Zdrowe i szybkie potrawy dla diabetyka
Potrawy dla diabetyków powinny zawierać jak najmniej kalorii i węglowodanów - co nie znaczy, że cukrzyca zmusza do życia o chlebie i wodzie. Poniżej prezentujemy kilka prostych i szybkich, a przede wszystkim wyśmienitych, przepisów na potrawy dla diabetyków. Zdrowa i zbilansowana dieta cukrzyka pomoże utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi, co zapobiegnie wielu chorobom. Cukrzyk musi wiedzieć co, jak dużo i jak często jeść.
1. Zasady diety cukrzyka
Używaj zdrowego rodzaju tłuszczu, czyli oliwy z oliwek, oleju lnianego lub rzepakowego. Osoba chora na cukrzycę jest w grupie podwyższonego ryzyka zachorowania na choroby serca, dlatego duże ilości tłuszczu pochodzenia zwierzęcego nie są dobrym wyborem. Wybieraj chude mięso, które powinno być grillowane, pieczone lub gotowane. Ograniczy to ilość tłuszczu w diecie.
Zmodyfikuj swoją dietę, tak by znajdowała się w niej duża ilość błonnika, czyli jedz dużo brązowego ryżu, kaszy, pełnoziarnistego makaronu. Wyeliminuj białe pieczywo. Dodatkowo uzupełnij dietę w owoce i warzywa. Błonnik uczestniczy w procesie regulacji poziomu cukru we krwi.
Jedz duże ilości tuńczyka, łososia i inne ryby morskie, przynajmniej dwa, trzy razy w tygodniu. Ryby obniżają zły cholesterol, co pozytywnie wpływa także na poziom cukru we krwi.
Pomyśl jak możesz zmieniać tradycyjne przepisy, aby przyrządzone potrawy zawierały jak najmniejsze ilości cukru prostego i tłuszczu, i jak największe ilości błonnika i witamin. Nie dosypuj do potraw białego cukru. Lepszym wyborem będzie odrobina miodu. Nie używaj gotowych dressingów do sałatek, gdyż zawierają duże iośći cukru. Przygotuj samodzielnie taki sos. Tradycyjne pierogi możesz przygotować z mąki pełnoziarnistej. Także pizza może być w taki sposób przygotowana.
Planuj swoje posiłki. Pamiętaj, że powinny być one spożywane regularnie co około 3 godziny. Jedz przynajmniej 5 posiłków dziennie (śniadanie, przekąska, obiad, przekąska, kolacja).
Wyeliminuj słodycze. Składają się one głównie z cukru i tłuszczu, dlatego nie powinny być spożywane przez osoby cierpiące na cukrzycę.
2. Przystawka kuchni meksykańskiej: tacos
- Czas przygotowania: 10 minut
- Ilość porcji: 1
- Ilość kalorii: 308
- Tłuszcze nasycone: 5,3 g
- Sód: 172 mg
- Błonnik: 11 g
- Tłuszcze w sumie: 9,5 g
- Węglowodany: 38 g
- Cholesterol: 25 mg
- Białko: 16,5 g
Składniki:
- 1 tortilla z mąki kukurydzianej,
- 1/2 szklanki odsączonej czarnej fasoli z puszki,
- 1/2 szklanki posiekanej papryki zielonej,
- 1/2 szklanki posiekanych pomidorów,
- 1/2 szklanki sałaty rzymskiej,
- 30 gramów startego twardego sera, np. Cheddar.
Przygotowanie: Podgrzej odsączoną fasolę w rondelku lub mikrofalówce. Ułóż fasolę na podgrzanej (może być w mikrofalówce) tortilli. Na wierzchu połóż paprykę, pomidora, sałatę i ser. Po złożeniu na pół - jest gotowe do jedzenia!
3. Przykładowy obiad dla cukrzyka
Aby obiad był pyszny i zdrowy, musi być odpowiednio zbilansowany pod kątem składników odżywczych. Na stole cukrzyka świetnie sprawdzą się takie potrawy, jak:
- grillowana pierś z indyka z ziołami prowansalskimi i szczyptą soli,
- ziemniaki w mundurkach,
- sałatka (krucha sałata, papryka, czerwona cebula, ogórek) z sosem samodzielnie zrobionym (oliwa z oliwek, ocet jabłkowy, miód, musztarda i zioła).
Taki obiad dla diabetyka jest także dobrą opcją dla zdrowych członków rodziny. Najbliżsi wcale nie muszą mieć całkiem innego jadłospisu. Na pewno im to też wyjdzie na zdrowie.
3.1. Sałatka cytrusowa ze szpinakiem
- Czas przygotowania: 25 minut
- Ilość porcji: 4
- Ilość kalorii: 251
- Tłuszcze nasycone: 2 g
- Sód: 233 mg
- Błonnik: 4 g
- Tłuszcze w sumie: 10 g
- Węglowodany: 22 g
- Cholesterol: 43 mg
- Białka: 20 g
Składniki:
- 8 szklanek szpinaku,
- 230 g gotowanej piersi z indyka,
- 2 obrane i podzielone na cząstki różowe grejpfruty,
- 2 obrane i podzielone na cząstki pomarańcze,
- 1/4 szklanki soku pomarańczowego,
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1/2 łyżeczki maku,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki musztardy,
- 2 łyżeczki pokrojonych w plasterki migdałów.
Przygotowanie: Włożyć szpinak do dużej miski, dodać pokrojoną pierś z indyka, pomarańcze i grejpfruty.
Sos: dobrze wymieszać sok pomarańczowy z oliwą, miodem, makiem, solą i musztardą, najlepiej w zamykanym szczelnie słoiku. Sałatkę polać sosem i udekorować płatkami migdałów.
4. Sok marchewkowy jako deser dla cukrzyka
Jeśli masz w domu blender, powinno ci wejść w nawyk przygotowywanie przepysznych owocowych i warzywnych soków w domu. Takie soki to zdrowa alternatywa nie tylko dla diabetyków, gdyż możesz nie dodawać do nich dodatkowego cukru, nie zawierają też konserwantów i barwników.
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 15 minut
- Ilość porcji: 3
- Ilość kalorii: 55
- Tłuszcze nasycone: 0 g
- Sód: 16 mg
- Błonnik: 1 g
- Węglowodany: 13 g
- Cholesterol: 0 mg
- Białko: 1 g
Składniki:
- 1 szklanka pokrojonej marchewki,
- 1 szklanka soku z pomarańczy,
- 1 i 1/2 szklanki kostek lodu,
- 1/2 łyżeczki dokładnie startej skórki pomarańczowej.
Przygotowanie: Gotować marchewkę mniej więcej 15 minut pod przykryciem aż zrobi się miękka. Dobrze odsączyć i ostudzić. Po ostudzeniu wrzucić do miski razem ze skórką pomarańczową i sokiem z pomarańczy. Miksować blenderem aż sok zrobi się gładki. Dodać lód i znów miksować. Nalać do szklanek i cieszyć się zdrowym sokiem!
Mamy nadzieję, że nie trzeba cię już przekonywać - potrawy dla cukrzyków też mogą być przepyszne i łatwe do przygotowania. Smacznego!
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.