Szczawiany a kamica nerkowa

Szczawiany spożywane w nadmiarze mogą przyczyniać się do wielu chorób. Najpopularniejszą z nich jest kamica nerkowa. Gdzie znajdziemy szczawiany, czym grozi ich nadmierne przyjmowanie oraz co robić, by ustrzec się chorób?

spis treści

1. Szczawiany – charakterystyka

Specjaliści uważają, że produkty zaliczane do szczawianów nie powinny być często włączane do diety. Zatem takie warzywa i owoce, jak: szpinak, rabarbar, szczaw, agrest, jeżyny czy buraki powinny gościć na naszych stołach niezbyt często. Jeśli już zdecydujemy się na spożycie szczawianów winniśmy zadać o to, by były podawane z produktami bogatymi w wapń. Zalecenia te są o tyle słuszne, że wiąże ono szczawiany już w przewodzie pokarmowym, dzięki czemu nie przedostają się one tak łatwo do organizmu. Mowa tu o blokadzie przenikania szczawianów zarówno do krwi, jak i do moczu.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Niestety gotowe produkty, które zawierają wapń również przyczyniają się do powstawania kamieni. Zatem należy wybierać mądrze to, co włączamy do naszej diety oraz z czym to łączymy.

Kamica nerkowa (prezentacja edukacyjna)
Kamica nerkowa (prezentacja edukacyjna) [8 zdjęć]

Co to są kamienie nerkowe? Kamienie nerkowe są zbudowane ze szczawianów fosforu, wapnia albo z kryształów...

zobacz galerię

2. Szczawiany a powstawanie kamieni

Nasz organizm funkcjonuje w określony sposób. Dobrze jest, gdy poziom potrzebnych substancji utrzymuje się w normie. Odchylenia zawsze zwiastują jakieś kłopoty. W tym wypadku ważne jest monitorowanie moczu. Występują w nim bowiem takie substancje, które, jeśli nie pozostają w normie, sprzyjają powstawaniu kamieni. Dieta bogata w szczawiany, a jednocześnie uboga w wapń znacznie przyczynia się do powstawania kamicy nerkowej. Poza szczawianami kamienie mogą powodować inne choroby, na przykład dnę moczanową czy wszelkiego typu zaburzenia w obrębie układu pokarmowego. Powstawanie kamicy nerkowej może mieć związek z indywidualnymi predyspozycjami organizmu, w tym wadliwość układu moczowego.

Oczyść i zadbaj o swoje nerki
Oczyść i zadbaj o swoje nerki [8 zdjęć]

Nerki są bardzo ważnym elementem w układzie wydalniczym człowieka. Ich głównym zadaniem jest usuwanie...

zobacz galerię

3. Szczawiany a zdrowie

Specjaliści alarmują, że aby spożywane szczawiany nie stwarzały problemów, powinni być w sposób właściwy włączane do diety. Przede wszystkim nie powinny zbyt często gościć na naszym stole. Jeśli jednak zdecydujemy się na barszcz czerwony lub ciasto z rabarbarem, pamiętamy by działanie szczawianów było odpowiednio hamowane przez wapń. Zatem wszelkie produkty mleczne, czyli mleko, sery i inne produkty powinny stanowić nieodłączną parę ze szczawianami. Do barszczu spróbujmy dodać ser feta, a do ciasta z rabarbarem – budyń. Będzie smacznie i zdrowo.

Szczawiany są obecne w burakach.
Szczawiany są obecne w burakach.

Kolejną niezwykle istotną sprawą jest ilość spożywanych płynów. Kwestia ta dotyczy ogólnego funkcjonowania organizmu, nie tylko w kontekście szczawianów i kamieni.

Człowiek, który osiągnął już pełnoletniość powinien przyjmować od dwóch i dwóch i pół litra wody dziennie, by jego organizm funkcjonował bez zarzutu. Około dwudziestu procent przyjmuje z jedzenia, zatem do wypicia zostaje jedynie około półtora litra płynów.

Dzięki takiej praktyce, w zasadzie warto wyrobić w sobie taki nawyk, organizm szybko będzie się oczyszczał, a szczawiany nie będą zalegały i tworzyły kamieni.

Następny artykuł: Produkty, których należy unikać w przypadku kamicy nerkowej

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy