Trzy proste i szybkie potrawy dla diabetyków

Potrawy dla diabetyków powinny zawierać jak najmniej kalorii i węglowodanów - co nie znaczy, że cukrzyca zmusza do życia o chlebie i wodzie. Poniżej prezentujemy kilka prostych i szybkich, a przede wszystkim wyśmienitych, przepisów na potrawy dla diabetyków.

1. Przystawka kuchni meksykańskiej: tacos

Czas przygotowania: 10 minut

Ilość porcji: 1

Zobacz film: "Polacy żyją aż 7 lat krócej niż Szwedzi"

Ilość kalorii: 308

Tłuszcze nasycone: 5,3 g

Sód: 172 mg

Błonnik: 11 g

Tłuszcze w sumie: 9,5 g

Węglowodany: 38 g

Cholesterol: 25 mg

Białko: 16,5 g

Składniki:

  • 1 tortilla z mąki kukurydzianej,
  • 1/2 szklanki odsączonej czarnej fasoli z puszki,
  • 1/2 szklanki posiekanej papryki zielonej,
  • 1/2 szklanki posiekanych pomidorów,
  • 1/2 szklanki sałaty rzymskiej,
  • 30 gramów startego twardego sera, np. Cheddar.

Przygotowanie:

Podgrzej odsączoną fasolę w rondelku lub mikrofalówce. Ułóż fasolę na podgrzanej (może być w mikrofalówce) tortilli. Na wierzchu połóż paprykę, pomidora, sałatę i ser. Po złożeniu na pół - jest gotowe do jedzenia!

2. Obiad dla diabetyków: sałatka cytrusowa z indykiem i szpinakiem

Czas przygotowania: 25 minut

Ilość porcji: 4

Ilość kalorii: 251

Tłuszcze nasycone: 2 g

Sód: 233 mg

Błonnik: 4 g

Tłuszcze w sumie: 10 g

Węglowodany: 22 g

Cholesterol: 43 mg

Białka: 20 g

Składniki:

  • 8 szklanek szpinaku,
  • 230 g gotowanej piersi z indyka,
  • 2 obrane i podzielone na cząstki różowe grejpfruty,
  • 2 obrane i podzielone na cząstki pomarańcze,
  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego,
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1/2 łyżeczki maku,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki musztardy,
  • 2 łyżeczki pokrojonych w plasterki migdałów.

Przygotowanie:

Włożyć szpinak do dużej miski, dodać pokrojoną pierś z indyka, pomarańcze i grejpfruty.

Sos: dobrze wymieszać sok pomarańczowy z oliwą, miodem, makiem, solą i musztardą, najlepiej w zamykanym szczelnie słoiku. Sałatkę polać sosem i udekorować płatkami migdałów.

3. Deser dla diabetyków: sok marchewkowy

Jeśli masz w domu blender, powinno ci wejść w nawyk przygotowywanie przepysznych owocowych i warzywnych soków w domu. Takie soki to zdrowa alternatywa nie tylko dla diabetyków, gdyż możesz nie dodawać do nich dodatkowego cukru, nie zawierają też konserwantów i barwników.

Czas przygotowania: 10 minut

Czas gotowania: 15 minut

Ilość porcji: 3

Ilość kalorii: 55

Tłuszcze nasycone: 0 g

Sód: 16 mg

Błonnik: 1 g

Węglowodany: 13 g

Cholesterol: 0 mg

Białko: 1 g

Składniki:

  • 1 szklanka pokrojonej marchewki,
  • 1 szklanka soku z pomarańczy,
  • 1 i 1/2 szklanki kostek lodu,
  • 1/2 łyżeczki dokładnie startej skórki pomarańczowej.

Przygotowanie:

Gotować marchewkę mniej więcej 15 minut pod przykryciem aż zrobi się miękka. Dobrze odsączyć i ostudzić. Po ostudzeniu wrzucić do miski razem ze skórką pomarańczową i sokiem z pomarańczy. Miksować blenderem aż sok zrobi się gładki. Dodać lód i znów miksować. Nalać do szklanek i cieszyć się zdrowym sokiem!

Mamy nadzieję, że nie trzeba cię już przekonywać - potrawy dla cukrzyków też mogą być przepyszne i łatwe do przygotowania. Smacznego!

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!