Wapń w organizmie

Wapń znajduje się w mleku i produktach mlecznych oraz rybach. Wpływa na stan naszych kości już od urodzenia. Jest pierwiastkiem niezbędnym dla naszego życia, a jego niedobory mogą powodować poważne szkody dla zdrowia. Organizm dorosłego człowieka zawiera około 1 kilograma wapnia, a potrzebuje 1000 mg. Tymczasem dostarczamy mu średnio tylko 400 mg dziennie. To stanowczo zbyt mało.

Rola wapnia

Wapń znajduje się w kościach i tkankach. W kościach jest aż 99% tego makroelementu, a w tkankach zaledwie 1%. Mimo to, wapń odpowiada za wiele kluczowych funkcji w naszym organizmie. Przede wszystkim jest niezbędny do prawidłowego działania naszych komórek, bierze udział w przemianie materii oraz w procesie skurczu mięśni i krzepnięcia krwi. Ponadto, wapń zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych, co ma działanie przeciwobrzękowe, przeciwzapalne i przeciwalergiczne.

Polecane wideo:

Wapń to podstawowy budulec kości i zębów. Im więcej go zostanie wbudowane w kości w okresie dzieciństwa i młodości, tym większą osiągną one tzw. szczytową masę kostną, która staje się stabilna około 30. roku życia. Dlatego szczególnie w tym okresie należy spożywać wiele produktów bogatych w wapń. Po 30. roku życia aż do 50. roku życia nasza tkanka kostna jest w stanie równowagi. Później rozpoczyna się stopniowe ubywanie masy kostnej. U kobiet ten okres zaczyna się w momencie menopauzy. Prowadzi on bardzo często do osteoporozy. Warto pamiętać, że im więcej wapnia mamy w kościach, tym są one mocniejsze i trudniej się łamią.

Niedobór wapnia

Nasze organizmy są tak skonstruowane, że starają się utrzymać poziom wapnia w określonej normie. Jeśli dostarczamy mu zbyt mało wapnia wraz z pożywieniem, to organizm uwalnia go z kości. W ten sposób dochodzi do odwapnienia kości, które stają się coraz słabsze i bardziej podatne na urazy. Zaczyna rozwijać się osteoporoza. Inne skutki braku wapnia to krzywica, próchnica i zachwianie niektórych życiowych procesów.

To, ile wapnia potrzebuje nasz organizm, zależy od wieku i płci. Przyjmuje się, że dorosły organizm potrzebuje 1000 mg wapnia na dobę. Jednak zapotrzebowanie na ten pierwiastek wzrasta:

  • w momencie intensywnego wzrostu u dzieci i młodzieży (800-1200 mg wapnia/dobę),
  • w czasie ciąży i karmienia piersią (1500 mg/dobę),
  • w okresie menopauzy u kobiet (1500 mg/dobę),
  • w podeszłym wieku (1500 mg/dobę).

Statystyczny Polak zjada średnio 400 mg wapnia dziennie, co jest zbyt małą ilością.

Źródła wapnia

Najwięcej wapnia znajduje się w mleku i przetworach mlecznych oraz w konserwach rybnych spożywanych łącznie ze szkieletami. Przyswajanie wapnia zmniejsza kwas szczawiowy w szpinaku, szczawiu i rabarbarze oraz kwas fitynowy w zbożowych produktach i roślinach strączkowych. Niedobory wapnia może również nasilać kawa, herbata, zupy w proszku czy alkohol.

Bardzo ważną rolę w przyswajaniu wapnia **odgrywa witamina D**. Pokrycie dobowej dawki witaminy D zapewnia piętnastominutowy pobyt na słońcu w letni dzień. Jej zapotrzebowanie wynosi 400 jednostek na dobę. Niestety, większość dni w roku nie jest zbyt słoneczna. Wtedy należy uzupełniać ją z innych źródeł. W pokarmach jest jej niewiele. Dlatego, by uzupełnić jej niedobory, warto skorzystać z dostępnych w aptece preparatów z witaminą D i wapniem. Zaleca się najczęściej 500-1000 mg wapnia i 400-800 jednostek witaminy D dziennie.

Przyjmując wapń w tabletkach, trzeba pamiętać, że może on zmniejszać wchłanianie żelaza, fluoru i antybiotyków tetracyklinowych. Warto stosować trzy godziny przerwy pomiędzy tymi suplementami. Ponadto duża dawka wapnia przyjmowana z digoksyną – lekiem nasercowym, może nasilić jej działanie i doprowadzić do zaburzeń rytmu serca.

Bożena Szalko, ponad rok temu

Składniki mineralne

Komentarze (7)
~Nell
~Nell 3 miesiące temu

@~dana166: nie przechodzi do krwiobiegu, a prosciutko do chrząstek? Mamy tu przełom, komu potrzeba jonoforezy, skoro można ją tak łatwo zastąpić. Ciekawa jestem JAK trafia do tych kości, jeśli nie przez naczynia krwionośne, bo jeśli ten cud połykasz, to nie ma możliwości aby nie trafiło do układu krążenia lub limfatycznego (jak tłuszcze). Czekam na odpowiedz, jestem bardzo ciekawa. Pozdrawiam

Odpowiedz
~kicia
~kicia ponad rok temu

@~stalag: W życiu nie słyszałam gorszej bzdury. Same warzywa i zielenina w życiu nie dadzą pełnego zapotrzebowania na wapń.Skąd ludzie maja takie informacje oczywiście że trzeba jeść produkty mleczne ale mleko pasteryzowane a nie uht pełnotłuste sery żółte a nie wyroby seropodobne ryby tłuste morskie jogurty naturalne maślanki kefiry ale nie light a żeby wapń się wchłonął trzeba go jeśc w odpowiednich połączeniach.

Odpowiedz
~stalag
~stalag ponad rok temu

Wapno należy spożywać wyłącznie w postaci warzyw i ogólnie zieleninie. Spożywanie mleka i jego przetworów oraz wszelkiego rodzaju suplementów (jest to sztucznie wyprodukowane wapno) powoduje odwrotny skutek, a mianowicie ubytek wapna w organizmie z powodu słabego przyswajania tego rodzaju pokarmów.

Odpowiedz
~dana166
~dana166 ponad rok temu

Fluor to raczej trucizna. Natomiast jeżeli chodzi o wapń, dostrzegłam na rynku nowo opatentowany polski, colamid, firmy ewamalec.pl który wraz z całym kompleksem m.in. wit k2 powoduje transport wapnia prościutko do moich kości i chrząstek zamiast do krwiobiegu. Produkt przyjmuję od niedawna,ale wiem,że to wreszcie produkt jakiego potrzebuję. Wapń dobrze transportuje się, wchłania bezpośrednio do naszych kości t y l k o dzięki towarzyszącym, odpowiednim witaminom.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Składniki mineralne
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Odchudzanie

agacia2000 • ostatni post 3 godziny temu

1

Joga

olaa1993 • ostatni post 7 godzin temu

1
Artykuły Składniki mineralne
Składniki mineralne

Produkty zaskakująco bogate w wapń

Produkty zaskakująco bogate w wapń

Zapotrzebowanie na wapń Twoje ciało jest nieustannie narażone na utratę wapnia. Składnik ten jest wypłukiwany z organizmu wraz z potem

Składniki mineralne

Jak wzbogacić swoją dietę w wapń?

Jak wzbogacić swoją dietę w wapń?

Mleko niskotłuszczowe lub odtłuszczone Mleko to jeden z uniwersalnych sposobów, aby dostarczyć wapń organizmowi. Już jedna filiżanka to prawie 1/3 zalecanej dziennej dawki wapnia. Możesz jeść mleko z płatkami, używać go do zrobienia gorącego kakao albo...

Składniki mineralne

Zapylanie roślin

Zapylanie roślin

Warzywa i owoce, które dostarczają największej porcji witamin i minerałów, są w dużej mierze zależne od pszczół i innych zapylających zwierząt.

Składniki mineralne

Jedzenie bogate w potas

Jedzenie bogate w potas

Słodkie ziemniaki Słodkie ziemniaki znajdują się na szczycie rankingu produktów bogatych w potas. 100 gramów słodkiego ziemniaka to 118 kcal i 816 mg potasu, czyli jakieś 17% dziennego zapotrzebowania na ten minerał. Znajdziemy tu również błonnik, beta-karoten...

Składniki mineralne

Niedobór potasu

Niedobór potasu

natomiast u osób, które mają nadciśnienie, zażywają diuretyki, cierpią na zatrucie pokarmowe lub uprawiają aktywnie sport i nie uzupełniają tego składnika

Składniki mineralne

Chrom organiczny

Chrom to pierwiastek śladowy regulujący gospodarkę węglowodanową i lipidową w organizmie. Suplementacja diety chromem zalecana jest w cukrzycy oraz w chorobach układu krążenia (miażdżyca, podwyższony poziom cholesterolu). Ponadto wspomaga on odchudzanie...

Składniki mineralne

Czy owoce i warzywa przestaną być zdrowe?

Czy owoce i warzywa przestaną być zdrowe?

porcji witamin i składników mineralnych oraz błonnika, są w dużej mierze zależne od pszczół i innych zapylających kwiaty zwierząt. Problem (...) w tym, że ilość naturalnych zapylaczy spada z dnia na dzień, co może zmniejszyć...

Składniki mineralne

Wapń w diecie dziecka

spożywczych. Na opakowaniach widnieje informacja, ile dziennego zapotrzebowania na dany składnik odżywczy można uzupełnić poprzez spożycie danego produktu

Składniki mineralne

Selen w organizmie

Selen w organizmie

Selen jest pierwiastkiem śladowym w organizmie człowieka, który długo był posądzany o działanie wyłącznie toksyczne. Dopiero w latach 60. XX wieku odkryto ważne funkcje selenu. Selen pomaga w produkcji specjalnego enzymu. Ów enzym sprawia, że błony komórkowe...

Składniki mineralne

Witaminy na poprawę odporności

przynosi apatię i przemęczenie. Nasze funkcjonowanie możemy poprawić dzięki diecie bogatej w owoce i warzywa. Jakie witaminy i składniki mineralne należy (...) składnikiem hemoglobiny, ponieważ odpowiada...