Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Takie jedzenie zwiększa ryzyko raka piersi. Lekarze ostrzegają

 Katarzyna Grzęda-Łozicka
25.02.2023 17:48
Międzynarodowa Agencja Badań Nowotworów wyliczyła, że nawet 25 proc. przypadków raka piersi może wynikać z niewłaściwej diety
Międzynarodowa Agencja Badań Nowotworów wyliczyła, że nawet 25 proc. przypadków raka piersi może wynikać z niewłaściwej diety (Getty Images)

Liczba kobiet z zaawansowanym rakiem piersi w Polsce wciąż rośnie, a eksperci coraz częściej zwracają uwagę na kwestię profilaktyki pierwotnej. Ryzyko choroby zwiększają predyspozycje genetyczne, ale jeszcze większą rolę może odgrywać nasz styl życia, a więc dieta i aktywność fizyczna. Jakie produkty wyeliminować z diety, by ograniczyć ryzyko zachowania na ten typ nowotworu?

spis treści

1. Jedna czwarta zachorowań na raka piersi wynika ze złej diety

Skala zachorowań na raka piersi w Polsce jest ogromna - co roku choroba jest rozpoznawana u ok. 21 tys. kobiet, u wielu z nich już w stanie zaawansowanym. Ten nowotwór stał się drugą najczęstszą przyczyną śmierci Polek między 20. a 44. rokiem życia.

- Oczywiście, czasami zdarza się, że choroba nowotworowa jest wynikiem mutacji genetycznych i jesteśmy do niej mocno predestynowani. Natomiast w 90-95 proc. przypadków znaczenie mają czynniki zewnętrzne, czyli to, jaki prowadzimy styl życia - mówił w rozmowie z WP abcZdrowie dr Paweł Koczkodaj z Zakładu Epidemiologii i Prewencji Pierwotnej Nowotworów w Narodowym Instytucie Onkologii w Warszawie.

Dotyczy to również nowotworów piersi. - Mamy ponad 80 jednostek chorobowych, które są determinowane niewłaściwym sposobem żywienia, m.in. cukrzyca, miażdżyca, wiele chorób związanych z układem sercowo-naczyniowym oraz nowotwory tłuszczozależne, do których zalicza się również nowotwór piersi - wylicza dr Ewa Malczyk, technolog żywności i żywienia z Wydziału Nauk o Zdrowiu i Kulturze Fizycznej z Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Nysie.

Zobacz film: "Jakie choroby może sugerować ból w klatce piersiowej?"

Z danych opublikowanych przez Międzynarodową Agencję Badań Nowotworów (IARC) wynika, że niewłaściwa dieta była przyczyną wystąpienia nawet 25 proc. przypadków raka piersi.

Dieta bogata w tłuszcze nasycone i czerwone mięso zwiększają ryzyko raka piersi
Dieta bogata w tłuszcze nasycone i czerwone mięso zwiększają ryzyko raka piersi (Getty Images)

2. Jedzenie, które "produkuje" raka piersi

Dr Malczyk wymienia nawyki żywieniowe, które zwiększają ryzyko rozwoju nowotworów piersi.

Dieta bogata w nasycone kwasy tłuszczowe

- Umiejętność rozróżnienia, z jakich kwasów tłuszczowych jest zbudowany dany tłuszcz, jest bardzo ważna i umożliwia mądry wybór. Kwasy tłuszczowe nasycone dominują w tłuszczach zwierzęcych, a źródłem nienasyconych są oleje roślinne i tłuste ryby - dr Malczyk.

Wykazano, że dieta bogata w kwasy tłuszczowe nasycone zwiększa ryzyko zachorowania na raka piersi o 19 proc. Inne badania wskazują z kolei na podobną zależność w odniesieniu do nadmiernego spożycia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy n-6, występujących powszechnie w olejach roślinnych.

- Kiedyś mówiono, że oleje powinniśmy jeść łyżkami. Jednak kolejne badania dowiodły, że wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy n-6 spożywane w nadmiarze wykazują działanie prozapalne i prozakrzepowe, co przy zbyt dużej ilości wolnych rodników, będzie mogło determinować szybszy rozwój komórek nowotworowych. To ryzyko dotyczy przede wszystkim kobiet po menopauzie, które mają już podwyższone stężenie estrogenów - tłumaczy dr Malczyk.

Czerwone i przetworzone mięso

Mięso przetworzone, jak parówki, wędliny zostało zaklasyfikowane przez Międzynarodową Agencja Badań nad Rakiem do grupy pierwszej czynników rakotwórczych, obok takich produktów, jak alkohol, tytoń, azbest czy aflatoksyny.

Naukowcy z Harvard Medical School w Bostonie wykazali, że kobiety, które spożywały codziennie ok. 90 g mięsa, były prawie dwukrotnie bardziej narażone na zachorowanie na raka piersi w porównaniu do kobiet, które ograniczały się do spożycia najwyżej 180 g tygodniowo. Z kolei badacze z Uniwersytetu w Glasgow po analizie obejmującej 260 tys. pań wyliczyli, że ryzyko raka piersi wzrosło o ponad jedną piątą u kobiet, które spożywały ponad dziewięć gramów dziennie przetworów mięsnych.

- Czerwone mięso, tu przede wszystkim mówimy o wieprzowinie, wołowinie, baraninie i wszystkich produktach przetworzonych, jest źródłem kwasów tłuszczowych nasyconych. Dodatkowo do przetwarzanego mięsa są dodawane azotyny i azotany, z których mogą powstać rakotwórcze nitrozoaminy. Czerwone mięso zawiera też dużo cholesterolu, a on jest również prekursorem estrogenów, czyli znów wracamy do negatywnego wpływu tego hormonu, gdy występuje w nadmiarze we krwi - przypomina specjalistka.

Instytut Żywności i Żywienia - NIZP PZH zaleca, żebyśmy ograniczali spożycie mięsa, zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych do pół kilograma na tydzień.

Produkty z wysokim indeksem glikemicznym

- Przyjmuje się, że produkty o wysokim indeksie glikemicznym, czyli przekraczającym 70, mogą zwiększać ryzyko zapadalności na raka piersi - mówi dr Malczyk.

Dlaczego? - Utrzymywanie organizmu w wyższych parametrach stężenia glukozy we krwi przez dłuższy czas, może powodować, że w zaczynają się rozwijać procesy zapalne. Może dochodzić do poważnych powikłań, np. uszkodzenia naczyń krwionośnych, nerwów, czy utraty wzroku. Stąd jest także większa predyspozycja do rozwoju chorób nowotworowych, w tym raka piersi - wyjaśnia.

Duża ilość produktów z wysokim indeksem glikemicznym w diecie automatycznie zwiększa ryzyko nadwagi, otyłości i cukrzycy. - Mówimy, że cukrzyca jest cichym zabójcą, porównuję ją do kornika w drzewie, który podjada nasze komórki. Hiperglikemia może zwiększyć ryzyko zawału mięśnia sercowego, udaru mózgu, a hiperinsulinemia i insulinooporność, jak wskazują niektóre badania, mogą też prowadzić do rozwoju nowotworów, w tym raka piersi - alarmuje ekspertka.

Potwierdziła to m.in. analiza przeprowadzona przez Centrum Medyczne Uniwersytetu Erasmusa w Rotterdamie. Naukowcy przeanalizowali wyniki 20 badań prowadzonych w latach 2007-2012, które objęły łącznie ponad 1,9 mln osób z rakiem piersi lub rakiem jelita grubego. Wykazano, że osoby chorujące na cukrzycę miały o 23 proc. wyższe ryzyko zachorowania na raka piersi, w tej grupie rosło też ryzyko zgonu - nawet o 38 proc.

Uwaga na soję

- Większość badań wskazuje na pozytywny efekt włączenia soi do codziennej diety. Istnieją jednak pewne kontrowersje dotyczące jej spożywania przez kobiety, u których stwierdzono raka piersi oraz kobiety w okresie po menopauzie. Ale zasada jest zawsze taka - umiar i różnorodność. Jeżeli ktoś ma ochotę od czasu do czasu zjeść kotlety sojowe, nie stanowi to problemu - tłumaczy ekspertka.

Dr Malczyk tłumaczy, że kluczowa jest dieta zrównoważona. Złote zasady to ograniczenie produktów, które mają potencjał kancerogenny oraz zwiększenie udziału warzyw i owoców, które zmniejszają stres oksydacyjny i ograniczają ryzyko nowotworów. Od lat mówi się m.in. o fantastycznych walorach warzyw kapustnych.

- Warzywa kapustne zawierają wiele związków biologicznie czynnych, które mogą doprowadzić do przywrócenia apoptozy, czyli zaprogramowanej śmierci komórek rakowych - wyjaśnia ekspertka.

- Oczywiście nie jest tak, że do rozwoju nowotworu piersi doprowadza tylko jeden czynnik. To jest proces, na który się składa wiele elementów, ale z pewnością to ryzyko zwiększają nadwaga, otyłość, wysokie stężenie glukozy we krwi i stres oksydacyjny - jeżeli spożywamy zbyt mało warzyw i owoców oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 - podsumowuje dr Malczyk.

Katarzyna Grzęda-Łozicka, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także:

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze