Skuteczne sposoby na obniżenie cholesterolu
Cholesterol to związek lipidowy obecny w naszym organizmie pod postacią trzech frakcji: LDL, HDL i trójglicerydów. Zbyt wysoki poziom cholesterolu LDL ma negatywny wpływ na zdrowie i prowadzi do bardzo niebezpiecznych chorób. Warto w porę zmienić nawyki, by uniknąć leczenia i poczuć się lepiej. Jak obniżyć cholesterol?
1. Czym jest cholesterol?
Cholesterol to związek lipidowy produkowany przez organizm. Znajduje się w skórze, jelitach i wątrobie, ale nadmiar cholesterolu odkłada się w ścianach naczyń krwionośnych w postaci kryształków.
Wraz z upływem czasu może to doprowadzić do znaczącego utrudnienia lub zablokowania przepływu krwi. Skutki blokady są bardzo poważne, począwszy od niedotlenienia narządów, aż po udar mózgu czy zawał serca.
2. Kiedy cholesterol jest podwyższony?
Cholesterol dzieli się na frakcje:
- LDL - zły cholesterol, który prowadzi do poważnych problemów ze zdrowiem,
- HDL - dobry cholesterol, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu,
- trójglicerydy - w nadmiarze odpowiadają za przyrost tkanki tłuszczowej.
Podwyższony cholesterol to przekroczenie prawidłowych wartości całkowitego cholesterolu lub frakcji LDL. Cholesterol całkowity u osób dorosłych nie powinien przekraczać 200 mg/dl, natomiast frakcja LDL nie powinna być wyższa niż 150 mg/dl. Niepokojąca jest również wartość cholesterolu HDL poniżej 40 mg/dl u mężczyzn i 45 mg/dl u kobiet.
3. Jak obniżyć cholesterol?
3.1. Dieta
Nieprawidłowe wyniki badań powinny stanowić motywację do zmiany trybu życia. To co jemy na co dzień ma ogromny wpływ na samopoczucie i kondycję organizmu. W przypadku cholesterolu to właśnie dieta odgrywa ogromną rolę i za jej sprawą możemy wpłynąć na wyniki.
Posiłki powinny być odpowiednio zbilansowane, różnorodne i mało kaloryczne, warto zrezygnować ze smażenia na rzecz duszenia, gotowania na parze czy grillowania. W jadłospisie powinny znaleźć się produkty, takie jak:
- drób,
- ryby (szczególnie makrela, węgorz, sardynki),
- owoce (warto łączyć je z cynamonem),
- warzywa (zwłaszcza strączki),
- pieczywo razowe,
- ciemny makaron,
- brązowy ryż,
- czerwony ryż,
- płatki jęczmienne pełnoziarniste,
- kasza jęczmienna,
- chudy nabiał,
- jogurt naturalny,
- kefir,
- oliwa z oliwek,
- olej lniany,
- olej z pestek winogron,
- orzechy i migdały,
- zielona herbata.
W diecie cholesterolowej niewskazane jest spożywanie między innymi tłustych mięs, serów, produktów na bazie mąki pszennej, zagęszczanych sosów, frytek, pizzy, dań gotowych, słodyczy ze złym składem, chipsów i innych przekąsek.
Zobacz także:
3.2. Przyprawy na obniżenie cholesterolu
Istnieją przyprawy i zioła, które warto dodawać do codziennych potraw. Warto wybierać produkty ekologiczne, bez dodatku sztucznych barwników, aromatów i konserwantów. Skuteczne przyprawy na obniżenie cholesterolu to:
- imbir,
- cynamon cejloński,
- czosnek,
- cebula,
- siemię lniane,
- babka płesznik,
- czanuszka,
- ostropest plamisty,
- nasiona chia.
3.3. Aktywność fizyczna
Ruch to zdrowie, każdego dnia warto starać się zadbać o aktywność fizyczną. Warto robić to stopniowo, by przyzwyczaić organizm do nowej rutyny. Na początek wystarczy zamiana samochodu na rower czy spacery, windy na chodzenie schodami, a leżenie na kanapie na kilkanaście minut lekkich ćwiczeń.
Świetne rezultaty przynoszą dłuższe spacery, nordic walking czy rowerek treningowy. Warto dodać jeszcze chwilę na rozgrzewkę i rozciąganie.
Aktywność fizyczna powinna być dopasowana do wagi, stanu zdrowia i aktualnej kondycji. W przypadku przewlekłych kontuzji warto skonsultować się z lekarzem lub trenerem personalnym.
3.4. Suplementy diety
W aptekach można zakupić produkty, zawierające ekstrakty z roślin i ziół, które wykazują pozytywny wpływ na poziom cholesterolu. Prozdrowotne właściwości wykazują karczochy, czosnek, sterole roślinne, cholina, polifenole, witamina C, kłącze imbiru czy cynamon.
Warto jednak wcześniej porozmawiać z lekarzem o zastosowaniu suplementów, być może lepszym rozwiązaniem będą leki na receptę lub skupienie się wyłącznie na diecie i aktywności fizycznej.
3.5. Rezygnacja z używek
Żadna z używek nie ma pozytywnego wpływu na zdrowie i w dłuższej perspektywie przyczynia się do problemów zdrowotnych. Palenie zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy i zmniejsza stężenie dobrego cholesterolu HDL.
Spożywanie alkoholu w nadmiarze prowadzi do rozchwiania równowagi tłuszczowej i przyczynia się do gromadzenia tkanki tłuszczowej. Wyjątek stanowi wyłącznie kieliszek czerwonego wina do obiadu, ze względu na pozytywny wpływ na układ krążenia.
3.6. Zmniejszenie masy ciała
Nadmierna masa ciała może być przyczyną zbyt wysokiego cholesterolu. Szczególnie niebezpieczna jest otyłość brzuszna, ponieważ zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Warto zwrócić na to uwagę i w porę podjąć kroki ku lepszej sylwetce i prawidłowym wynikom badań.
Po wdrożeniu diety niskotłuszczowej i regularnej dawce ruchu waga powinna pokazywać coraz niższe wartości, co pozytywnie wpłynie na samopoczucie i pewność siebie.
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.