Samokontrola okołoposiłkowa

Cukrzyca to choroba przewlekła, nieprawidłowo leczona prowadzi do powstania licznych powikłań narządowych, stanowiących zagrożenie dla zdrowia i życia pacjentów. Najważniejszym warunkiem prawidłowego leczenia cukrzycy jest samokontrola, prowadzona przez pacjenta w warunkach domowych. Obejmuje ona pomiary glikemii ( poziomu cukru we krwi) za pomocą glukometru, pomiary ciśnienia tętniczego, stosowanie diety i redukcję masy ciała, podjęcie aktywności fizycznej oraz kontrolę stóp.

#dziejesienazywo: Czy warto wykonywać badania profilaktyczne?

Wskazania do pomiaru glikemii

Regularny pomiar glikemii pomaga w porę zareagować na pewne nieprawidłowości i nie dopuścić do rozwoju retinopatii cukrzycowej, nefropatii cukrzycowej lub stopy cukrzycowej. Diabetycy są również narażeni na występowanie nadciśnienia tętniczego. Częstość występowania nadciśnienia tętniczego u osób z cukrzycą jest dwukrotnie większa niż u osób bez cukrzycy. Nadciśnienie tętnicze predysponuje do szybszego wystąpienia późnych powikłań cukrzycy, ponadto współistnienie cukrzycy i nadciśnienia zwiększa ryzyko zgonu sercowego. Glikemia i ciśnienie powinny być często mierzone. Pomiary ciśnienia należy wykonywać najlepiej dwukrotnie w ciągu dnia, zawsze o tej samej porze. Wartości prawidłowe u chorych na cukrzycę to ciśnienie poniżej 130/80 mmHg.

Pomiar glikemii jest zalecany, ponieważ:

Przebieg pomiaru glikemii

Jak wybrać odpowiedni glukometr?

Glukometry to niewielkie, podręczne urządzenia za pomocą których osoba chora na cukrzycę może samodzielnie zbadać sobie poziom cukru we krwi. Bada się...

W warunkach domowych glikemia mierzona jest przy pomocy urządzenia – glukometru i pasków testowych. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne zaleca stosowanie glukometrów kalibrowanych do osocza (oznaczających poziom cukru w osoczu krwi). W przypadku używania glukometrów kalibrowanych do krwi pełnej uzyskany wynik, aby mógł być porównywalny należy pomnożyć przez współczynnik 1.12. Żeby samokontrola okołoposiłkowa była wiarygodna, należy mieć odpowiedni zestaw. Zestaw służący do samokontroli powinien zawierać: glukometr, paski testowe, urządzenie do nakłucia skóry, jałowe gaziki, dzienniczek samokontroli.

Pomiaru dokonuje się poprzez nakłucie opuszki palca, a następnie przeniesienie kropli krwi na pasek testowy. Aby nie doszło do przekłamania wyniku:

  • należy dobrze umyć i osuszyć dłonie,
  • gdy stosujemy środek dezynfekcyjny musimy odczekać do momentu jego odparowania,
  • nie należy wyciskać krwi z palca,
  • kropla przeniesiona na pasek testowy nie może być za mała.

Częstotliwość pomiarów powinna być ustalona przez lekarza prowadzącego przy współpracy z pacjentem, uwzględniając stosowany model leczenia i postępy terapii.

Samokontrola w cukrzycy

Na cukrzycę typu 2 chorują dorośli. U chorych na II typ cukrzycy zaleca się regularne oznaczanie poziomu glikemii raz w miesiącu lub raz w tygodniu. Jest to zależne od sposobu leczenia. Pacjenci leczeni dietą powinni kontrolować poziom glikemii raz na miesiąc, natomiast pacjenci zażywający leki częściej, bo raz na tydzień. Osoby zażywające leki doustne oznaczają poziom cukru na czczo i po posiłkach.

Pacjenci cierpiący na cukrzycę typu 2 i przyjmujących insulinę w ustalonych dawkach należy wykonywać oznaczenie poziomu glikemii 2 razy na dobę, raz na tydzień profil glikemii skrócony i raz na miesiąc pełne oznaczenie glikemii.

Chorzy na cukrzycę powinni mieć dzienniczek samokontroli.

Samokontrola pacjenta chorego na cukrzycę jest niezwykle ważna. Cukrzyca może doprowadzić bowiem do wielu komplikacji zdrowotnych, między innymi do rozwoju stopy cukrzycowej. W przebiegu wieloletniej niewyrównanej cukrzycy, na skutek uszkodzenia włókien nerwowych stóp, może pojawić się zanik odczuwania bólu, dlatego drobne rany nie powodują żadnych dolegliwości. Rany te przy osłabionym gojeniu spowodowanym przez miażdżycę naczyń i niedokrwienie mogą prowadzić do powstania głębokich owrzodzeń, ulegających łatwo zakażeniom bakteryjnym.

Lekarz Sebastian Jamroży, ponad rok temu

Bibliografia

  • Czech A., Tatoń J. CUKRZYCA: Podręcznik diagnostyki i terapii, Elamed, Katowice 2009, ISBN 978-83-61190-01-1
  • Czech A., Tatoń J. Cukrzyca. Podręcznik edukacji terapeutycznej, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2000, ISBN 83-01-13115-2
  • Otto-Buczkowska E. Cukrzyca - patogeneza, diagnostyka, leczenie, Borgis, Warszawa 2005, ISBN 83-85284-50-8
  • Gill G.V., Pickup J.C., Williams G. Cukrzyca - trudne pytania, Alfa Medica Press, Bielsko-Biała 2001, ISBN 83-88778-13-7

Cukrzyca

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Samokontrola okołoposiłkowa
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Pomocni lekarze

Artykuły Samokontrola okołoposiłkowa
Samokontrola okołoposiłkowa

Dlaczego kontrola poziomu cukru jest ważna? (WIDEO)

Dlaczego kontrola poziomu cukru jest ważna? (WIDEO) Odtwórz wideo

Jeśli już dojdzie do rozpoznania cukrzycy bardzo istotne jest, aby przeprowadzić poszerzony profil badań cukrzycy w celu zidentyfikowania czynników ryzyka wystąpienia powikłań charakterystycznych dla tej choroby. Do tego nie bez znaczenia jest również...

Samokontrola okołoposiłkowa

Wysoka glukoza

Wysoka glukoza

Glukoza jest podstawowym źródłem energii naszego organizmu. Jest to cukier prosty, który składa się z sześciu atomów węgla. Jego stężenie wykrywa się na podstawie badania krwi. Niekiedy jej poziom jest za wysoki i ma to złe konsekwencje dla naszego zdrowia....

Samokontrola okołoposiłkowa

Krzywa cukrowa

Krzywa cukrowa

Krzywa cukrowa to inaczej krzywa glikemiczna. Jest to badanie krwi, w którym oznacza się stężenie glukozy na czczo i po spożyciu roztworu glukozy. Badanie krzywej cukrowej wykonuje się przede wszystkim u kobiet ciężarnych, w celu zdiagnozowania cukrzycy...

Samokontrola okołoposiłkowa

Dlaczego kontrola poziomu cukru jest ważna?

W razie rozpoznania cukrzycy ważne jest wykonanie poszerzonego profilu badań w celu zidentyfikowania czynników ryzyka wystąpienia powikłań charakterystycznych dla cukrzycy oraz określenia, czy same powikłania narządowe już współistnieją. Cukrzyca typu...

Samokontrola okołoposiłkowa

Dlaczego dochodzi do wahań cukru we krwi?

Dlaczego dochodzi do wahań cukru we krwi?

Kofeina Poziom cukru we krwi może wzrosnąć po wypiciu kawy, nawet tej czarnej bez cukru, ze względu na zawartość kofeiny. Herbata czarna, zielona oraz napoje energetyczne mogą spowodować wahania cukru we krwi szczególnie u ludzi chorych na cukrzycę. Każda...

Samokontrola okołoposiłkowa

Glikemia poposiłkowa (WIDEO)

Glikemia poposiłkowa (WIDEO) Odtwórz wideo

Stężenie glukozy w osoczu po spożyciu pokarmu określane jest mianem glikemii poposiłkowej (PPG). Zazwyczaj rośnie ono 10 minut po rozpoczęciu jedzenia. Dzieje się tak wskutek wchłaniania wodorowęglowodanów. Jeśli chodzi o jej stężenie to w przypadku...

Samokontrola okołoposiłkowa

Co się dzieje gdy zjadamy posiłek? (WIDEO)

Co się dzieje gdy zjadamy posiłek? (WIDEO) Odtwórz wideo

Maksymalne stężenie glukozy u ludzi zdrowych pojawia się w godzinę po rozpoczęciu spożycia pokarmów, wynosi ok. 140 mg/dl i powraca do wartości sprzed posiłku w czasie 2-3 godzin. Jeśli chodzi o wchłanianie węglowodanów to następuje ono 5-6 godzin po...