Szafran czy kurkuma? Czym się różnią i jak najlepiej je wykorzystywać?

Szafran i kurkuma to wartościowe rośliny i przyprawy, które w zależności od celu, czyli pożądanego efektu, jaki chce się uzyskać dodaje się na początku lub pod sam koniec przyrządzania potraw. Są najbardziej znanymi, naturalnymi barwnikami stosowanymi w kuchni. Co więcej warto o nich wiedzieć?

Szafran jako roślina lecznicza działa pozytywnie na układ krwionośny.Szafran jako roślina lecznicza działa pozytywnie na układ krwionośny.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

W krainie szafranu, najdroższej przyprawy świata…

Przyprawa szafran to w rzeczywistości słupki (część kwiatu) szafranu uprawnego, znanej rośliny powszechnie nazywanej krokusem. Nie bez powodu jest najdroższą przyprawą świata, a jego cena zbliżona jest do złota. Aby pozyskać 1 kg przyprawy potrzeba ok. 150-200 tys. kwiatów.

Szafran ma delikatny, słabo wyczuwalny aromat i ostro-gorzki smak z cierpkim posmakiem. W sklepach jest dostępny w dwóch formach: proszku i nitek. W przypadku barwienia potraw forma nie ma znaczenia. Szafran wykorzystuje się m.in. do zabarwiania na żółto/pomarańczowo makaronu bądź ryżu. W tym celu dodaje się go na początku gotowania. Szafran, stosowany jako gorzkawa przyprawa, np. do mięs i ryb jest dodawany w końcowym etapie przygotowywania potraw. Tutaj lepiej sprawdza się przyprawa w proszku.

Szafran jako roślina lecznicza działa pozytywnie na układ krwionośny, ma właściwości wiatropędne, pomaga na stres i wahania nastroju.

Zastosowanie szafranu w kuchniach świata

Szafran w kuchni włoskiej jest oddawany do risotto. W kuchni hiszpańskiej jest składnikiem fasado, paelli i pote galicyjskiego. W kuchni arabskiej to dodatek do kawy. W kuchni hinduskiej dodaje się go m.in. do pilawy. Ze względu na cenę często jest mieszana z kurkumą oraz krokoszem barwierskim.

Kurkuma – kluczowa przyprawa kuchni indyjskiej. Jak z niej korzystać?

Kurkuma jest najczęściej traktowana jako tańszy i szeroko dostępny zamiennik dla szafranu, dlatego jest potocznie nazywana „indyjskim szafranem”. Jest istotnym składnikiem mieszanki curry. Pozyskuje się ją z korzeni, które są gotowane (usuwa się w ten sposób goryczkę), a następnie suszone. Barwi makaron, ryż, a często także musztardę. Rzadziej wykorzystuje się ją do zabarwiania ciasta na pierogi oraz wypieków.

Jej smak jest mało wyrazisty, lekko gorzkawy. Określa się go jako „neutralny”. W rzeczywistości jednak nie jest to do końca precyzyjne. Kurkumy nie dodaje się do potraw w dużej ilości, gdyż może powodować ich gorzknienie (a jednocześnie podrażnienie żołądka). Z racji pochodzenia jest najbardziej popularna w różnych kuchniach azjatyckich, szczególnie hinduskiej i tajskiej. Często jest łączona z soczewicą i batatami.

Kurkuma jako roślina lecznicza – jakie ma właściwości?

Głównym związkiem aktywnie czynnym kurkumy jest kurkumina, która m.in. właściwości przeciwzapalne. Pomaga przy infekcjach, a nawet zapaleniu stawów. Ogólnie kurkuma wspomaga pracę układu odpornościowego, poprawia trawienie, działa przeciwcukrzycowo, poprawia nastrój i łagodzi lęki.

W celach leczniczych można stosować ją wraz z...pieprzem. Zawarta w nim piperyna poprawia absorpcję kurkuminy. Kurkuma jest składnikiem "złotego mleka", napoju spożywanego m.in. przeciw przeziębieniu i grypie.

Szafran i kurkuma nie są w Polsce aż tak popularne jak ostre, pikantne czy zielone i mocno aromatyczne przyprawy. Ich rola jest nieco inna. Warto jednak przyprawiać nimi dania także dla właściwości prozdrowotnych.

Autor: magister inżynier Michał Mazik

Źródła

  1. Michał Mazik

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Michał Mazik
Wybrane dla Ciebie
Nawet 100 tys. pacjentów rocznie. Zakażenia mogą prowadzić do sepsy
Nawet 100 tys. pacjentów rocznie. Zakażenia mogą prowadzić do sepsy
Konka odwołany z funkcji dyrektora Centrum e-Zdrowia. Jego obowiązki przejmie Sarnowski
Konka odwołany z funkcji dyrektora Centrum e-Zdrowia. Jego obowiązki przejmie Sarnowski
Zwiększa ryzyko raka jelit i żołądka. Dietetyczka wskazuje jeden produkt
Zwiększa ryzyko raka jelit i żołądka. Dietetyczka wskazuje jeden produkt
Takiej nie kupuj. Ekspert zdradza, jakiej wody lepiej unikać
Takiej nie kupuj. Ekspert zdradza, jakiej wody lepiej unikać
Tej przekąski unikaj, szkodzi sercu. Kardiolog ostrzega
Tej przekąski unikaj, szkodzi sercu. Kardiolog ostrzega
Kieliszek bez alibi. Nowe analizy podważają mit "bezpiecznej dawki" alkoholu
Kieliszek bez alibi. Nowe analizy podważają mit "bezpiecznej dawki" alkoholu
Ryby z puszki wracają do łask. Polacy wciąż jednak wierzą w dawne mity
Ryby z puszki wracają do łask. Polacy wciąż jednak wierzą w dawne mity
Najlepszy napój dla mocnych kości. Ważne wnioski z badań trwających 10 lat
Najlepszy napój dla mocnych kości. Ważne wnioski z badań trwających 10 lat
Nie tylko na skurcze. Tak magnez działa na ciśnienie krwi
Nie tylko na skurcze. Tak magnez działa na ciśnienie krwi
Charakterstyczny posmak w ustach? Od razu wykonaj próby wątrobowe
Charakterstyczny posmak w ustach? Od razu wykonaj próby wątrobowe
Taki ruch szyją może prowadzić do udaru. Eksperci odradzają tego nawyku
Taki ruch szyją może prowadzić do udaru. Eksperci odradzają tego nawyku
Test z krwi może pomóc wykryć raka jelita grubego. "Fantastyczna analiza"
Test z krwi może pomóc wykryć raka jelita grubego. "Fantastyczna analiza"