Szkodliwe bakterie żyją w jedzeniu nawet pół roku

Niepokojące wyniki nowego badania: bakterie wywołujące zatrucia pokarmowe mogą przetrwać w pakowanych produktach nawet sześć miesięcy. Naukowcy z Uniwersytetu w Georgii odkryli, że salmonella dobrze czuje się nie tylko w mięsie kurczaka czy jajkach, ale również w ciastkach czy krakersach.

Szkodliwe bakterie żyją w jedzeniu nawet pół rokuSzkodliwe bakterie żyją w jedzeniu nawet pół roku
Źródło zdjęć: © Zdjęcie ciastek / Shutterstock
Sylwia Stachura

Odporna bakteria

Salmonella może wywołać ostrą biegunkę, ból brzucha i wymioty. Najczęściej kojarzymy tę bakterię z surowym mięsem, jajkami czy rozmrożonymi produktami. Okazuje się, że dobrym środowiskiem do jej rozwoju są również suche, gotowe produkty.

Naukowcy z Uniwersytetu w Georgii odkryli, że chorobotwórcze patogeny mogą przetrwać w zapakowanych ciastkach czy krakersach nawet pół roku. Specjaliści wzięli pod lupę gotowe, suche produkty po tym, jak w ostatnim czasie w USA odnotowano większą liczbę przypadków zatruć pokarmowych. Naukowcy chcieli sprawdzić, ile bakterie mogą przetrwać w – jak mogłoby się wydawać – niesprzyjających warunkach. Sądzili, że brak wilgoci sprawi, że salmonella szybko ulegnie zniszczeniu.

Byli jednak w błędzie, ponieważ okazało się, że bakteriom nie tylko udało się przeżyć, ale były aktywne nawet przez sześć miesięcy. Naukowcy wyizolowali cztery różne rodzaje salmonelli, które umieścili w nadzieniach popularnych ciastek oraz krakersów, dostępnych w sklepach i w automatach z żywnością. Produkty były przechowywane w takich samych warunkach, jak te obecne na rynku. Naukowcy byli zaskoczeni, gdy okazało się, że salmonella żyła nawet 182 dni.

Zatrucie pałeczkami salmonelli

Z badań wynika, że niebezpieczne bakterie mogą być obecne w ulubionych ciasteczkach czy innych suchych przekąskach. Po zjedzeniu zakażonego produktu mogą się pojawić nieprzyjemne dolegliwości, takie jak ból brzucha, głowy, nudności, wymioty, biegunka, dreszcze, osłabienie, gorączka. Pierwsze symptomy pojawiają się zwykle w ciągu doby od zakażenia.

Zatrucie salmonellą może być groźne zwłaszcza dla dzieci, osób starszych oraz z obniżoną odpornością. Może dojść do niebezpiecznego odwodnienia, dlatego najważniejsze w leczeniu jest uzupełnienie płynów i elektrolitów oraz stosowanie lekkostrawnej diety. Poza tym chorym podaje się leki, a w niektórych przypadkach antybiotyki. Zakażenie pałeczkami salmonelli może mieć jednak ciężki przebieg – pacjent wymaga wtedy hospitalizacji.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ