Witamina B2 (ryboflawina) - rola, niedobór i nadmiar, źródła ryboflawiny w diecie

Witamina B2 (ryboflawina) jest związkiem chemicznym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, pozytywnie wpływa na układ odpornościowy i sercowo-naczyniowy. Chroni przed chorobami narządu wzroku, migrenami, depresją i nowotworami. Co warto wiedzieć o witaminie B2? Czy warto suplementować ryboflawinę?

Witamina B2 (ryboflawina) jest obecna w mięsie, jajkach, rybach czy orzechach. Witamina B2 (ryboflawina) jest obecna w mięsie, jajkach, rybach czy orzechach.
Źródło zdjęć: © 123rf
Paula Komendarczuk

Czym jest witamina B2?

Witamina B2 (ryboflawina) to jedna z witamin z grupy B, które rozpuszczają się w wodzie. Jest bardzo ważnym związkiem dla naszego organizmu, który ma ogromny wpływ na codzienne funkcjonowanie i samopoczucie.

Zapotrzebowanie na witaminę B2

  • 1-3 lata - 0,5 mg,
  • 4-6 lat - 0,6 mg,
  • 7-9 lat - 0,9 mg,
  • 10-12 lat - 1 mg,
  • chłopcy 13-18 lat - 1,3 mg,
  • dziewczęta 13-18 lat - 1,1 mg,
  • mężczyźni - 1,3 mg,
  • kobiety - 1,1 mg,
  • kobiety w ciąży - 1,4 mg,
  • kobiety karmiące - 1,6 mg.

Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę B2 występuje w czasie intensywnego wzrostu ciała, nadmiernego stresu lub wysiłku fizycznego. Suplementacja ryboflawiny jest też zalecana w przypadku przewlekłych biegunek, stanu podgorączkowego, chorób przewlekłych, nadczynności tarczycy, oparzeń, chorób jelit i wątroby czy wysokiego stężenia bilirubiny u noworodków.

Rola i funkcje witaminy B2

Witamina B2 odgrywa niebagatelną rolę dla organizmu człowieka. Bierze udział w przenoszeniu tlenu w soczewce oka, zmniejsza ryzyko wystąpienia zaćmy i pozytywnie wpływa na proces widzenia.

Jest składnikiem niezbędnym do produkcji kortyzolu o właściwościach przeciwzapalnych i poprawnego działania insuliny. Ryboflawina razem z witaminą A wpływa na naczynia krwionośne, skórę, przewód pokarmowy, drogi oddechowe i błony śluzowe.

Uczestniczy pośrednio w regulacji ciśnienia krwi i pracy serca, a także w wytwarzaniu serotoniny, dopaminy i kwasu aminomasłowego, które warunkują odpowiednie funkcjonowanie układu nerwowego.

Witamina B2 jest też niezbędna do procesów, związanych z przemianą materii, tworzeniem czerwonych krwinek i limfocytów. Jest traktowana jako skuteczny suplement na stany zapalne, zajady i popękane usta.

Zwiększa też przyswajalność żelaza, kwasu foliowego oraz witamin B1, B3 oraz B6. Ryboflawina zmniejsza częstotliwość migreny, przeciwdziała depresji (również poporodowej) i poprawia samopoczucie.

Może również obnizać ryzyko zachorowania na raka okrężnicy, odbytu i jelita grubego. Chroni również kości przed złamaniami, co jest szczególnie istotne w podeszłym wieku.

Niedobór witaminy B2

Niedobór ryboflawiny zdarza się coraz częściej z powodu nieodpowiedniej diety, a także ograniczonych zdolności organizmu w przyswajaniu tej substancji.

Objawy niedoboru witaminy B2 to:

  • zawroty głowy,
  • bezsenność,
  • problemy z koncentracją,
  • wzmożone wypadanie włosów,
  • zapalenie śluzówki jamy ustnej i nosa,
  • pękanie warg,
  • łuszczenie skóry w okolicach nosa, ust, czoła i uszu,
  • zapalenie języka,
  • zmętnienie soczewki,
  • tłuszczowe biegunki,
  • zapalenie skóry,
  • łojotok,
  • światłowstręt,
  • niedokrwistość niedobarwliwa,
  • pogorszenie ostrości wzroku,
  • uczucie piasku pod powiekami,
  • łzawienie, pieczenie lub zaczerwienienie oczu.

Nadmiar witaminy B2

Organizm przyswaja witaminę B2 jedynie w niewielkim zakresie, więc uzyskanie nadmiaru tej substancji jest bardzo rzadko spotykane. Może dojść do tej sytuacji w przypadku przyjmowania ogromnych dawek suplementów diety z ryboflawiną.

Objawy nadmiaru witaminy B2 to zmiana barwy moczu ze słomkowego na ciemnożółty, wymioty oraz nudności. Wówczas należy odstawić wszystkie stosowane witaminy i ograniczyć jedzenie produktów bogatych w ryboflawinę.

Źródła witaminy B2 w diecie

  • mięso,
  • wędliny,
  • wątróbka,
  • ziemniaki,
  • fasola,
  • groch,
  • soja,
  • produkty zbożowe,
  • mleko,
  • twaróg,
  • kefir,
  • maślanka,
  • jogurty,
  • jajka,
  • grzyby,
  • łosoś,
  • pstrąg,
  • makrela,
  • małże,
  • nasiona słonecznika,
  • pestki dyni,
  • sezam,
  • orzechy włoskie,
  • banany,
  • truskawki.

Warto wiedzieć, że ryboflawina jest wrażliwa na promieniowanie słoneczne, więc warto przechowywać produkty z dala od źródeł światła. Jednocześnie witamina B2 nie ulega zniszczeniu w trakcie gotowania, smażenia czy pieczenia.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Taki wynik ciśnienia tętniczego jest alarmujący. Nowe wytyczne są jasne
Taki wynik ciśnienia tętniczego jest alarmujący. Nowe wytyczne są jasne
WHO ponownie obala mit o związku szczepień z autyzmem. Jednoznaczne wnioski analizy 31 badań
WHO ponownie obala mit o związku szczepień z autyzmem. Jednoznaczne wnioski analizy 31 badań
Nowy wariant "małpiej ospy" w Europie. Służby medyczne zalecają szczepienie
Nowy wariant "małpiej ospy" w Europie. Służby medyczne zalecają szczepienie
Polacy nie chcą dopłacać do usług medycznych. Wyniki sondażu nie pozostawiają złudzeń
Polacy nie chcą dopłacać do usług medycznych. Wyniki sondażu nie pozostawiają złudzeń
Słabe dowody na skuteczność medycznej marihuany. Obszerne badanie studzi entuzjazm
Słabe dowody na skuteczność medycznej marihuany. Obszerne badanie studzi entuzjazm
NFZ skontrolował wystawianie recept. Efekt? 7 mln zł kary
NFZ skontrolował wystawianie recept. Efekt? 7 mln zł kary
Nowy wariant grypy żołądkowej w USA. Do zakażenia wystarczy kilkanaście cząsteczek wirusa
Nowy wariant grypy żołądkowej w USA. Do zakażenia wystarczy kilkanaście cząsteczek wirusa
Suplement zakazany w kilku krajach. W Polsce nadal popularny
Suplement zakazany w kilku krajach. W Polsce nadal popularny
Katar nie ustępuje miesiącami? To może być przewlekłe zapalenie zatok
Katar nie ustępuje miesiącami? To może być przewlekłe zapalenie zatok
Jak rozpoznać covidowy kaszel? Charakterystyczna cecha według lekarki
Jak rozpoznać covidowy kaszel? Charakterystyczna cecha według lekarki
Pierwszy od ponad 40 lat przypadek trądu w Rumunii. Cztery kobiety pod nadzorem epidemiologicznym
Pierwszy od ponad 40 lat przypadek trądu w Rumunii. Cztery kobiety pod nadzorem epidemiologicznym
Większe ryzyko zawału i udaru. Byli palacze szczególnie narażeni
Większe ryzyko zawału i udaru. Byli palacze szczególnie narażeni