NewsyKonferencja "Mikrobiota jest kobietą". Jelita to klucz do zdrowia całego organizmu

Konferencja "Mikrobiota jest kobietą". Jelita to klucz do zdrowia całego organizmu

Choć coraz więcej mówi się o tym, w jaki sposób mikrobiota jelitowa jest powiązana ze zdrowiem całego organizmu, wielu z nas nadal nie rozpoznaje zależności pomiędzy żywieniem i suplementacją a samopoczuciem, odpornością, a nawet wyglądem. Właśnie temu poświęcona była konferencja "Mikrobiota jest kobietą", która odbyła się 8 marca w Szczecinie.

Wpływają na psychikę, stan skóry i odporność. Polacy rzadko widzą między nimi związek
Wpływają na psychikę, stan skóry i odporność. Polacy rzadko widzą między nimi związek
Źródło zdjęć: © mat. prasowe

Jelita to klucz do zdrowia całego organizmu

Zorganizowana przez firmę Sanprobi konferencja "Mikrobiota jest kobietą" była już trzecią edycją tego wydarzenia. Tematem wykładów prowadzonych przez ekspertów z dziedzin biochemii, dermatologii, dietetyki, psychiatrii i innych był związek zdrowia jelit z ryzykiem rozwoju chorób, samopoczuciem, poziomem odporności, a także natężeniem stanów zapalnych w organizmie.

Szczególną uwagę poświęcono m.in. roli, jaką zdrowie jelit odgrywa w kontekście wyglądu skóry, tempa jej starzenia się, a także rozwoju schorzeń dermatologicznych, takich jak łuszczyca, łojotokowe zapalenie skóry czy atopowe zapalenie skóry.

- U pacjentów ze zdiagnozowaną łuszczycą stwierdzono zmniejszone ilości bakterii Bacteroides, Proteobacterie i Actinobaterii, a także stosunkowo niewielkie ilości bakterii Akkermansia muciniphila - powiedziała dr n. med. Marzena Perzanowska-Stefańska, jedna z ekspertek prowadzących wykłady w ramach konferencji.

WIDEO

Jak szybko obniżyć zbyt wysokie tętno?

Dr n. med. Marzena Perzanowska-Stefańska na konferencji "Mikrobiota jest kobietą"
Dr n. med. Marzena Perzanowska-Stefańska na konferencji "Mikrobiota jest kobietą"© materiały prasowe

Jak podkreślili eksperci, problemy skórne to zaledwie część problemu. Jeden z segmentów konferencji poświęcony był w całości zdrowiu psychicznemu, którego pogorszenie jest jednym z istotniejszych wyzwań zdrowia publicznego.

Eksperci, powołując się na liczne badania z ostatnich lat, doszli do wniosku, że uboga dieta oparta na żywności przetworzonej, pozbawionej odpowiedniej ilości składników odżywczych, obfitująca w tłuszcze nasycone i węglowodany proste prowadzi do zubożenia mikrobiomu jelitowego, a co za tym idzie - do zwiększenia podatności na zaburzenia psychologiczne oraz zmniejszenia odporności na stres i codzienne wyzwania.

- Często mówi się, że wystarczy jeść tak, jak poprzednie pokolenia, czyli wrócić do korzeni. To nie jest już możliwe, bo zarówno nasze organizmy działają dziś nieco inaczej, jak i żywność, do której mamy dostęp, nawet ta świeża i nieprzetworzona, nie jest już takiej jakości - powiedział podczas konferencji dietetyk Jakub Mauricz.

Czy Akkermansia muciniphila to przełom w zdrowiu?

Wspólnym mianownikiem dla większości wykładów była bakteria Akkermansia muciniphila, która nadal jest relatywną nowinką w naukowym świecie (po raz pierwszy skutecznie ją wyizolowano w 2004 roku). Dopiero uczymy się o jej roli dla prawidłowej mikrobioty jelitowej, choć wstępne badania na ten temat prezentują się obiecująco - i jest ich coraz więcej. Wiadomo, że bakteria ta "zamieszkuje" ludzkie jelita, a jej przyrost może być stymulowany np. odpowiednią dietą, ale dopiero od niedawna istnieje także możliwość jej suplementacji.

- Akkermansia występuje naturalnie w mikrobiocie jelitowej, ale jej liczebność u każdego może być inna. Osoby cierpiące na uogólniony stan zapalny czy zaburzenia metaboliczne, prowadzące pośrednio do zwiększenia masy ciała czy pogłębienia insulinooporności, często mają niski poziom tej bakterii lub nie występuje ona u nich wcale - tłumaczyła na łamach WP abcZdrowie prof. Ewa Stachowska

Jak podkreślała ekspertka z dziedziny biochemii, zostały już przeprowadzone badania, które wykazały, że suplementacja bakterii pozytywnie wpływała na metabolizm czy poprawę glikemii, co szczególnie zainteresowało badaczy w kontekście pacjentów z nadwagą, otyłością, cukrzycą typu 2 czy insulinoopornością. Co więcej, niektórzy badacze są zdania, że może się ona stać istotnym uzupełniającym elementem terapii lekami GLP-1.

Warto jednak podkreślić, że badania nad Akkermansią będą w dalszym ciągu pogłębiane.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie