ZdrowieChoroby i dolegliwościWitamina, która zwiększa ryzyko chorób serca. Uważaj, żeby nie przedawkować

Witamina, która zwiększa ryzyko chorób serca. Uważaj, żeby nie przedawkować

Najnowsze badania naukowców z Cleveland Clinic wskazują, że zbyt wysokie spożycie witaminy B3, znanej jako niacyna, może przyczyniać się do rozwoju chorób układu krążenia.

Czy w tym co jesz jest dużo niacyny? Uważaj na choroby serca
Czy w tym co jesz jest dużo niacyny? Uważaj na choroby serca
Źródło zdjęć: © Getty Images

Co to jest niacyna?

Witamina B3 odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu organizmu uczestnicząc w wielu procesach metabolicznych. Wspomaga pracę enzymów, bierze udział w rozkładzie składników odżywczych oraz wspiera układ nerwowy. Choć organizm potrafi samodzielnie syntetyzować niacynę, konieczne jest dostarczanie jej z pożywieniem, aby zapewnić odpowiedni poziom.

Niacyna była niegdyś stosowana w leczeniu podwyższonego poziomu "złego" cholesterolu, jednak z czasem została zastąpiona przez skuteczniejsze leki. Badania zaczęły również wskazywać na możliwe negatywne skutki nadmiaru tej witaminy, w tym zwiększoną śmiertelność. Obecnie naukowcy dodają do tej listy potencjalne ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

W jakich produktach spożywczych jest niacyna?

Niacyna (witamina B3) znajduje się w wielu produktach spożywczych, zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego, między innymi w:

  • mięsie i rybach (kurczak, indyk, wątroba - zwłaszcza wołowa i drobiowa, tuńczyk, łosoś, makrela),
  • pełnoziarniste produkty zbożowe (np. owsianka, chleb pełnoziarnisty), ryż brązowy, kasza gryczana,
  • rośliny strączkowe (soczewica, fasola, groch),
  • orzechy i nasiona (ziemne, migdały, nasiona słonecznika),
  • warzywa (kukurydza, ziemniaki).

Oddzielną kategorią są też produkty dodatkowo wzbogacane w niacynę (np. niektóre płatki śniadaniowe). Warto pamiętać, że niacyna może być także syntetyzowana w organizmie z tryptofanu, który znajduje się w białkach pokarmowych, więc produkty bogate w białko, takie jak jaja, mleko czy ser, także wspomagają dostarczanie niacyny do organizmu.

Więcej niacyny - zwiększone ryzyko zachorowania w ciągu 3 lat

Zespół badaczy pod kierunkiem dr. Stanleya Hazena z Cleveland Clinic przeprowadził szeroko zakrojone badania, analizując próbki krwi ponad tysiąca pacjentów z chorobami serca w stabilnym stanie zdrowia. Przeprowadzono analizę metabolomiczną osocza na czczo, aby zidentyfikować charakterystyczne cechy metaboliczne. Wyniki te zostały potwierdzone w kolejnych badaniach na grupach z USA i Europy oraz w eksperymentach na myszach laboratoryjnych.

Naukowcy odkryli, że poziom 4-pirydonolu (4PY), produktu rozpadu nadmiaru niacyny, był powiązany ze zwiększonym ryzykiem poważnych zdarzeń sercowo-naczyniowych w ciągu trzech lat. Okazało się, że u jednej na cztery badane osoby występował nadmiar witaminy B3, co skutkowało wysokim stężeniem 4PY i zwiększonym ryzykiem chorób serca.

- Przeprowadziliśmy badania przedkliniczne (na zwierzętach) oraz badania komórkowe. Ze wszystkich wynikało, że substancja ta przyczynia się do stanu zapalnego naczyń krwionośnych. Okazało się, że 4PY jest produktem rozpadu nadmiaru niacyny - podsumowuje dr Hazen w rozmowie z "Medical News Today".

Badacze sugerują, że metabolizm niacyny może sprzyjać rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych poprzez tworzenie stanów zapalnych. Mimo to dokładne mechanizmy i zależności wymagają dalszych badań.

W kontekście faktu, że w niektórych krajach, takich jak USA, niacyna jest dodawana do podstawowych produktów spożywczych, wyniki tych badań mogą skłonić do ponownego przemyślenia obowiązujących wytycznych. Ważne jest jednak, aby nie unikać całkowicie witaminy B3, gdyż jej odpowiednia ilość jest niezbędna dla zdrowia organizmu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie