Test z glukagonem

Test z glukagonem jest czułą metodą wykazania zaburzenia wydzielania endogennej insuliny przez komórki beta trzustki. Metoda ta używana jest w celu wczesnego wykrycia upośledzenia czynności wewnątrzwydzielnicznej trzustki, zwłaszcza u pacjentów potencjalnie zagrożonych rozwinięciem cukrzycy typu 1, a ponadto w zestawieniu z innymi badaniami test z glukagonem jest pomocny w ustaleniu, czy pacjent choruje na 1 czy 2 typ cukrzycy. Jest to bardzo ważne badanie, zważając na coraz większą liczbę osób chorych na cukrzycę.

Zobacz film: "Wpływ cukrzycy na płodność"

Do czego służy glukagon?

Glukagon jest hormonem wydzielanym przez komórki alfa trzustki. Jego działanie, w uproszczeniu, jest przeciwstawne do działania insuliny, tzn. rozkład glikogenu i utlenianie kwasów tłuszczowych, a także nasilenie glukogenogenezy i co za tym idzie, wzrost poziomu glukozy we krwi. Glukagon fizjologicznie wydzielany jest w stanach hipoglikemii, tzn. kiedy poziom glukozy w organizmie spada. Co ciekawe, wzrost wydzielania glukagonu pociąga za sobą także wzrost wydzielania insuliny, a to z powodu potrzeby zrównoważenia wzrostu poziomu cukru. Badania stężenia glukozy są równie ważne. Można powiedzieć, że wydzielanie tych dwóch hormonów pozostaje w wzajemnej równowadze i współzależności.

Na czym polega test z glukagonem?

Próba ta polega na podaniu pacjentowi 1 mg glukagonu dożylnie (u pacjentów dorosłych). Podanie tego hormonu pociąga za sobą wzrost syntezy insuliny - dzieje się tak u osób z zachowaną prawidłową czynnością komórek beta trzustki. Test z glukagonem to badania w cukrzycy na insulinę.

Wynik testu (czynność komórek beta trzustki) uznajemy za prawidłową, gdy stężenie endogennej (wydzielanej przez organizm) insuliny wzrośnie dwukrotnie. Jako że badanie stężenia insuliny czasem może być kłopotliwe (nie sposób odróżnić insuliny własnej pacjenta od tej podanej z zewnątrz), stosuje się też oznaczenie peptydu C. Peptyd C jest białkiem, które wydzielane jest w stosunku 1:1 z insuliną. Ma to swoje źródło w tym, że peptyd C jest fragmentem białkowym, który jest odcinany od proinsuliny, kiedy przekształcana jest ona do aktywnej postaci - insuliny.

Do czego służy badanie zdolności wewnątrzwydzielniczej trzustki?

Test z glukagonem umożliwia stwierdzenie, w jakim zakresie pacjent jest w stanie samodzielnie syntetyzować insulinę. W uproszczeniu można powiedzieć, że pozwala to określić, czy jest to cukrzyca typu 1 czy cukrzyca typu 2.

Te dwie postaci choroby różnią się mechanizmem powstania i w pewnym zakresie sposobem leczenia. Cukrzyca typu 1 jest chorobą autoimmunologiczną, powstałą w wyniku nieprawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego chorego, co w dużej mierze ma związek z materiałem genetycznym. Co więcej, zachorowanie na tę chorobę usposabia do wystąpienia innych chorób z autoagresji, np. choroby Gravesa-Basedowa czy reumatoidalnego zapalenia stawów.

Ponadto, predyspozycje do chorób autoimmunologicznych dziedziczone są wraz z zestawem genów, co może oznaczać, że dzieci pacjenta także będą cierpiały na tę chorobę oraz że rodzeństwo pacjenta powinno zachować szczególną czujność ze względu na możliwość ujawnienia się tego typu chorób.

U pacjentów z cukrzycą typu 1 wydzielanie insuliny przez własne komórki beta szybko ulega wyczerpaniu i konieczne jest leczenie insuliną - pełna suplementacja egzogenną insuliną.

Pacjenci z cukrzycą typu 2 mają natomiast przez długi czas zachowaną sprawność wewnątrzwydzielniczą trzustki. Problem u tych pacjentów polega natomiast na tym, że tkanki obwodowe wykazują dużą oporność na działanie tego hormonu. Ma to związek z np. dużą ilością tkanki tłuszczowej. U tych pacjentów próbuje się zwiększyć siłę działania insuliny (przez odpowiednią dietę w cukrzycy) i stosować leki pobudzające trzustkę do wydzielania insuliny (np. pochodne sulfonylomocznika), a dopiero ostatecznie włącza się leczenie insuliną.

Zwykło się przyjmować, że cukrzyca typu 2 dotyczy otyłych osób starszych, a typu 1 szczupłych osób młodych. Nie jest to do końca prawda, gdyż cukrzyca typu 1 może się ujawnić u osób w wieku dojrzałym (tzw. cukrzyca LADA), a cukrzyca typu 2 - rozwijać już u młodych osób (zwłaszcza obciążonych genetycznie - cukrzyca typu MODY).

Test z glukagonem w zestawieniu z oznaczeniem przeciwciał przeciwwyspowych oraz stężenia peptydu C dostarczają informacji koniecznych do zróżnicowaniu obydwu jednostek chorobowych.

Piotr Mieszczański, ponad rok temu

Bibliografia

  • Tomaszewski J., Diagnostyka laboratoryjna, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2001, ISBN 83-200-3591-0
  • Kemona H., Mantur M. (red.), Diagnostyka laboratoryjna, Urban & Partner, Wrocław 2010, ISBN 978-83-7609-264-5
  • Otto-Buczkowska E. Cukrzyca - patogeneza, diagnostyka, leczenie, Borgis, Warszawa 2005, ISBN 83-85284-50-8
  • Colwell J.A. CUKRZYCA - nowe ujęcie diagnostyki i leczenia, Urban & Partner, Wrocław 2004, ISBN 83-87944-77-7

Samokontrola okołoposiłkowa

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Samokontrola okołoposiłkowa
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Samokontrola okołoposiłkowa
Samokontrola okołoposiłkowa

Dlaczego kontrola poziomu cukru jest ważna? (WIDEO)

Dlaczego kontrola poziomu cukru jest ważna? (WIDEO) Odtwórz wideo

Jeśli już dojdzie do rozpoznania cukrzycy bardzo istotne jest, aby przeprowadzić poszerzony profil badań cukrzycy w celu zidentyfikowania czynników ryzyka wystąpienia powikłań charakterystycznych dla tej choroby. Do tego nie bez znaczenia jest również...

Samokontrola okołoposiłkowa

Jak rozpoznać czy poziom cukru jest prawidłowy? (WIDEO)

Jak rozpoznać czy poziom cukru jest prawidłowy? (WIDEO) Odtwórz wideo

Jeśli chodzi o rozpoznanie tej choroby, to w przypadku cukrzycy typu 2 jest ona niejednokrotnie bardzo trudna do zdiagnozowania. Zazwyczaj czas działa jednak na niekorzyść, bo kiedy już dochodzi do stwierdzenia jest istnienia w organizmie są już inne...

Samokontrola okołoposiłkowa

Co się dzieje gdy zjadamy posiłek? (WIDEO)

Co się dzieje gdy zjadamy posiłek? (WIDEO) Odtwórz wideo

Maksymalne stężenie glukozy u ludzi zdrowych pojawia się w godzinę po rozpoczęciu spożycia pokarmów, wynosi ok. 140 mg/dl i powraca do wartości sprzed posiłku w czasie 2-3 godzin. Jeśli chodzi o wchłanianie węglowodanów to następuje ono 5-6 godzin po...

Samokontrola okołoposiłkowa

Krzywa cukrowa

Krzywa cukrowa

Krzywa cukrowa to inaczej krzywa glikemiczna. Jest to badanie krwi, w którym oznacza się stężenie glukozy na czczo i po spożyciu roztworu glukozy. Badanie krzywej cukrowej wykonuje się przede wszystkim u kobiet ciężarnych, w celu zdiagnozowania cukrzycy...

Samokontrola okołoposiłkowa

Dlaczego kontrola poziomu cukru jest ważna?

W razie rozpoznania cukrzycy ważne jest wykonanie poszerzonego profilu badań w celu zidentyfikowania czynników ryzyka wystąpienia powikłań charakterystycznych dla cukrzycy oraz określenia, czy same powikłania narządowe już współistnieją. Cukrzyca typu...

Samokontrola okołoposiłkowa

Wysoka glukoza

Wysoka glukoza

Glukoza jest podstawowym źródłem energii naszego organizmu. Jest to cukier prosty, który składa się z sześciu atomów węgla. Jego stężenie wykrywa się na podstawie badania krwi. Niekiedy jej poziom jest za wysoki i ma to złe konsekwencje dla naszego zdrowia....

Samokontrola okołoposiłkowa

Dlaczego dochodzi do wahań cukru we krwi?

Dlaczego dochodzi do wahań cukru we krwi?

Kofeina Poziom cukru we krwi może wzrosnąć po wypiciu kawy, nawet tej czarnej bez cukru, ze względu na zawartość kofeiny. Herbata czarna, zielona oraz napoje energetyczne mogą spowodować wahania cukru we krwi szczególnie u ludzi chorych na cukrzycę. Każda...