Skończyłeś 45 lat? Tych produktów lepiej nie jedz

Zdrowa dieta powinna nam towarzyszyć od urodzenia, na każdym etapie życia, bez względu na wiek. Nie mamy co do tego wątpliwości. Wiemy jednak, że z wiekiem nasz organizm się zmienia i niechętnie wybacza "grzeszki" żywieniowe. Dlatego przygotowaliśmy listę produktów żywieniowych, które lepiej omijać szerokim łukiem po 45. roku życia. Spis powstał z inspiracji serwisu Eat This, Not That.

Produkty, których lepiej unikać po 45. roku życiaProdukty, których lepiej unikać po 45. roku życia
Źródło zdjęć: © Getty Images
Magdalena Pietras

Czarna lista dla 45-latków

Produkty z poniższej listy nie powinny znajdować się w jadłospisie dojrzałej osoby. Mogą przyczynić się do rozwoju chorób cywilizacyjnych, np. do cukrzycy, a także zwiększyć ryzyko nadwagi i otyłości. Niektóre z nich to "oczywistości", jak produkty smażone na głębokim tłuszczu, inne są bardziej podstępne, sprawiają wrażenie zdrowych, a tak naprawdę zawierają szkodliwe składniki.

Poniżej prezentujemy listę produktów, których lepiej się wystrzegać po ukończeniu 45 lat.

Słodkie napoje i soki owocowe

Gazowane napoje, słodzone kawy czy energetyki to produkty, z których warto zrezygnować po 45. roku życia. Tego typu napoje powodują gwałtowne skoki poziomu glukozy we krwi, co może prowadzić do nadmiernego odkładania się tłuszczu w okolicach brzucha oraz zwiększonego ryzyka insulinooporności i cukrzycy typu 2. Zamiast tego, warto postawić na wodę, napary ziołowe lub wodę z miętą i cytryną.

Z kolei soki owocowe, choć mogą brzmieć jak zdrowszy napój, nadal jednak zawierają sporo cukru i niemal zero błonnika. W efekcie cukry z owoców wchłaniają się błyskawicznie, prowadząc do gwałtownych skoków cukru we krwi. Dlatego lepiej wybrać cały owoc lub rozcieńczyć sok wodą, by ograniczyć kaloryczność.

Mięso przetworzone

Bekon, kiełbasy i parówki kuszą smakiem i aromatem, ale osoby po 45. roku życia powinny je zdecydowanie ograniczyć. Przetworzone produkty mięsne zawierają znaczne ilości tłuszczów nasyconych, soli oraz azotanów, które mogą zwiększać ryzyko chorób serca i nowotworów.

Zamiast czerwonego mięsa warto zaopatrzyć lodówkę w chude źródła białka, takie jak drób, ryby czy mięso z indyka.

Rafinowane węglowodany

Produkty na bazie białej mąki, jak chleb, makaron czy słodkie bułki, nie są najlepszym wyborem w dojrzałym wieku. Rafinowane węglowodany są szybko trawione, powodując nagły wzrost glukozy we krwi, a w konsekwencji spadek energii i większą tendencję do podjadania.

Lepszą alternatywą będą produkty pełnoziarniste, w tym płatki owsiane, komosa ryżowa czy pieczywo razowe. Na półkach sklepowych znajdziemy też coraz więcej produktów z oznaczeniem "niskie IG" - również makarony czy pieczywo. To odpowiedniki tradycyjnej żywności, ale z niższym indeksem glikemicznym.

Potrawy smażone na głębokim tłuszczu

Frytki, smażony kurczak czy panierowane warzywa to smakołyki, które po 45. roku życia lepiej ograniczyć. Takie potrawy zawierają dużo kalorii i tłuszczów trans, które mogą sprzyjać stanom zapalnym oraz problemom z sercem.

Lepszym wyborem będzie pieczenie, gotowanie na parze lub przygotowywanie dań w tak popularnej obecnie frytkownicy beztłuszczowej.

Alkohol

Z wiekiem organizm gorzej radzi sobie z metabolizowaniem alkoholu, dlatego warto ograniczyć jego spożycie. Napoje wyskokowe mogą spowalniać przemianę materii, zakłócać sen oraz obciążać wątrobę. Dodatkowo sprzyjają gromadzeniu się tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha.

Zalecamy więc całkowite ograniczenie alkoholu w diecie, a przynajmniej spożywanie go z umiarem.

Wysoko przetworzone przekąski

Krakersy, chipsy czy precle to przekąski, które co prawda na krótko sycą, ale jednocześnie szkodzą zdrowiu. Są bogate w sól i niezdrowe tłuszcze, przez co mogą przyczyniać się do nadciśnienia i zatrzymywania wody w organizmie.

Zamiast nich wybierz orzechy czy nasiona.

Słodzone płatki śniadaniowe

Choć niektóre z nich są reklamowane jako zdrowe, zawierają duże ilości cukru i niewiele błonnika. Taki skład sprzyja skokom poziomu cukru we krwi i może prowadzić do przyrostu masy ciała oraz zaburzeń metabolicznych.

Lepiej więc wybrać płatki owsiane, musli bez dodatku cukru lub inne produkty o wysokiej zawartości błonnika.

Tłuszcze trans

Produkty zawierające częściowo utwardzone oleje, jak wiele gotowych wypieków, to pułapka dla zdrowia serca. Tłuszcze trans podnoszą poziom "złego" cholesterolu (LDL) i obniżają "dobry" (HDL), co zwiększa ryzyko chorób układu krążenia.

Zachęcamy, by uważnie czytać etykiety i unikaj produktów zawierających "częściowo utwardzone oleje roślinne".

Pełnotłusty nabiał

Choć jego smak bywa bardziej wyrazisty, pełnotłusty nabiał zawiera sporo nasyconych tłuszczów. Dlaczego? Może podnosić poziom cholesterolu i negatywnie wpływać na kondycję układu krążenia.

Wybieraj więc produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, ale spożywaj je z umiarem.

Gotowe zupki

Są szybkie w przygotowaniu - i to ich najważniejsza zaleta. Zawierają jednak duże ilości soli, co może prowadzić do nadciśnienia, obrzęków i zwiększonego ryzyka chorób serca.

Zawsze lepszą opcją w tym wypadku będzie samodzielne przygotowanie zupy, a jeśli nie mamy takiej możliwości, to w wielu sklepach czy punktach garmażeryjnych są gotowe zupy domowe na bazie świeżych warzyw, ziół i przypraw.

Jogurty smakowe z dodatkiem cukru

Kolorowe jogurty owocowe mogą wydawać się zdrowe, ale często to tylko pozory. Zawierają w wielu przypadkach dużo cukru oraz sztuczne aromaty, które wpływają negatywnie na gospodarkę glukozową i sprzyjają tyciu.

Dlatego lepiej zdecydować się na jogurt naturalny z dodatkiem świeżych owoców lub łyżeczki miodu.

Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Wczesne wykrycie raka z krwi. Na czym polega test Galleri?
Wczesne wykrycie raka z krwi. Na czym polega test Galleri?
Świadczenie wspierające w 2026 roku. Nawet 4134 zł miesięcznie
Świadczenie wspierające w 2026 roku. Nawet 4134 zł miesięcznie
Smog dusi Polskę. Zagrożenie głównie w dwóch województwach
Smog dusi Polskę. Zagrożenie głównie w dwóch województwach
Planowe operacje wstrzymane w szpitalu w Kielcach. Interweniuje wojewoda
Planowe operacje wstrzymane w szpitalu w Kielcach. Interweniuje wojewoda