Syndrom chińskiej restauracji

Syndrom chińskiej restauracji jest alergią pokarmową, zwaną również chorobą Kwoka. To zespół objawów, który szczególnie często diagnozowany jest u ludzi po zjedzeniu chińszczyzny. Podejrzewa się, że substancją odpowiedzialną za powstanie tych symptomów jest bardzo popularny w chińskiej kuchni dodatek do jedzenia, który wzmacnia smak, czyli glutaminian sodu. Jednak jak na razie podejrzenie to nie zostało ostatecznie potwierdzone badaniami.

Przyczyny syndromu chińskiej restauracji

Uważa się, że przyczyną syndromu chińskiej restauracji są przyprawy i dodatki chętnie stosowane w kuchni chińskiej. Zaliczamy do nich: orzechy, wodorosty, grzyby i zioła. Wiele z nich może wywoływać reakcje alergiczne, a ich połączenie i zbyt duża ilość dla organizmu różne stany chorobowe. Na szczęście, w Polsce z tym schorzeniem spotykamy się bardzo rzadko. Pewnie dlatego, że w przeważającej liczbie restauracji azjatyckich przyprawy i dodatki stosowane do przygotowania potraw nie pochodzą z Azji.

Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?

Syndrom chińskiej restauracji

Zabierając się za grzybobranie, należy wcześniej zgłębić wiedzę na temat tego, które gatunki grzybów są jadalne, a których należy unikać. Jak się okazuje,...

Objawy syndromu chińskiej restauracji

Typowymi objawami dla tego zaburzenia są:

  • bóle w klatce piersiowej,
  • wypieki na twarzy,
  • bóle głowy,
  • uczucie drętwienia lub pieczenia wokół ust,
  • uczucie opuchnięcia twarzy,
  • kołatanie serca, zaburzenia rytmu serca,
  • pocenie,
  • skurcze mięśni,
  • mdłości,
  • uczucie palenia w górnej części ciała,
  • palpitacje.

Wpływ glutaminianu sodu na syndrom chińskiej restauracji

Glutaminian sodu jest często używany w kuchni jako wzmacniacz smaku. W roku 1968 miały miejsce pierwsze liczne doniesienia o pojawieniu się symptomów alergii pokarmowych po spożyciu chińszczyzny. Stwierdzono wówczas, że to właśnie glutaminian sodu powoduje te objawy. Jednak nie wszystkie późniejsze badania potwierdziły te przypuszczenia. Z tego powodu glutaminian sodu nadal jest często używany w chińskiej kuchni i nie tylko. Najprawdopodobniej niektóre osoby są szczególnie wrażliwe na ten składnik w jedzeniu, dlatego pojawia się u nich syndrom chińskiej restauracji.

Leczenie syndromu chińskiej restauracji

Leczenie tego rodzaju reakcji alergicznej zależy od objawów. Większość symptomów, takich jak ból głowy czy wypieki, nie wymaga specjalnego leczenia. Natychmiastowej pomocy medycznej wymagają pacjenci, u których pojawiają się objawy zagrażające życiu, czyli ostry ból w klatce piersiowej, kołatanie serca, płytki oddech, opuchnięcie gardła. Łagodna forma alergii pokarmowej na glutaminian sodu zazwyczaj mija bez wdrożenia konkretnego leczenia. Szczególną ostrożność odnośnie do swojego jadłospisu muszą zachować osoby, u których pojawiły się ostre objawy alergii.

Glutaminian sodu jest wzmacniaczem smaku charakterystycznym nie tylko dla kuchni azjatyckiej, duże jego ilości znajdują się szczególnie w gotowych daniach mrożonych, zupkach w proszku i różnego rodzaju przekąskach. Aby unikać produktów bogatych w ten składnik, warto podczas zakupów uważnie czytać skład podany na opakowaniach produktów. Jeśli pojawianie się syndromu chińskiej restauracji stwarza zagrożenie dla życia człowieka, niezbędne może być noszenie ze sobą przepisanych leków, które pomogą złagodzić ewentualny atak. Jeśli u osoby pojawiają się takie objawy jak zaburzenia pracy serca czy puchnięcie gardła, konieczne jest jak najszybsze wezwanie pogotowia.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dieta lekkostrawna
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Dieta lekkostrawna
Dieta lekkostrawna

Przyczyny zatruć pokarmowych

. Jeśli dojdzie do zatrucia, to wystarczy kilkudniowa dieta. Można zażyć węgiel leczniczy. Gdy objawy nie ustąpią, po 2-3 dniach konieczna jest wizyta u lekarza (...) , gorączka. Na zatrucie gronkowcem pomaga dieta i...

Dieta lekkostrawna

Jak zapobiegać wzdęciom?

i żucia gumy, dieta eliminująca groch, fasolę czy kapustę. Przyczyny wzdęć Aby trawienie pokarmu przebiegało właściwie, konieczna jest sprawna praca

Dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna dla dzieci

Dieta lekkostrawna dla dzieci przyspiesza trawienie, pomaga zrzucić zbędne kilogramy i daje wytchnienie żołądkowi. Zakazane produkty to ukochane (...) potrawy dzieci, czyli pizza, frytki i inne dania typu fast food....

Dieta lekkostrawna

Dieta w zaparciach

odżywiania się. Warto, aby zastosowana była specjalna dieta w zaparciach. Dodatkowo można ją wspomóc, zażywając odpowiednie suplementy diety na zaparcia (...) . Błonnik w leczeniu zaparć Dieta u osób z zaparciami...

Dieta lekkostrawna

Pacjent onkologiczny nie musi chudnąć

każdego pacjenta onkologicznego przychodzi taki moment, kiedy nawet starannie opracowana naturalna dieta nie jest w stanie zaspokoić zwiększonego

Dieta lekkostrawna

Produkty lekkostrawne

Produkty lekkostrawne

Dieta lekkostrawna zalecana jest osobom, które mają problemy z przewodem pokarmowym, ale tak naprawdę mogą ją stosować wszyscy, zwłaszcza osoby starsze. Zalecane jest unikanie potraw smażonych, kwaśnych, pikantnych, wędzonych,...

Dieta lekkostrawna

Dieta przy zaparciach

Dieta na zaparcia to przede wszystkim zdrowa dieta, pełna warzyw i owoców, a także produktów pełnoziarnistych. Przy zaparciach należy unikać białego ryżu, białego pieczywa, napojów gazowanych, kawy i mocnej herbaty. Zaleca...

Depresja poporodowa - przyczyny, baby blues, objawy, leczenie

Depresja po porodzie - zdjęcie

Depresja po porodzie - zdjęcie

Depresja poporodowa nie oznacza, że jest się złą matką, to jedynie syndrom baby blues.