W sezonie zajadasz się cukinią? Takie mogą być skutki dla organizmu

Botanicznie cukinia jest owocem, ale w kuchni traktujemy ją jak warzywo. Jest bardzo uniwersalnym składnikiem wielu dań, który nie tylko urozmaici codzienny jadłospis; jest cennym źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Jak cukinia wpływa na nasz organizm?

Cukinia - lekkie warzywo o wielkiej mocyCukinia - lekkie warzywo o wielkiej mocy
Źródło zdjęć: © Getty Images

Co o cukinii wiedzieć powinniśmy?

Cukinia, potocznie nazywana także kabaczkiem, to odmiana dyni zwyczajnej z rodziny dyniowatych, do której należą również melony, dynie i ogórki. W Polsce cukinia cieszy się niezwykłą popularnością ze względu na swoje wszechstronne kulinarne zastosowanie. Osiąga nawet metr długości, ale zazwyczaj zbiera się ją, gdy jest jeszcze niedojrzała - ma wtedy poniżej 20 cm. Występuje w kilku odmianach i barwach - od intensywnie żółtej po ciemnozieloną. Warto zwrócić też uwagę na fakt, że warzywo to im cięższe, tym lepsze.

Co ciekawe, cukinia pod względem botanicznym klasyfikowana jest jako owoc, ponieważ powstaje z kwiatu i zawiera nasiona. W kuchni powszechnie traktowana jest jako warzywo ze względu swój smak i sposób przyrządzania.

Cukinię od lat wykorzystywano w medycynie ludowej do leczenia wielu dolegliwości - wierzono, że zwalcza przeziębienia i infekcje, ból oraz różne dolegliwości zdrowotne. Nie wszystkie jej tradycyjne zastosowania znajdują jednak potwierdzenie w badaniach naukowych. Współczesna wiedza pokazuje, że cukinia ma wiele cennych właściwości zdrowotnych i stanowi wartościowy element diety.

Wartości odżywcze

Cukinia ma bardzo mało kalorii - w 100 gramach surowej porcji znajduje się około 20 kcal, poza tym zawiera:

  • 1,2 g białka,
  • 0,1 g tłuszczów,
  • 3,1 g węglowodanów,
  • 1 g błonnika.

Taki skład powoduje, że cukinia jest polecana przez specjalistów od żywienia. Stanowi cenne źródło składników mineralnych, takich jak magnez, potas, żelazo, a także witamin - C, K, PP i B1.

Zawartość przeciwutleniaczy

Cukinia słynie z wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, czyli cennych związków roślinnych, które pomagają chronić organizm przed uszkodzeniami wywoływanymi przez wolne rodniki.

Znajdują się tu także spore zasoby karotenoidów - takie jak luteina, zeaksantyna i beta-karoten. Ich działanie jest niezwykle wartościowe, ponieważ wspierają funkcjonowanie narządu wzroku i poprawiają stan skóry. Zdaniem naukowców, stanowią także pewnego rodzaju ochronę przed niektórymi rodzajami nowotworów, na przykład rakiem prostaty.

Badania wskazują, że najwięcej przeciwutleniaczy znajduje się w skórce rośliny.

Właściwości lecznicze

Trawienie

Cukinia może wspomagać prawidłowe trawienie na kilka sposobów. Po pierwsze, jest bogata w wodę, która zmniejsza ryzyko zaparć. Zawiera błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny.

Błonnik rozpuszczalny odżywia korzystne bakterie jelitowe, które wytwarzają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA), stanowiące pokarm dla komórek wyściełających jelita. Błonnik nierozpuszczalny z kolei wspomaga perystaltykę jelit, co zmniejsza ryzyko zaparć. Efekt ten jest jeszcze silniejszy, jeśli w diecie znajduje się odpowiednia ilość płynów.

Odchudzanie

Błonnik ma jeszcze jedną, ważną zaletę - jest sprzymierzeńcem osób dbających o linię. Po pierwsze, zmniejsza uczucie głodu, dzięki czemu pomaga w kontrolowaniu apetytu. Po drugie, jest bogaty w wodę i jest niskokaloryczny; jego regularne spożywanie może pomóc w utracie wagi.

Badania konsekwentnie pokazują, że wysoka podaż owoców i warzyw przynosi pozytywne efekty w procesie odchudzania, a spożycie warzyw nieskrobiowych, ciemnozielonych lub żółtych - o podobnym profilu odżywczym do cukinii - wydaje się szczególnie korzystne dla odchudzania.

Cukinia a poziom cukru we krwi

Po cukinię powinny sięgnąć osoby z cukrzycą typu 2, ponieważ to warzywo zawiera bardzo mało węglowodanów i nie powoduje gwałtownych skoków cukru we krwi. Dzięki temu pomaga utrzymać stabilny poziom glukozy.

Co więcej, błonnik zawarty w cukinii może zwiększać wrażliwość na insulinę, co dodatkowo pomaga w stabilizacji poziomu cukru.

Zdrowe serca

Duża zawartość błonnika w cukinii może odgrywać kluczową rolę dla zdrowia serca. Według badań, wśród osób jedzących więcej błonnika zauważono niższe ryzyko chorób serca. Pektyny, czyli jeden z rodzajów błonnika rozpuszczalnego, są szczególnie skuteczne w obniżaniu poziomu cholesterolu całkowitego oraz "złego" cholesterolu LDL.

Cukinia jest również bogata w potas, który może pomagać w obniżaniu wysokiego ciśnienia krwi poprzez rozszerzanie naczyń krwionośnych. Utrzymywanie prawidłowego ciśnienia krwi wiąże się zaś z niższym ryzykiem chorób serca i udaru.

Cukinia - zastosowanie w kuchni

Cukinia jest niezwykle wszechstronna i można ją jeść zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej (gotowaniu, smażeniu, czy grillowaniu). Ze względu na uniwersalny, delikatny i nieco orzechowy smak można wykorzystać ją do przyrządzenia wielu różnorodnych dań - zup, sałatek, dań z warzywami, a nawet deserów, takich jak ciasto z cukinii, babeczki czy placki.

Z cukinii można zrobić zdrowsze frytki - pieczone w piekarniku z dodatkiem przypraw. Komponuje się zarówno z ziemniakami, jak i ryżem, kaszą czy też makaronem. Smaczna, tania i zdrowa - czego chcieć więcej?

Źródła

  1. healthline.com
  2. verywellhealth.com

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
30 dni bez alkoholu. Tak w tym czasie zmienia się ciało i umysł
30 dni bez alkoholu. Tak w tym czasie zmienia się ciało i umysł
Nie jedz tych jajek. Jest pilny komunikat GIS
Nie jedz tych jajek. Jest pilny komunikat GIS
Nadzieja dla pacjentów z diagnozą raka jelita grubego. Naukowcy z Krakowa: "Mamy już więcej niż zalążek leku"
Nadzieja dla pacjentów z diagnozą raka jelita grubego. Naukowcy z Krakowa: "Mamy już więcej niż zalążek leku"
Taki wynik ciśnienia tętniczego jest alarmujący. Nowe wytyczne są jasne
Taki wynik ciśnienia tętniczego jest alarmujący. Nowe wytyczne są jasne
Autyzm pojawia się po szczepieniu? Jest analiza WHO
Autyzm pojawia się po szczepieniu? Jest analiza WHO
Nowy wariant "małpiej ospy" w Europie. Służby medyczne zalecają szczepienie
Nowy wariant "małpiej ospy" w Europie. Służby medyczne zalecają szczepienie
Polacy nie chcą dopłacać do usług medycznych. Wyniki sondażu nie pozostawiają złudzeń
Polacy nie chcą dopłacać do usług medycznych. Wyniki sondażu nie pozostawiają złudzeń
Ostatnio częściej zapominasz? Może to nie stres, tylko brak 7 składników
Ostatnio częściej zapominasz? Może to nie stres, tylko brak 7 składników
Słabe dowody na skuteczność medycznej marihuany. Obszerne badanie studzi entuzjazm
Słabe dowody na skuteczność medycznej marihuany. Obszerne badanie studzi entuzjazm
NFZ skontrolował wystawianie recept. Efekt? 7 mln zł kary
NFZ skontrolował wystawianie recept. Efekt? 7 mln zł kary
Nowy wariant grypy żołądkowej w USA. Do zakażenia wystarczy kilkanaście cząsteczek wirusa
Nowy wariant grypy żołądkowej w USA. Do zakażenia wystarczy kilkanaście cząsteczek wirusa
Suplement zakazany w kilku krajach. W Polsce nadal popularny
Suplement zakazany w kilku krajach. W Polsce nadal popularny