Trwa ładowanie...

Teraz przygotujesz najzdrowszą nalewkę. Spiesz się

Avatar placeholder
30.06.2023 14:40
Nalewka z zielonych orzechów włoskich. Teraz jest najlepszy czas, żeby ją przygotować
Nalewka z zielonych orzechów włoskich. Teraz jest najlepszy czas, żeby ją przygotować (Getty Images)

Nalewka z zielonych orzechów włoskich, znana jako orzechówka, to nie tylko smaczny napój, ale także skuteczne remedium na problemy żołądkowe. Aby ją przygotować, kluczowe jest zbieranie orzechów w odpowiednim momencie, czyli na przełomie czerwca i lipca, kiedy nie osiągnęły jeszcze pełnej dojrzałości.

spis treści

1. Prozdrowotne właściwości orzechów

Orzechówka, nalewka z zielonych orzechów włoskich, to nie tylko aromatyczny dodatek do domowej szafki z alkoholami, ale przede wszystkim cenna pomoc w walce z różnymi dolegliwościami. Wśród nich na szczególne wyróżnienie zasługuje poprawa funkcji trawienia oraz zdolność do walki z bakteriami, takimi jak gronkowiec czy paciorkowiec.

Oprócz tego, orzechówka łagodzi objawy grypy żołądkowej, wspomaga regulację pracy jelit, wpływa korzystnie na układ nerwowy i wzmacnia odporność.

Orzechy włoskie zawierają wiele składników, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. W zielonej łupinie orzechów znajdują się glikozydy i garbniki, które nadają nalewce charakterystyczny, wytrawny smak i regulują pracę żołądka.

Zobacz film: "Cukrzyca. Historia Mai"

Olejki eteryczne obecne w orzechach wspierają procesy trawienne. Dodatkowo orzechy włoskie są bogate w cenne witaminy i składniki mineralne. Zawierają m.in. witaminy z grupy B, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy, magnez regulujący ciśnienie krwi, fosfor wspomagający układ kostny i mangan, który m.in. podnosi poziom libido.

Jeśli chodzi o dawkowanie nalewki, należy pamiętać, że jest ona przygotowywana na bazie alkoholu i z tego powodu przeznaczona jest wyłącznie dla osób dorosłych. W przypadku niestrawności lub zatrucia pokarmowego, zalecane jest spożycie jednej łyżeczki do trzech razy dziennie.

Najlepiej jest ją podawać na łyżeczce cukru lub rozpuścić w 1/2 szklanki wody i popijać małymi łykami. Można ją również spożywać jako aperitif przed posiłkiem - wystarczy wypić pół kieliszka, aby pobudzić apetyt.

Mimo wielu korzyści zdrowotnych wynikających z konsumpcji orzechówki, istnieją pewne przeciwwskazania do jej spożywania. Osoby cierpiące na przewlekłe choroby żołądka lub jelit, jak również te doświadczające refluksu, powinny unikać jej picia.

Z uwagi na zawartość alkoholu, nie jest ona też przeznaczona dla osób niepijących alkoholu oraz dzieci. Ważne jest także, aby pamiętać, że orzechy mogą wywoływać alergie.

2. Przepis na orzechówkę

Składniki:

  • ok. 20 sztuk zielonych orzechów włoskich,
  • 0,5 litra spirytusu ok. 96 proc.,
  • 0,5 litra wódki ok. 40 proc.,
  • jedna szklanka cukru (dwie - żeby nalewka była słodka),
  • opcjonalnie: kilka goździków, kora cynamonu, kawałek gałki muszkatołowej, laska wanilii.

Zielone orzechy włoskie umyj i wysusz, następnie pokrój na kawałki. Zalej orzechy alkoholem. Do słoja najlepiej wlej wódkę oraz spirytus. Orzechy powinny być zakryte płynem. Do nalewki można dodać także goździki oraz mały kawałek gałki muszkatołowej, korę cynamonową i ewentualnie rozciętą laskę wanilii.

Odstaw nalewkę na cztery tygodnie, najlepiej w widnym, ciepłym miejscu. Po upływie tego czasu trzeba zlać alkohol z orzechów i odstawić go.

Następnie trzeba zalać orzechy wodą. Do orzechów wlej pół szklanki wody (125 ml) i wsyp szklankę cukru (gdy nalewka ma być słodsza – dwie szklanki cukru i jeszcze jedną szklankę wody). Schowaj ją w ciemne, chłodne miejsce na trzy tygodnie, pamiętając, aby przez pierwsze dni co jakiś czas wstrząsać i mieszać słojem (aby cukier mógł się całkowicie rozpuścić).

Połącz alkohol z otrzymanym syropem (wlewaj spirytus do syropu – nie odwrotnie). Przelej przez gazę do butelek i zostaw na co najmniej pół roku (najlepsze lecznicze właściwości nalewka ma po ok. roku). Im dłużej stoi, tym nabiera ciemniejszej barwy.

Nalewkę można przyrządzić bez cukru, natomiast jeśli chcemy przyrządzić gorzką nalewkę, to orzechy powinny stać wyłącznie w spirytusie i wódce przez 4 tygodnie. Taka nalewka będzie wyjątkowo gorzka i mocna. Ma również właściwości prozdrowotne.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze