Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Właściwości rumianku

Rumianek jest rośliną o najszerzej udokumentowanych właściwościach leczniczych. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, rozkurczające oraz stosowany jest w zaburzeniach trawienia. Napary z rumianku mogą być stosowane zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie.

Rumianek lekarski to roślina osiągająca wysokość do około 60 cm. Kwiatostanem jest koszyczek, który składa się z kwiatów rurkowych o białych płatkach.

1. Zastosowanie rumianku

Rumianek pospolity wykazuje najszersze właściwości lecznicze. Od wieków stosuje się go ze względu na cechy przeciwzapalne, bakteriostatyczne, przeciwbakteryjne. Naparów z rumianku używa się do przemywania trudno gojących się ran, gdyż wykazuje on właściwości antyseptyczne.

Ze względu na działanie wiatropędne oraz rozkurczające, jest pomocny w dolegliwościach ze strony układu pokarmowego, jak wzdęcia, bóle brzucha, zaparcia, biegunki.

Rumianek może być używany zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Stosowany na skórę wspomaga leczenie zranień, owrzodzeń, wyprysków, hemoroidów, zapalenie sutka, pieluszkowego zapalenia skóry niemowląt, zapalenia spojówek, a także schorzeń reumatycznych i neurologicznych – dna, rwa kulszowa.

Spożywany wieczorem wspomaga leczenie bezsenności, nocnych koszmarów, a także brak łaknienia oraz chorobę lokomocyjną, gdy jest pity na półgodziny przed podróżą samochodem.

Działanie przeciwbakteryjne rumianku jest wynikiem obecności olejków eterycznych działających bakteriobójczo wobec bakterii Gram-dodatnich oraz grzybów Candida albicans. Napary z koszyczków rumianku zawierają azulen, który korzystnie działa na uszkodzoną skórę oraz trudno gojące się rany.

W badaniach klinicznych wykazano również jego właściwości przeciwwrzodowe i przeciwutleniające. Stwierdzono także jego działanie przeciwlękowe, ponadto wspomagające leczenie objawy abstynencji alkoholowej i narkotykowej.

Koszyczek rumianku jest również składnikiem wielu mieszanek ziołowych, np. zioła uspokajające, do płukania gardła, preparatów przeciwgorączkowych oraz wyciągów alkoholowych (np. Azulan), wodnych (Azucalen, DentoseptA, Maść rumiankowa).

2. Rumianek w kosmetyce

Ze względu na fakt, że rumianek bardzo rzadko wywołuje reakcje alergiczne i fotouczulajace, często stosowany jest jako składnik aktywny kosmetyków i dermokosmetyków. Ponadto znalazł on bardzo szerokie zastosowanie w produkcji kremów, płynów do kąpieli, maseczek pielęgnacyjnych oraz past do zębów.

Napar z rumianku pospolitego stosowany do płukania włosów przywraca naturalną barwę i zapobiega ich wypadaniu. Ponadto przeciwdziała łupieżowi oraz nadaje włosom połysk.

Szczególnie zalecany jest dla włosów łatwo przetłuszczających się.

Rumianek jest pospolitą rośliną leczniczą stosowaną zarówno w schorzeniach skóry, jak i układu pokarmowego. W szamponach rozjaśnia włosy oraz nadaje im połysk.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zioła i przyprawy - najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Zioła i przyprawy
Zioła i przyprawy

Właściwości dzikiej róży

Właściwości dzikiej róży

Dzika róża jest bogatym źródłem substancji czynnych, które mają wartości lecznicze i kosmetyczno-pielęgnacyjne. Zawiera mnóstwo witaminy C, która zwiększa odporność organizmu, oraz kwasów owocowych, mających zbawienny wpływ na wygląd i stan skóry. Ponadto...

Zioła i przyprawy

Zioła i przyprawy do chleba

Zioła i przyprawy do chleba

Pieczenie chleba staje się coraz bardziej popularne, a eksperymenty ze składnikami pozwalają odkryć nowe smaki i zmienić nudny bochenek w niepowtarzalny wypiek. Kluczem do udanych prób pieczenia chleba jest znajomość ziółi przypraw, które warto dodać do...

Zioła i przyprawy

Czy tłuste potrawy mogą być zdrowe?

Ostatnie doniesienia naukowe ucieszą osoby lubujące się w tłustych potrawach. Naukowcy wskazali bowiem na naturalny sposób ograniczenia negatywnych skutków, jakie wysokotłuszczowe produkty wywierają na organizm. Okazuje się, że można tego dokonać dzięki...

Zioła i przyprawy

Cynamon leczy cukrzycę!

Cynamon leczy cukrzycę!

Cynamon jest jedną z najstarszych przypraw znanych ludzkości. Powstaje z kory drzewa, które pierwotnie występowało we wschodniej i północno-wschodniej Azji. Powszechnie znanym rodzajem tego zioła jest cynamonowiec chiński. Słodszą, a zarazem droższą formą...

Zioła i przyprawy

Kumaryna

Kumaryna to substancja chemiczna o zapachu świeżego siana. Występuje naturalnie w niektórych roślinach, a szczególnie w cynamonie. Kumaryna ma działanie rozkurczowe i przeciwobrzękowe, ale ze względu na jej toksyczne właściwości nie stosuje się jej w...

Zioła i przyprawy

Szafran

Szafran jest najdroższą i najszlachetniejszą przyprawą świata. Jej pozyskanie jest pracochłonne i wymaga dużo cierpliwości, pozyskuje się ją ręcznie z pręcików krokusa purpurowego, hodowanego w pasie od Morza Śródziemnego, przez Iran, aż po Indie. Zioło...

Zioła i przyprawy

Właściwości rokitnika

Właściwości rokitnika są wykorzystywane w ziołolecznictwie i w kosmetyce. Zioło lecznicze zawiera cenne dla zdrowia witaminy, flawonoidy oraz kwasy organiczne. Olej rokitnika jest bogaty w kwas palmitynowy, który zawiera witaminy młodości i...

Zioła i przyprawy

Właściwości imbiru

Imbir jest rośliną dodawaną do potraw. W Polsce stosowany jest jako aromatyczna przyprawa do wielu ciast i słodkich deserów, a jego sok jest znanym dodatkiem do piwa. Ostatnio wzrasta jego popularność w połączeniu z cynamonem jako składnika dań mięsnych.

Zioła i przyprawy

Herbata z pokrzywy

Herbata z pokrzyw nazywana jest naturalnym antybiotykiem. Ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Z powodzeniem może zastępować takie napoje jak kawa lub czarna herbata. Nie ma właściwości pobudzających, więc można ją pić bez ograniczeń, niezależnie od pory...

Zioła i przyprawy

Właściwości cynamonu

Cynamon to najstarsza przyprawa świata, która znalazła zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w medycynie. Cynamonem przyprawia się przetwory owocowe (kompoty, wina grzane), nadaje on także charakterystyczny korzenny smak potrawom kuchni indyjskiej.