Tracimy 12 minut zdrowego życia, wystarczy jedna puszka. Takich produktów lepiej unikać
Nawet jedna puszka gazowanego napoju czy hot dog zjedzony na stacji benzynowej może zabrać nam cenne minuty zdrowego życia. Naukowcy sprawdzili też, jakie produkty mogą nam to życie wydłużyć. Co ważne, zmiany w żywieniu nie muszą być drastyczne, można to robić małymi krokami.
Wystarczy jeden hot dog
Badania naukowców z Uniwersytetu Michigan opublikowane na łamach "Nature Food" pokazują, że codzienne wybory żywieniowe mogą się przełożyć na jakość i długość życia. Analizując ponad 5800 produktów, wyliczyli, ile minut zdrowego życia zyskujemy lub tracimy, sięgając po konkretną żywność.
Okazało się, że wypicie jednej puszki napoju gazowanego może skrócić życie o około 12 minut, a zjedzenie jednego hot doga – aż o 36 minut. Z drugiej strony, garść orzechów czy nasion pozwala zyskać 25 minut.
Choć te dane mogą być szokujące, nie powinny dziwić, biorąc pod uwagę fatalne skutki dla zdrowia, za które odpowiada wysokoprzetworzona żywność.
- Spożywanie ultraprzetworzonej żywności powoduje w naszym organizmie zmiany, które mogą prowadzić do przedwczesnej śmierci. Mianowicie taki sposób żywienia prowadzi do wielu chorób, takich jak m.in.: nadciśnienie, otyłość, a nawet nowotwory. Taka żywność jest prosta w przygotowaniu, smaczna i gwarantuje nam przypływ dopaminy, jednak konsekwencje jej spożywania naprawdę mogą być tragiczne – alarmowała w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyk kliniczny dr n. o zdrowiu Hanna Stolińska.
Zwraca uwagę, że sygnały alarmowe świadczące o złym odżywianiu to nie tylko przyrost wagi, ale też zaburzenia snu i koncentracji, problemy ze skórą i wypadaniem włosów.
Wydłużają życie nawet o 48 minut dziennie
Naukowcy podkreślają, że to nie jednorazowe wybory, ale długofalowe nawyki żywieniowe są kluczowe dla zdrowia. Zamiast rezygnować ze wszystkiego, wystarczy wprowadzać stopniowe zmiany.
Podkreślają, że już zastąpienie 10 proc. dziennego spożycia mięsa i produktów wysoko przetworzonych porcją warzyw, owoców, roślin strączkowych, czy ryb może wydłużyć życie o prawie 48 minut dziennie.
- Jedząc przetworzone czerwone mięso w nadmiarze, szkodzimy własnemu zdrowiu, zwiększając ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych i nowotworowych, ale nie tylko. Pamiętajmy, że produkcja żywności pochodzenia zwierzęcego związana jest m.in. z wysoką emisją gazów cieplarnianych, a to przyczynia się do zmian klimatycznych - zwracał uwagę w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyk kliniczny Kamil Paprotny.
- Ograniczając mięso, mamy wpływ na hamowanie tych zjawisk. Dlatego w kontekście tej diety mówimy nie tylko o bezpośrednim, ale też pośrednim wpływie na zdrowie - zaznaczył ekspert.
Na skutki dla środowiska zwrócili też uwagę autorzy badań z Uniwersytetu Michigan. Ocenili produkty nie tylko pod kątem wpływu na organizm, lecz także na planetę – biorąc pod uwagę proces produkcji, transport, przygotowanie i odpady. Okazuje się, że ograniczenie wołowiny, mięsa przetworzonego czy krewetek, a w zamian wybór sezonowych owoców, warzyw i zrównoważonych ryb, pozwala jednocześnie chronić zdrowie i klimat.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła: 1. Nature Food 2. WP abcZdrowie
Źródła
- Nature Food
- WP abcZdrowie
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.