Polacy chętnie kupują na święta. Takiej kiełbasy lepiej unikać

Wielkanoc coraz bliżej, a to oznacza, że lada moment rozpoczniemy wielkie przygotowania do świątecznego stołu. Wśród przysmaków jedno miejsce jest niezaprzeczalnie zarezerwowane dla kiełbasy. Nie wyobrażamy sobie bez niej święconki, żurku, czy śniadania wielkanocnego w gronie rodziny. Ale czy wiemy, jaką kiełbasę wybrać, by nie tylko smakowała, ale i była dobrej jakości?

Zwróć uwagę na skład kiełbasy. Takiej lepiej unikaćZwróć uwagę na skład kiełbasy. Takiej lepiej unikać
Źródło zdjęć: © Getty Images

Kiełbasa w świątecznym koszyczku

Tradycyjnie do wielkanocnego koszyczka wkładamy symboliczną porcję kiełbasy. Najczęściej wybierana jest biała kiełbasa, surowa lub parzona, doprawiona czosnkiem, majerankiem i pieprzem. Jej intensywny, naturalny aromat i charakterystyczna konsystencja sprawiają, że idealnie komponuje się z chrzanem, jajkiem i domowym żurkiem.

W okresie przedświątecznym półki sklepowe uginają się od rozmaitych wyrobów mięsnych, ale warto zachować czujność. Wybierając kiełbasę na wielkanocny stół, kierujmy się składem, a nie tylko ceną. Im mniej składników – tym lepiej.

Szukajmy produktów, które zawierają co najmniej 80–90 proc. mięsa, a nie wypełniaczy, wody i ulepszaczy. Unikajmy kiełbas z dodatkiem E450–E452 (fosforany), E407 (karagen) czy nadmiaru syropu glukozowo-fruktozowego.

Domowa swojska kiełbasa. Banalny przepis

Dobrym wyborem będą kiełbasy rzemieślnicze, od lokalnych producentów, które powstają na bazie tradycyjnych receptur, bez sztucznych dodatków i wędzone naturalnym dymem.

Co warto wiedzieć o białej kiełbasie?

Biała kiełbasa to wyrób surowy, który wymaga odpowiedniego przygotowania – najlepiej gotować ją powoli, bez wrzenia, by nie pękła i nie straciła aromatu. Doskonale sprawdza się w świątecznym żurku, pieczona w piekarniku z cebulą i jabłkami albo jako dodatek do jaj wielkanocnych.

Dla osób dbających o linię lub unikających wieprzowiny, warto poszukać kiełbas drobiowych – chudszych, a przy odpowiednim doprawieniu równie smacznych.

Wielkanoc to święto tradycji, ale także świadomych wyborów. Coraz więcej osób zwraca uwagę na pochodzenie produktów, ich skład i sposób przetworzenia. Warto więc wykorzystać ten czas nie tylko na kultywowanie rodzinnych rytuałów, ale też na wybór jakościowych produktów, które nie tylko ozdobią nasz stół, ale i będą korzystne dla zdrowia.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. WP abcZdrowie

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin