasem oprócz wspomnianych właściwości zdrowotnych, belona może zachwycić też smakiem. Jej mięso jest białe, delikatne, ma przyjemną, jędrną konsystencję. Należy jednak uważać, by jej nie przesolić, bo może nabrać goryczki.
Idealnie nadaje się do wędzenia, ale również z powodzeniem można ją wrzucić na grilla, na patelnię lub w najzdrowszej wersji - upiec.
Ciekawostką może być fakt, że każdego roku, w połowie maja, w okolicy Pucka odbywa się tzw. Belonada, czyli święto tej ryby. Główną atrakcją są zawody wędkarskie, ale można też spróbować wędzonej belony lub zakupić świeżą.
Źródła: Instytut Morski
Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.