Dlaczego warto jeść halloumi? Sprawdź, co daje dieta śródziemnomorska
Halloumi to półtwardy ser wywodzący się z Cypru, który zyskał popularność na całym świecie. Wytwarzany tradycyjnie z mleka owczego, koziego i krowiego, charakteryzuje się lekko słonawym smakiem i sprężystą teksturą, co czyni go idealnym składnikiem do smażenia, grillowania i pieczenia. Do tego dostarcza organizmowi cenne witaminy i minerały.
W tym artykule:
Ser halloumi - korzyści zdrowotne
Pod względem wartości odżywczych halloumi dostarcza cenne białko, wapń i fosfor – składniki niezbędne dla zdrowia kości i mięśni. Zawiera również witaminę A oraz witaminy z grupy B. Mimo że jest stosunkowo tłusty i słony, spożywany z umiarem stanowi wartościowy dodatek do zdrowej diety. Szczególnie jako alternatywa dla mięsa w daniach wegetariańskich, ponieważ zawiera dużo białka.
Halloumi doskonale wpisuje się w założenia diety śródziemnomorskiej, w której nabiał spożywany jest w umiarkowanych ilościach, a nacisk kładziony jest na wysoką jakość składników i ich naturalne pochodzenie.
Zalety diety śródziemnomorskiej
Dieta śródziemnomorska, inspirowana tradycyjnymi nawykami żywieniowymi mieszkańców krajów basenu Morza Śródziemnego, uważana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Jej podstawą są warzywa, owoce, rośliny strączkowe, pełnoziarniste zboża, ryby, oliwa z oliwek, a także niewielkie ilości nabiału – jak np. ser halloumi.
Polacy o niebezpiecznej modzie. Zapytaliśmy, co sądzą o "snusach"
Korzyści zdrowotne tej diety to m.in.:
zmniejszenie ryzyka chorób serca i układu krążenia,
ochrona przed demencją i wsparcie dla zdrowia mózgu,
korzystny wpływ na masę ciała i metabolizm,
działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne.
Badanie PREDIMED, opublikowane w "Progress in Cardiovascular Diseases", z udziałem ponad 7400 osób wykazało, że dieta śródziemnomorska znacząco zmniejsza ryzyko chorób serca i cukrzycy typu 2. Osoby stosujące ten sposób odżywiania – bogaty w warzywa, oliwę z oliwek, orzechy i ryby – miały:
o 30 proc. mniejsze ryzyko zawału, udaru i zgonu sercowego,
o 40 proc. niższe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Dieta śródziemnomorska to nie tylko sposób odżywiania, ale i styl życia – oparty na prostocie, świeżości oraz wspólnym celebrowaniu posiłków. A halloumi, jako tradycyjny produkt regionu, stanowi jej pyszny i wartościowy element.
Źródło: "Benefits of the Mediterranean Diet: Insights From the PREDIMED Study" w: "Progress in Cardiovascular Diseases" (2015)
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.