Trwa ładowanie...

Wigilia i Boże Narodzenie alergika

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 18.12.2018 12:59
dieta alergika
dieta alergika (mat. Klienta)

Życie z alergiami nie należy do najprostszych. Niemal na każdym kroku trzeba uważać, by nie zetknąć się ze składnikami lub przedmiotami, które nie tylko mogą wywoływać uciążliwe objawy skórne czy kichanie, ale też prowadzić do wstrząsu anafilaktycznego, który jest stanem bezpośredniego zagrożenia życia. Tak jak dla alergików wrażliwych na pyłki najtrudniejszym okresem jest wiosna, tak dla osób z alergiami pokarmowymi wyzwanie stanowią też święta Bożego Narodzenia. Jakich potraw należy unikać i jak wyeliminować z nich najpopularniejsze alergeny?

1. Najpopularniejsze alergeny w tradycyjnych potrawach świątecznych

Zdajemy sobie sprawę z tego, że ten temat jest bardzo rozległy – w dzisiejszym świecie można być uczulonym niemal na wszystko. Nie sposób wymienić wszystkich alergenów ze wskazaniem ich potencjalnych źródeł na świątecznym stole, dlatego wybraliśmy kilka najbardziej powszechnych, z którymi zmagają się dzisiaj miliony Polaków, i przyjrzeliśmy się tradycyjnym potrawom pod kątem ich zawartości. Gdzie można znaleźć następujące składniki i czego w związku z tym należy unikać? Na co mamy zwrócić uwagę przeglądając przepisy na Boże Narodzenie?

Oto podpowiedź:

  • gluten – uszka, pierogi, krokiety, paszteciki, kutia, kluski z makiem, wszystkie świąteczne wypieki;
  • laktoza – śledzie w śmietanie, sosy śmietanowe, sałatki ze śmietaną i majonezem, czekolada mleczna, większość wypieków, gotowe panierki do ryb, kutia;
  • miód – kutia, piernik i inne wypieki z miodem, kluski z makiem;
  • ryby – wszystkie dania rybne;
  • orzechy – kutia, kluski z makiem, ciasta z orzechami, czekolada i inne słodycze, gotowe sosy do sałatek;
  • jajka – krokiety, paszteciki, uszka i pierogi (jeśli Twój przepis na ciasto zawiera jaja), majonez, sałatki takie jak sałatka jarzynowa, wypieki, kluski z makiem (ze względu na makaron), panierki do ryb, niektóre gotowe słodycze;
  • seler – barszcz, sałatka jarzynowa i inne sałatki, ryba po grecku.

2. Czym zastąpić niebezpieczne dla alergika składniki?

W wielu przypadkach, na przykład jeśli dany alergen znajduje się w składzie sałatki, najlepszym wyjściem jest po prostu przygotowanie innej, podobnej potrawy, która nie będzie go zawierała, lub – tam, gdzie to możliwe – po prostu pominięcie danego składnika. Nie zawsze jest to możliwe, co nie oznacza, że musimy rezygnować z ulubionych świątecznych smaków. Wiele z wymienionych powyżej składników ma bowiem swoje zamienniki.

Szczególnie wyspecjalizowani w zamiennikach wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego – czyli w naszym przypadku przede wszystkim laktozy, ryb i jajek – są weganie. Wegańskie wersje świątecznych wypieków, zamiast jaj i mleka krowiego, zawierają zazwyczaj banany lub mąkę ziemniaczaną oraz mleko kokosowe i często do złudzenia przypominają wariant tradycyjny.

Przepisy na Boże Narodzenie w wegańskiej odmianie są dziś bardzo łatwo dostępne. Wigilijnym hitem wśród wegan jest też seleryba, czyli ryba z selera, idealna także dla uczulonych na ryby.

W przypadku uczulenia na gluten podstawą jest zastąpienie mąki pszennej w tradycyjnych przepisach innymi rodzajami mąki, które nie zawierają glutenu. Najpopularniejsze wydają się mąka kukurydziana i ryżowa oraz połączenie kaszy jaglanej z mąką ziemniaczaną.

Jeśli jesteś uczulony na miód, możesz spróbować zastąpić go miodem sztucznym, który nie ma jednak żadnych wartości odżywczych.

Uczuleni na orzechy muszą być szczególnie uważni, bo często te składniki w formie przemielonej, miałkiej są ukryte w deserach i ciastach – warto wcześniej poinformować gospodarzy, że jest się uczulonym na określony rodzaj orzechów.

3. Alergeny poza świątecznym stołem

Warto pamiętać, że alergie pokarmowe często idą w parze z innymi uczuleniami – różnego rodzaju alergenów w świątecznej scenerii zaś nie brakuje. Jeśli Ty lub Twoje dziecko jesteście alergikami, musicie zachować szczególną ostrożność podczas świątecznych porządków, bo wznoszony podczas nich kurz intensywnie podrażnia tych uczulonych na roztocza kurzu domowego.

Uczulać mogą też rozmaite dekoracje, które wprowadzają świąteczny nastrój – zapachowe świeczki, baloniki, a także sama choinka (zarówno świeża, jak i sztuczna, jeśli nie odkurzysz jej prawidłowo). Zachowaj czujność i ostrożność, by były to dla Was przede wszystkim spokojne i zdrowe święta!

Materiał partnera

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze