Wątroba go kocha. Zmniejszył stłuszczenie u aż 42 proc. badanych

Stereotypowo wszelkie tłuste dania są kojarzone z mocnym obciążeniem dla wątroby - tymczasem najnowsze badania wskazują, że chlubnym wyjątkiem od tej reguły jest powszechny w Polsce olej rzepakowy. Obniżył on stłuszczenie wątroby u aż 42 proc. badanych pacjentów.

Ten olej to klucz do zdrowej wątrobyTen olej to klucz do zdrowej wątroby
Źródło zdjęć: © Getty Images
oprac.  Anna Chlebus

Co robi wątroba w naszym organizmie?

Wątroba to jeden z najważniejszych narządów - pełni w naszym ciele ponad 500 różnych funkcji, ale przede wszystkim:

  • oczyszcza - detoksykuje krew z np. alkoholu, leków, amoniaku oraz neutralizuje szkodliwe związki.
  • produkuje żółć, która trawi tłuszcze i wspomaga wchłanianie witamin A, D, E, K,

Polacy nie mogą żyć bez suplementów. Farmaceuta nie ma wątpliwości

  • odpowiada za metabolizm składników odżywczych - rozkłada i przekształca cukry, tłuszcze i białka, przekształca nadmiar glukozy w glikogen, tworząc zapas energii,
  • produkuje białka krwi (np. albumina) i czynniki krzepnięcia,
  • filtruje bakterie i wirusy z krwi - działa jak "strażnik" układu odpornościowego.

Wątroba powinna zawierać w swojej objętości maksymalnie do 5 proc. tłuszczu. Jeśli jest go więcej, mamy do czynienia ze stłuszczeniem wątroby - poważnym problemem zdrowotnym, który według szacunków dotyka od 5 do 9 mln osób, czyli aż 20-25 proc społeczeństwa.

Głównymi czynnikami przyczyniającymi się do rozwoju tej choroby są niezdrowa dieta, brak aktywności fizycznej, nadwaga, otyłość oraz inne zaburzenia metaboliczne. Często przebiega ono bezobjawowo, co utrudnia jego wczesne wykrycie i zwiększa ryzyko powikłań, takich jak marskość, zwłóknienie czy czy rak wątroby.

Olej rzepakowy na ratunek wątrobie

Stłuszczenie wątroby jest na szczęście odwracalne - dzięki odpowiedniej diecie, aktywności fizycznej i unikaniu alkoholu można ją naprawdę skutecznie zregenerować. Co ciekawe, jednym z zupełnie nieoczekiwanych sprzymierzeńców w tej walce okazuje się być produkt bardzo popularny w polskich kuchniach.

W jednym z badań opublikowanych przez Cambridge University Press, w którym naukowcy zastąpili masło klarowane olejem rzepakowym, grupa spożywająca ten drugi tłuszcz wykazała istotną redukcję stopnia stłuszczenia. Zmianę zauważono u aż 42 proc. badanych pacjentów.

Dlaczego olej rzepakowy może być tak korzystny? Przede wszystkim zawiera on nienasycone kwasy tłuszczowe (zwłaszcza omega-3 i omega-6), które wspierają gospodarkę lipidową organizmu i mogą zmniejszać stan zapalny. Jest także obfitym źródłem witaminy E - naturalnego przeciwutleniacza chroniącego komórki wątroby przed uszkodzeniem.

Co jednak za dużo, to niezdrowo - musimy zachować umiarkowanie w jego spożyciu i wybierać produkty wysokiej jakości, tłoczone na zimno. Nadmiar tłuszczów - nawet tych zdrowych - może przeciążyć naszą wątrobę, zwłaszcza jeśli będziemy spożywać je razem z ciężkostrawnymi potrawami.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"