NewsyTakiej białej kiełbasy lepiej nie kupować. Podczas zakupów zwróć uwagę na jeden szczegół

Takiej białej kiełbasy lepiej nie kupować. Podczas zakupów zwróć uwagę na jeden szczegół

Kiełbasa to produkt, który od lat gości na polskich stołach nie tylko od święta. W okresie wielkanocnym szczególną popularnością cieszy się biała kiełbasa, ale warto wiedzieć, że oprócz niej mamy także szeroki wybór kiełbas drobiowych i wieprzowych. Czym różnią się między sobą te produkty i na co zwrócić uwagę podczas zakupów?

Zwróć uwagę na kolor kiełbasy. Taką lepiej omijać z daleka
Zwróć uwagę na kolor kiełbasy. Taką lepiej omijać z daleka
Źródło zdjęć: © Getty Images

Kiełbasa drobiowa czy wieprzowa

Na sklepowych półkach królują przede wszystkim dwa rodzaje kiełbas: drobiowe i wieprzowe. Różnią się one nie tylko składem, ale też wartością odżywczą i stopniem przetworzenia.

Kiełbasa drobiowa

To propozycja dla osób, które szukają lżejszej alternatywy dla tradycyjnych wyrobów mięsnych. Kiełbasa drobiowa powstaje najczęściej z mięsa kurczaka lub indyka.

Jak zauważa Katarzyna Bosacka w swoim nagraniu na Instagramie, w kiełbasie drobiowej znajdziemy 17 g białka.

- Tu jest 16 g tłuszczu - dodaje w poście - Kiełbasa z piersią z kurczaka ma 187 kcal w 100 g.

Zdarza się jednak, że kiełbasy drobiowe zawierają dużo wypełniaczy, skrobi, białka sojowego czy substancji zagęszczających. Warto wybierać te produkty, które mają jak największą zawartość mięsa, najlepiej powyżej 90 proc.

Kiełbasa wieprzowa

To klasyka polskich wędlin. Kiełbasa wieprzowa zazwyczaj charakteryzuje się bardziej wyrazistym smakiem. Znajdziemy w niej 16 g białka, ale znacznie więcej tłuszczu.

- W tej wieprzowej znajduje się aż 36 g tłuszczu - podkreśla i dodaje: - Ta wieprzowa ma aż 400 kcal w 100 g. I dlatego warto czytać etykiety.

Jeśli jednak zdecydujemy się na kiełbasę wieprzową, lepiej unikać produktów, w których pojawia się glutaminian sodu, fosforany, skrobia czy sztuczne barwniki. Skład powinien być krótki: mięso wieprzowe, tłuszcz, przyprawy, sól, czosnek.

Biała kiełbasa - symbol wielkanocnej tradycji

Szczególne miejsce w polskiej kuchni zajmuje biała kiełbasa - nie tylko jako składnik żurku, ale też jako symbol zakończenia okresu postu i nadejścia wiosny. Jest to kiełbasa surowa, niewędzona, przyrządzana z prostych składników.

Dobra biała kiełbasa ma krótki termin ważności. Jeśli produkt jest ważny przez kilka tygodni, to sygnał, że może zawierać dużo konserwantów. Idealna biała kiełbasa to: mięso wieprzowe, czasem z dodatkiem wołowiny, tłuszcz, sól, pieprz, czosnek, majeranek. Im krótszy skład, tym lepiej.

W przypadku białej kiełbasy naturalne jest, że podczas gotowania zmienia kolor z różowego na szary. To wynik obróbki termicznej. Niepokojące jest jednak, gdy kiełbasa ma szary kolor już w opakowaniu - może to świadczyć o utlenieniu mięsa lub jego nieświeżości.

Jedz z umiarem

Niezależnie od tego, czy wybierasz kiełbasę drobiową, wieprzową czy białą - kluczem jest jakość produktu. Krótki skład, świeży wygląd i rozsądny termin ważności to podstawa. A najlepszym podejściem jest umiar - niech kiełbasa będzie elementem tradycji, a nie codziennym zwyczajem.

Jeśli szukasz zdrowszej alternatywy, warto sięgnąć po:

  • pieczone mięso drobiowe,
  • pasztety warzywne,
  • wędliny przygotowane w domu,
  • ryby,
  • pasty z fasoli lub soczewicy.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Instagram

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie