Witamina B2 (ryboflawina) - rola, niedobór i nadmiar, źródła ryboflawiny w diecie
Witamina B2 (ryboflawina) jest związkiem chemicznym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, pozytywnie wpływa na układ odpornościowy i sercowo-naczyniowy. Chroni przed chorobami narządu wzroku, migrenami, depresją i nowotworami. Co warto wiedzieć o witaminie B2? Czy warto suplementować ryboflawinę?
1. Czym jest witamina B2?
Witamina B2 (ryboflawina) to jedna z witamin z grupy B, które rozpuszczają się w wodzie. Jest bardzo ważnym związkiem dla naszego organizmu, który ma ogromny wpływ na codzienne funkcjonowanie i samopoczucie.
2. Zapotrzebowanie na witaminę B2
- 1-3 lata - 0,5 mg,
- 4-6 lat - 0,6 mg,
- 7-9 lat - 0,9 mg,
- 10-12 lat - 1 mg,
- chłopcy 13-18 lat - 1,3 mg,
- dziewczęta 13-18 lat - 1,1 mg,
- mężczyźni - 1,3 mg,
- kobiety - 1,1 mg,
- kobiety w ciąży - 1,4 mg,
- kobiety karmiące - 1,6 mg.
Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę B2 występuje w czasie intensywnego wzrostu ciała, nadmiernego stresu lub wysiłku fizycznego. Suplementacja ryboflawiny jest też zalecana w przypadku przewlekłych biegunek, stanu podgorączkowego, chorób przewlekłych, nadczynności tarczycy, oparzeń, chorób jelit i wątroby czy wysokiego stężenia bilirubiny u noworodków.
3. Rola i funkcje witaminy B2
Witamina B2 odgrywa niebagatelną rolę dla organizmu człowieka. Bierze udział w przenoszeniu tlenu w soczewce oka, zmniejsza ryzyko wystąpienia zaćmy i pozytywnie wpływa na proces widzenia.
Jest składnikiem niezbędnym do produkcji kortyzolu o właściwościach przeciwzapalnych i poprawnego działania insuliny. Ryboflawina razem z witaminą A wpływa na naczynia krwionośne, skórę, przewód pokarmowy, drogi oddechowe i błony śluzowe.
Uczestniczy pośrednio w regulacji ciśnienia krwi i pracy serca, a także w wytwarzaniu serotoniny, dopaminy i kwasu aminomasłowego, które warunkują odpowiednie funkcjonowanie układu nerwowego.
Witamina B2 jest też niezbędna do procesów, związanych z przemianą materii, tworzeniem czerwonych krwinek i limfocytów. Jest traktowana jako skuteczny suplement na stany zapalne, zajady i popękane usta.
Zwiększa też przyswajalność żelaza, kwasu foliowego oraz witamin B1, B3 oraz B6. Ryboflawina zmniejsza częstotliwość migreny, przeciwdziała depresji (również poporodowej) i poprawia samopoczucie.
Może również obnizać ryzyko zachorowania na raka okrężnicy, odbytu i jelita grubego. Chroni również kości przed złamaniami, co jest szczególnie istotne w podeszłym wieku.
Zobacz także:
4. Niedobór witaminy B2
Niedobór ryboflawiny zdarza się coraz częściej z powodu nieodpowiedniej diety, a także ograniczonych zdolności organizmu w przyswajaniu tej substancji.
Objawy niedoboru witaminy B2 to:
- zawroty głowy,
- bezsenność,
- problemy z koncentracją,
- wzmożone wypadanie włosów,
- zapalenie śluzówki jamy ustnej i nosa,
- pękanie warg,
- łuszczenie skóry w okolicach nosa, ust, czoła i uszu,
- zapalenie języka,
- zmętnienie soczewki,
- tłuszczowe biegunki,
- zapalenie skóry,
- łojotok,
- światłowstręt,
- niedokrwistość niedobarwliwa,
- pogorszenie ostrości wzroku,
- uczucie piasku pod powiekami,
- łzawienie, pieczenie lub zaczerwienienie oczu.
5. Nadmiar witaminy B2
Organizm przyswaja witaminę B2 jedynie w niewielkim zakresie, więc uzyskanie nadmiaru tej substancji jest bardzo rzadko spotykane. Może dojść do tej sytuacji w przypadku przyjmowania ogromnych dawek suplementów diety z ryboflawiną.
Objawy nadmiaru witaminy B2 to zmiana barwy moczu ze słomkowego na ciemnożółty, wymioty oraz nudności. Wówczas należy odstawić wszystkie stosowane witaminy i ograniczyć jedzenie produktów bogatych w ryboflawinę.
6. Źródła witaminy B2 w diecie
- mięso,
- wędliny,
- wątróbka,
- ziemniaki,
- fasola,
- groch,
- soja,
- produkty zbożowe,
- mleko,
- twaróg,
- kefir,
- maślanka,
- jogurty,
- jajka,
- grzyby,
- łosoś,
- pstrąg,
- makrela,
- małże,
- nasiona słonecznika,
- pestki dyni,
- sezam,
- orzechy włoskie,
- banany,
- truskawki.
Warto wiedzieć, że ryboflawina jest wrażliwa na promieniowanie słoneczne, więc warto przechowywać produkty z dala od źródeł światła. Jednocześnie witamina B2 nie ulega zniszczeniu w trakcie gotowania, smażenia czy pieczenia.
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.