Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Trzy proste i szybkie potrawy dla diabetyków

Potrawy dla diabetyków powinny zawierać jak najmniej kalorii i węglowodanów - co nie znaczy, że cukrzyca zmusza do życia o chlebie i wodzie. Poniżej prezentujemy kilka prostych i szybkich, a przede wszystkim wyśmienitych, przepisów na potrawy dla diabetyków.

1. Przystawka kuchni meksykańskiej: tacos

Czas przygotowania: 10 minut

Ilość porcji: 1

Ilość kalorii: 308

Tłuszcze nasycone: 5,3 g

Sód: 172 mg

Błonnik: 11 g

Tłuszcze w sumie: 9,5 g

Węglowodany: 38 g

Cholesterol: 25 mg

Białko: 16,5 g

Składniki:

  • 1 tortilla z mąki kukurydzianej,
  • 1/2 szklanki odsączonej czarnej fasoli z puszki,
  • 1/2 szklanki posiekanej papryki zielonej,
  • 1/2 szklanki posiekanych pomidorów,
  • 1/2 szklanki sałaty rzymskiej,
  • 30 gramów startego twardego sera, np. Cheddar.

Przygotowanie:

Podgrzej odsączoną fasolę w rondelku lub mikrofalówce. Ułóż fasolę na podgrzanej (może być w mikrofalówce) tortilli. Na wierzchu połóż paprykę, pomidora, sałatę i ser. Po złożeniu na pół - jest gotowe do jedzenia!

2. Obiad dla diabetyków: sałatka cytrusowa z indykiem i szpinakiem

Czas przygotowania: 25 minut

Ilość porcji: 4

Ilość kalorii: 251

Tłuszcze nasycone: 2 g

Sód: 233 mg

Błonnik: 4 g

Tłuszcze w sumie: 10 g

Węglowodany: 22 g

Cholesterol: 43 mg

Białka: 20 g

Składniki:

  • 8 szklanek szpinaku,
  • 230 g gotowanej piersi z indyka,
  • 2 obrane i podzielone na cząstki różowe grejpfruty,
  • 2 obrane i podzielone na cząstki pomarańcze,
  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego,
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1/2 łyżeczki maku,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki musztardy,
  • 2 łyżeczki pokrojonych w plasterki migdałów.

Przygotowanie:

Włożyć szpinak do dużej miski, dodać pokrojoną pierś z indyka, pomarańcze i grejpfruty.

Sos: dobrze wymieszać sok pomarańczowy z oliwą, miodem, makiem, solą i musztardą, najlepiej w zamykanym szczelnie słoiku. Sałatkę polać sosem i udekorować płatkami migdałów.

3. Deser dla diabetyków: sok marchewkowy

Jeśli masz w domu blender, powinno ci wejść w nawyk przygotowywanie przepysznych owocowych i warzywnych soków w domu. Takie soki to zdrowa alternatywa nie tylko dla diabetyków, gdyż możesz nie dodawać do nich dodatkowego cukru, nie zawierają też konserwantów i barwników.

Czas przygotowania: 10 minut

Czas gotowania: 15 minut

Ilość porcji: 3

Ilość kalorii: 55

Tłuszcze nasycone: 0 g

Sód: 16 mg

Błonnik: 1 g

Węglowodany: 13 g

Cholesterol: 0 mg

Białko: 1 g

Składniki:

  • 1 szklanka pokrojonej marchewki,
  • 1 szklanka soku z pomarańczy,
  • 1 i 1/2 szklanki kostek lodu,
  • 1/2 łyżeczki dokładnie startej skórki pomarańczowej.

Przygotowanie:

Gotować marchewkę mniej więcej 15 minut pod przykryciem aż zrobi się miękka. Dobrze odsączyć i ostudzić. Po ostudzeniu wrzucić do miski razem ze skórką pomarańczową i sokiem z pomarańczy. Miksować blenderem aż sok zrobi się gładki. Dodać lód i znów miksować. Nalać do szklanek i cieszyć się zdrowym sokiem!

Mamy nadzieję, że nie trzeba cię już przekonywać - potrawy dla cukrzyków też mogą być przepyszne i łatwe do przygotowania. Smacznego!

Redakcja abcZdrowie.pl,
Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dieta w cukrzycy - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Łupież

znawczyni • ostatni post 1 godzinę temu

6
Artykuły Dieta w cukrzycy
Dieta w cukrzycy

Czy warto brać witaminy w cukrzycy?

Wielu ludzi decyduje się wzbogacić dietę poprzez regularne zażywanie witamin i różnorodnych suplementów. Problem w tym, że brak jest naukowych badań popierających zasadność ich użycia. Bardzo długo sądzono, że właściwa suplementacja diety może...

Dieta w cukrzycy

Witaminy dla cukrzyków

Cukrzyca jest chorobą metaboliczną, charakteryzującą się podwyższonym stężeniem glukozy we krwi. Nadmiar glukozy we krwi uszkadza komórki, zwłaszcza nerwowe, i naczynia krwionośne oraz generuje powstawanie dużej ilości wolnych rodników. Dlatego diabetycy...

Dieta w cukrzycy

Przepisy na desery dla cukrzyka

Podczas przygotowywania posiłków dla całej rodziny trzeba wziąć pod uwagę wszystkie choroby, jakie dotykają naszych domowników, szczególnie jeśli jest to cukrzyca. Przepisy kulinarne powinny być odpowiednio dostosowane do potrzeb cukrzyka. Dieta dla...

Dieta w cukrzycy

Dietetyczne pułapki

Jeśli dopiero niedawno dowiedziałaś/eś się o swojej chorobie, być może gorączkowo poszukujesz informacji odnośnie diety, jaką powinno stosować się w cukrzycy, natrafić możesz na wiele istotnych wiadomości, ale czasem nie wystarczy wiedzieć, należy jeszcze...

Dieta w cukrzycy

Dieta odchudzająca dla cukrzyków

Węglowodany w diecie cukrzycowej Spośród składników odżywczych największy wpływ na stężenie glukozy we krwi mają węglowodany. Są podstawowym źródłem energii dla organizmu i dlatego nie powinno się ich całkowicie eliminować z diety. Ważne jest, w jakiej...

Dieta w cukrzycy

Indeks glikemiczny - podstawowe informacje

Indeks glikemiczny (ig) jest wskaźnikiem, który określa, w jaki sposób poszczególne produkty spożywcze wpływają na zmiany stężenia cukru w surowicy krwi. Można w ten sposób zmierzyć, jak szybko składniki zawarte w spożywanym pokarmie ulegają zamianie na...

Dieta w cukrzycy

Wymienniki węglowodanowe

Wymiennik węglowodanowy to pojęcie zazwyczaj stosowane w diabetologii. Określa ono ilość przyswajalnych węglowodanów zawartych w produkcie, zgodnie z zasadą: 1 WW = 10g węglowodanów zawartych w danym produkcie. Zawartość węglowodanów w poszczególnych...

Dieta w cukrzycy

Dieta dziecka chorego na cukrzycę

Dieta w cukrzycy jest jednym z elementów postępowania terapeutycznego, równie ważnym jak leczenie farmaceutyczne. Żywienie ma wpływ nie tylko na przebieg choroby, ale także na rozwój fizyczny dziecka. Artykuł poświęcony jest ogólnym zasadom żywienia...

Dieta w cukrzycy

Substancje słodzące w cukrzycy

Substancje słodzące w cukrzycy zaspokajają potrzeby diabetyków na węglowodany i jednocześnie przeciwdziałają powstawaniu niekorzystnych zmian inicjowanych przez wpływ cukrów prostych. Człowiek chory na cukrzycę musi wcześniej czy później zapomnieć o...

Dieta w cukrzycy

Produkty niewskazane w cukrzycy

Dieta jest istotną metodą leczenia cukrzycy i ma znaczenie równorzędne z farmakoterapią. Dzięki przestrzeganiu diety cukrzyk jest w stanie prawidłowo kontrolować poziomy i glikemii. Dieta w cukrzycy powinna się składać w 15-20% z białek, skład tłuszczy...