Trwa ładowanie...

Teina - co to jest, właściwości zdrowotne, skutki uboczne.

Teina to organiczny związek chemiczny należący do alkaloidów purynowych. Należy do najbardziej rozpowszechnionych substancji psychoaktywnych na świecie. Teina zawarta w herbacie redukuje uczucie zmęczenia, poprawia pamięć i koncentrację, a także reguluje syntezę soków trawiennych.

Zobacz film: "Oswoić starość"

spis treści

1. Co to jest teina?

Teina to nic innego jak naturalna substancja, która wykazuje działanie pobudzające. Związek działa stymulująco na ośrodkowy układ nerwowy. Teina jest związkiem organicznym należącym do alkaloidów purynowych.

W kawie znajdziemy kofeinę, w guaranie – guaraninę, w napoju yerba mate – mateinę, w herbacie –teinę. Należy podkreślić, że to ten sam związek organiczny, jednak występujący w różnych postaciach.

Kofeina została odkryta w 1819 roku przez niemieckiego naukowca, Friedricha Ferdinanda Rungego. Osiem lat później, w 1827 roku M. Oudry dokonał odkrycia teiny w herbacie. Naukowcy Gerardus Johannes Mulder i Carl Jobst udowodnili, że kofeina i teina są tym samym związkiem.

2. Teina, a kofeina

Kofeina występująca w kawie jest czystym alkaloidem o najszybszym wchłanianiu. Działa szybko, jednak krótkotrwale. Z kolei teina znajdująca się w herbacie to mieszanina soli kofeiny oraz kwasów organicznych. Po wypiciu herbaty nie odczuwamy natychmiastowego zastrzyku energii, ponieważ wchłanianie teiny odbywa się powoli. Teina podobnie jak kofeina występująca w kawie poprawia nasz refleks i koncentrację, jednak jej działanie jest wydłużone. Utrzymuje się aż do około 4 godzin.

ZOBACZ TAKŻE:

3. Właściwości zdrowotne teiny

Teina działa pobudzająco i stymulująco na nasz ośrodkowy układ nerwowy. Związek ten nie tylko poprawia samopoczucie, niweluje uczucie zmęczenia, ale również poprawia koncentrację. Teina zawarta w herbacie reguluje pracę układu pokarmowego, wpływając na syntezę soków trawiennych. Posiada właściwości przeciwutleniające i radioprotekcyjne.

Związek chemiczny należący do alkaloidów purynowych przyspiesza metabolizm i działa moczopędnie. Wśród innych korzyści wynikających ze spożywania teiny warto wymienić poprawę wentylacji płuc.

4. Teina – w którym gatunku herbaty jest jej najwięcej?

W którym gatunku herbaty znajduje się największa zawartość teiny? Okazuje się, że najwięcej teiny znajdziemy w czarnej herbacie (około 100 mg w jednym kubku). Biała herbata z kolei zawiera około 70 mg związku. Najmniejsza zawartość teiny znajduje się w herbacie zielonej. Co ciekawe, na rynku dostępne są także herbaty, które nie zawierają tego składnika (np. napar z czerwonokrzewu).

5. Skutki uboczne

Przedawkowanie teiny może wiązać się z nieprzyjemnymi skutkami ubocznymi. Uważa się, że zbyt częste spożywanie tego związku chemicznego może prowadzić do artretyzmu, osteoporozy czy złamań kości. U osób z dyspepsją lub z chorobą refluksową przełyku może nasilać objawy dyspeptyczne.

Przedawkowanie teiny może być przyczyną zaburzeń snu, bólu głowy, niepokoju, poirytowania. Zbyt duża ilość wypitej herbaty może skutkować nudnościami. Są one tym silniejsze, im bardziej mamy pusty żołądek.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.