Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Scombrotoksizm, czyli zatrucie ciemnym mięsem ryb

 Ewa Rycerz
28.12.2018 12:52
Zatrucie rybą
Zatrucie rybą (123RF)

Choć nazwa tego schorzenia niewiele mówi, oznacza jedno - zatrucie mięsem ryb makrelowatych. Objawem takiego zatrucia są między innymi wymioty, swędząca wysypka, pieczenie dziąseł i nasiolne pragnienie, a przyczyną – źle przechowywane rybie mięso.

1. Jakimi zatem rybami można się zatruć? ****

Scombrotoksizm dotyczy głównie ryb o ciemnym mięsie. Można tutaj wymienić przede wszystkim makrelę, tuńczyka białego, tuńczyka żółtopłetwego, tuńczyka błękitnopłetwego oraz makreloszę. Zatruć się można także sardynkami europejskimi, koryfenami, czarnym merlinem i śledziem.

Dlaczego dochodzi do zatrucia? Główną przyczyną jego występowania jest nieprawidłowo przechowywane mięso, które rozkładowi bakteryjnemu ulega już w temperaturze powyżej 0 stopni Celsjusza. Taki proces oznacza dekarboksylację aminokwasu L-histydyny do histaminy, fosforanu histaminy oraz chlorowodorku histaminy.

Gdy ryba przechowywana jest w prawidłowych warunkach, stężenie histaminy w jej mięsie utrzymuje się na poziomie 0,1 mg na 100 g ryby. Jeśli wystąpi proces dekarboksylacji, jej ilość może wzrosnąć nawet do 25-50 g na 100 g mięsa. W takim przypadku dochodzi do zatrucia histaminą. Reakcja na tę substancję zależy od organizmu.

Zobacz film: "Fakty o zdrowiu - Olej z ryb może zapobiegać schizofrenii?"

Co ciekawe, toksyny znajdujące się w mięsie ryb są trudne do zniszczenia, nie ulegają destrukcji ani pdoczas gotowania ani pieczenia czy smażenia. I więcej – bez specjalistycznych badań nie da sę rozpoznać nieświeżej ryby. Mięso nie zmienia ani wyglądu, ani zapachu. Ten sam pozostaje również kolor mięsa.

O tym, że ryba jest zatruta histaminą przekonać się można dopiero podczas jedzenia. Takie mięso ma ostry smak, w ustach natomiast pozostaje metaliczny posmak. Dlatego też warto jeść ryby z pewnego źródła.

2. Objawy zatrucia rybami

W większości wypadków objawy scombrotoksizmu występują do 90 minut po zjedzeniu nieświeżego mięsa, ale mogą pojawić się także już po 15 minutach.

Zatrucie rozpoznaje się po zaczerwienionej skórze twarzy, szyi i rąk. Co ważne – takie plamy są wyraźne i wyglądają bardzo nienaturalnie. Robią się jeszcze mocniejsze po ekspozycji na słońce.

Do innych objawów należą:

  • nienaturalne odczuwanie ciepła przy niezmionej temperaturze ciała,
  • przekrwienie spojówek,
  • pokrzywka,
  • świąd,
  • skurcz oskrzeli,
  • obrzęk naczynioruchowy,
  • ból brzucha,
  • nudności,
  • wymioty,
  • trudności w połykaniu,
  • skurcze,
  • skurcze w brzuchu,
  • zapalenie gardła,
  • nasilone pragnienie,
  • pieczenie dziąseł.

Jeśl zatrutej histaminą ryby zjemy za dużo, w reakcji na nadmiar substancji może wystąpić także tachykardia, kołatanie serca, nadciśnienie i zawroty głowy.

W takim przypadku należy natychmiast udać się do lekarza, informując go o możliwości zatrucia mięsem ryby. Ten powinien natychmiast zlecić wykonanie badania polegającego na oznaczeniu poziomu histaminy we krwi lub moczu.

3. Leczenie

Jeśli zauważysz u siebie powyższe objawy i masz podejrzenie, że ich przyczyną może być zatrucie mięsem ryby makrelowatej, kup lek antyhistaminowy. Niektóre preparaty dostępne są w aptekach bez recepty. W przypadkach, gdy doszło do silnego zatrucia może się to niestety okazać niewystarcające. Konieczne jest wtedy przyjęcie leków rozszerzających oskrzela.

Większość objawów zatrucia nieświeżym mięsem ryby ustępuje jednak bez konieczności zażywania preparatów medycznych. Zazwyczaj dzieje się to już po 18 godzinach. Należy w tym czasie dużo pić, by jeszcze szybciej oczyścić organizm z toksyn.

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Następny artykuł: Zatrucia lekami
Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze