Witamina B2 (ryboflawina) - rola, niedobór i nadmiar, źródła ryboflawiny w diecie

Witamina B2 (ryboflawina) jest związkiem chemicznym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, pozytywnie wpływa na układ odpornościowy i sercowo-naczyniowy. Chroni przed chorobami narządu wzroku, migrenami, depresją i nowotworami. Co warto wiedzieć o witaminie B2? Czy warto suplementować ryboflawinę?

Witamina B2 (ryboflawina) jest obecna w mięsie, jajkach, rybach czy orzechach. Witamina B2 (ryboflawina) jest obecna w mięsie, jajkach, rybach czy orzechach.
Źródło zdjęć: © 123rf
Paula Komendarczuk

Czym jest witamina B2?

Witamina B2 (ryboflawina) to jedna z witamin z grupy B, które rozpuszczają się w wodzie. Jest bardzo ważnym związkiem dla naszego organizmu, który ma ogromny wpływ na codzienne funkcjonowanie i samopoczucie.

Zapotrzebowanie na witaminę B2

  • 1-3 lata - 0,5 mg,
  • 4-6 lat - 0,6 mg,
  • 7-9 lat - 0,9 mg,
  • 10-12 lat - 1 mg,
  • chłopcy 13-18 lat - 1,3 mg,
  • dziewczęta 13-18 lat - 1,1 mg,
  • mężczyźni - 1,3 mg,
  • kobiety - 1,1 mg,
  • kobiety w ciąży - 1,4 mg,
  • kobiety karmiące - 1,6 mg.

Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę B2 występuje w czasie intensywnego wzrostu ciała, nadmiernego stresu lub wysiłku fizycznego. Suplementacja ryboflawiny jest też zalecana w przypadku przewlekłych biegunek, stanu podgorączkowego, chorób przewlekłych, nadczynności tarczycy, oparzeń, chorób jelit i wątroby czy wysokiego stężenia bilirubiny u noworodków.

Rola i funkcje witaminy B2

Witamina B2 odgrywa niebagatelną rolę dla organizmu człowieka. Bierze udział w przenoszeniu tlenu w soczewce oka, zmniejsza ryzyko wystąpienia zaćmy i pozytywnie wpływa na proces widzenia.

Jest składnikiem niezbędnym do produkcji kortyzolu o właściwościach przeciwzapalnych i poprawnego działania insuliny. Ryboflawina razem z witaminą A wpływa na naczynia krwionośne, skórę, przewód pokarmowy, drogi oddechowe i błony śluzowe.

Uczestniczy pośrednio w regulacji ciśnienia krwi i pracy serca, a także w wytwarzaniu serotoniny, dopaminy i kwasu aminomasłowego, które warunkują odpowiednie funkcjonowanie układu nerwowego.

Witamina B2 jest też niezbędna do procesów, związanych z przemianą materii, tworzeniem czerwonych krwinek i limfocytów. Jest traktowana jako skuteczny suplement na stany zapalne, zajady i popękane usta.

Zwiększa też przyswajalność żelaza, kwasu foliowego oraz witamin B1, B3 oraz B6. Ryboflawina zmniejsza częstotliwość migreny, przeciwdziała depresji (również poporodowej) i poprawia samopoczucie.

Może również obnizać ryzyko zachorowania na raka okrężnicy, odbytu i jelita grubego. Chroni również kości przed złamaniami, co jest szczególnie istotne w podeszłym wieku.

Niedobór witaminy B2

Niedobór ryboflawiny zdarza się coraz częściej z powodu nieodpowiedniej diety, a także ograniczonych zdolności organizmu w przyswajaniu tej substancji.

Objawy niedoboru witaminy B2 to:

  • zawroty głowy,
  • bezsenność,
  • problemy z koncentracją,
  • wzmożone wypadanie włosów,
  • zapalenie śluzówki jamy ustnej i nosa,
  • pękanie warg,
  • łuszczenie skóry w okolicach nosa, ust, czoła i uszu,
  • zapalenie języka,
  • zmętnienie soczewki,
  • tłuszczowe biegunki,
  • zapalenie skóry,
  • łojotok,
  • światłowstręt,
  • niedokrwistość niedobarwliwa,
  • pogorszenie ostrości wzroku,
  • uczucie piasku pod powiekami,
  • łzawienie, pieczenie lub zaczerwienienie oczu.

Nadmiar witaminy B2

Organizm przyswaja witaminę B2 jedynie w niewielkim zakresie, więc uzyskanie nadmiaru tej substancji jest bardzo rzadko spotykane. Może dojść do tej sytuacji w przypadku przyjmowania ogromnych dawek suplementów diety z ryboflawiną.

Objawy nadmiaru witaminy B2 to zmiana barwy moczu ze słomkowego na ciemnożółty, wymioty oraz nudności. Wówczas należy odstawić wszystkie stosowane witaminy i ograniczyć jedzenie produktów bogatych w ryboflawinę.

Źródła witaminy B2 w diecie

  • mięso,
  • wędliny,
  • wątróbka,
  • ziemniaki,
  • fasola,
  • groch,
  • soja,
  • produkty zbożowe,
  • mleko,
  • twaróg,
  • kefir,
  • maślanka,
  • jogurty,
  • jajka,
  • grzyby,
  • łosoś,
  • pstrąg,
  • makrela,
  • małże,
  • nasiona słonecznika,
  • pestki dyni,
  • sezam,
  • orzechy włoskie,
  • banany,
  • truskawki.

Warto wiedzieć, że ryboflawina jest wrażliwa na promieniowanie słoneczne, więc warto przechowywać produkty z dala od źródeł światła. Jednocześnie witamina B2 nie ulega zniszczeniu w trakcie gotowania, smażenia czy pieczenia.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"
Potęguje stres, podnosi kortyzol. Niewinny nawyk na cenzurowanym
Potęguje stres, podnosi kortyzol. Niewinny nawyk na cenzurowanym
Co daje burak w diecie? Remedium na zaparcia, wsparcie serca
Co daje burak w diecie? Remedium na zaparcia, wsparcie serca
Nie tylko anemia. Niedobór żelaza przyczynia się też do RLS
Nie tylko anemia. Niedobór żelaza przyczynia się też do RLS
"Bigosowe zwolnienia" w grudniu? Firmy widzą wysyp L4 przed świętami
"Bigosowe zwolnienia" w grudniu? Firmy widzą wysyp L4 przed świętami
Najpopularniejszy deser jesienią. Bomba cukru i tłuszczu
Najpopularniejszy deser jesienią. Bomba cukru i tłuszczu
Pogromca cukrzycy, skarb dla wątroby. Chrup na zdrowie
Pogromca cukrzycy, skarb dla wątroby. Chrup na zdrowie
Wpływa na cukrzycę i przepuszczalność jelit. Potwierdzone badaniami
Wpływa na cukrzycę i przepuszczalność jelit. Potwierdzone badaniami
Nowe podejście do leków krytycznych? CMA ma wzmocnić produkcję i zapasy
Nowe podejście do leków krytycznych? CMA ma wzmocnić produkcję i zapasy
Wyjątkowy pomysł szpitala w Legnicy. "Święta to czas szczególny"
Wyjątkowy pomysł szpitala w Legnicy. "Święta to czas szczególny"
Dick Van Dyke skończył 100 lat. Zdradza, czego od lat nie pije
Dick Van Dyke skończył 100 lat. Zdradza, czego od lat nie pije
Nawyki, które mają wpływ na starzenie mózgu. Naukowcy mówią o 8 latach różnicy
Nawyki, które mają wpływ na starzenie mózgu. Naukowcy mówią o 8 latach różnicy