Szczawiany a kamica nerkowa

Szczawiany spożywane w nadmiarze mogą przyczyniać się do wielu chorób. Najpopularniejszą z nich jest kamica nerkowa. Gdzie znajdziemy szczawiany, czym grozi ich nadmierne przyjmowanie oraz co robić, by ustrzec się chorób?

1. Szczawiany – charakterystyka

Specjaliści uważają, że produkty zaliczane do szczawianów nie powinny być często włączane do diety. Zatem takie warzywa i owoce, jak: szpinak, rabarbar, szczaw, agrest, jeżyny czy buraki powinny gościć na naszych stołach niezbyt często. Jeśli już zdecydujemy się na spożycie szczawianów winniśmy zadać o to, by były podawane z produktami bogatymi w wapń. Zalecenia te są o tyle słuszne, że wiąże ono szczawiany już w przewodzie pokarmowym, dzięki czemu nie przedostają się one tak łatwo do organizmu. Mowa tu o blokadzie przenikania szczawianów zarówno do krwi, jak i do moczu.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Niestety gotowe produkty, które zawierają wapń również przyczyniają się do powstawania kamieni. Zatem należy wybierać mądrze to, co włączamy do naszej diety oraz z czym to łączymy.

Kamica nerkowa (prezentacja edukacyjna)
Kamica nerkowa (prezentacja edukacyjna) [8 zdjęć]

Co to są kamienie nerkowe? Kamienie nerkowe są zbudowane ze szczawianów fosforu, wapnia albo z kryształów...

zobacz galerię

2. Szczawiany a powstawanie kamieni

Nasz organizm funkcjonuje w określony sposób. Dobrze jest, gdy poziom potrzebnych substancji utrzymuje się w normie. Odchylenia zawsze zwiastują jakieś kłopoty. W tym wypadku ważne jest monitorowanie moczu. Występują w nim bowiem takie substancje, które, jeśli nie pozostają w normie, sprzyjają powstawaniu kamieni. Dieta bogata w szczawiany, a jednocześnie uboga w wapń znacznie przyczynia się do powstawania kamicy nerkowej. Poza szczawianami kamienie mogą powodować inne choroby, na przykład dnę moczanową czy wszelkiego typu zaburzenia w obrębie układu pokarmowego. Powstawanie kamicy nerkowej może mieć związek z indywidualnymi predyspozycjami organizmu, w tym wadliwość układu moczowego.

Oczyść i zadbaj o swoje nerki
Oczyść i zadbaj o swoje nerki [8 zdjęć]

Nerki są bardzo ważnym elementem w układzie wydalniczym człowieka. Ich głównym zadaniem jest usuwanie...

zobacz galerię

3. Szczawiany a zdrowie

Specjaliści alarmują, że aby spożywane szczawiany nie stwarzały problemów, powinni być w sposób właściwy włączane do diety. Przede wszystkim nie powinny zbyt często gościć na naszym stole. Jeśli jednak zdecydujemy się na barszcz czerwony lub ciasto z rabarbarem, pamiętamy by działanie szczawianów było odpowiednio hamowane przez wapń. Zatem wszelkie produkty mleczne, czyli mleko, sery i inne produkty powinny stanowić nieodłączną parę ze szczawianami. Do barszczu spróbujmy dodać ser feta, a do ciasta z rabarbarem – budyń. Będzie smacznie i zdrowo.

Szczawiany są obecne w burakach.
Szczawiany są obecne w burakach.

Kolejną niezwykle istotną sprawą jest ilość spożywanych płynów. Kwestia ta dotyczy ogólnego funkcjonowania organizmu, nie tylko w kontekście szczawianów i kamieni.

Człowiek, który osiągnął już pełnoletniość powinien przyjmować od dwóch i dwóch i pół litra wody dziennie, by jego organizm funkcjonował bez zarzutu. Około dwudziestu procent przyjmuje z jedzenia, zatem do wypicia zostaje jedynie około półtora litra płynów.

Dzięki takiej praktyce, w zasadzie warto wyrobić w sobie taki nawyk, organizm szybko będzie się oczyszczał, a szczawiany nie będą zalegały i tworzyły kamieni.

spis treści
rozwiń
Następny artykuł: Produkty, których należy unikać w przypadku kamicy nerkowej

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.