Skrobia - rodzaje, właściwości i zastosowanie, skrobia w żywności

Skrobia to substancja roślinna, klasyfikowana jaka węglowodany. Po odpowiedniej obróbce powstaje skrobia modyfikowana, która znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Czy skrobia jest bezpieczna dla zdrowia?

Skrobia znajduje się przede wszystkim w produktach przetworzonych.Skrobia znajduje się przede wszystkim w produktach przetworzonych.
Źródło zdjęć: © 123rf
Paula Komendarczuk

Rodzaje skrobi

Skrobia to substancja roślinna, obecna w ziemniakach, tapioce, kukurydzy i ziarnach zbóż. Jej śladowe ilości znajdują się również w orzechach i niektórych warzywach.

Skrobia należy do grupy węglowodanów, 1 gram dostarcza 4 kalorii. W organizmie rozkłada się do oligosacharydów, dekstryn, a następnie do pojedynczych cząsteczek glukozy.

Skrobia oporna

Skrobia oporna powstaje w ugotowanych, a następnie wystudzonych ziemniakach, makaronach i w ryżu. Sprawia, że posiłek zapewnia sytość na dłużej i nie powoduje tak dużego wzrostu poziomu cukru.

Ponadto, rozkład skrobi opornej w jelitach sprawia, że podnosi się poziom kwasu masłowego, który regeneruje i wzmacnia komórki nabłonka. Jednocześnie zwiększa się przyswajalność magnezu, wapnia, miedzi, żelaza oraz cynku, a także dochodzi do obniżania stężenia trójglicerydów we krwi.

Warto wiedzieć, że wystudzone ziemniaki, ryż lub makaron można ponownie podgrzać do dowolnej temperatury, nie spowoduje to utraty skrobi opornej.

Skrobia modyfikowana

Skrobia modyfikowana powstaje z kukurydzy, pszenicy, ziemniaków, ryżu lub tapioki. Jej szerokie zastosowanie wynika z właściwości zagęszczających i żelujących. Skrobia jest wykorzystywana do produkcji następujących elementów:

  • leki na krzepliwość krwi,
  • osłonki na leki,
  • dodatki do płuczek wiertniczych,
  • wypełniacze do tworzyw sztucznych,
  • kleje i pasty,
  • pusty i zasypki.

Właściwości i zastosowanie skrobi

Skrobia to substancja, która nie rozpuszcza się w zimnej wodzie, a w gorącej niemal natychmiast tworzy gęsty kleik. W zależności od pochodzenia roztwory skrobi różnią się temperaturą kleikowania i lepkością.

W przemyśle spożywczym najpopularniejsza jest skrobia ziemniaczana, która pozwala na uzyskanie najbardziej lepkiego kleiku, który po wystudzenia zamienia się w gęsty żel.

Produkt ten wyjątkowo dobrze wiąże wodę, przyjmuje się że 1 gram może pochłonąć aż 100 gramów płynu. Obecnie skrobia ziemniaczana znajduje się w niemalże wszystkich produktach przetworzonych.

Jej produkcja w ciągu 40 lat wzrosła ponad sześciokrotnie. Ten rodzaj skrobi można znaleźć w sztucznym miodzie, słodyczach, wędlinach, galaretkach, gotowych obiadach czy zupkach instant.

Skrobia jest też wykorzystywana w gałęziach, takich jak:

  • przemysł spożywczy - otoczki i wypełniacze leków,
  • przemysł włókienniczy - krochmalenie tkanin,
  • przemysł kosmetyczny - produkcja suchego szamponu, talku, pudru czy zasypek,
  • przemysł papierniczy - produkcja kleju.

Skrobia w żywności

Skrobia modyfikowana jest jednym z najpopularniejszych dodatków do żywności. Została uznana za całkowicie bezpieczną dla zdrowia, znajduje się przede wszystkim w produktach przetworzonych:

  • budyń,
  • kisiel,
  • bita śmietana,
  • kremy do ciast,
  • ciasta w proszku,
  • polewy,
  • panierki,
  • makarony,
  • wędliny,
  • parówki i kiełbaski,
  • konserwy,
  • pasztety,
  • zupy i sosy w proszku,
  • kaszki instant.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"