Wrzodziejące zapalenie jelita grubego

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego to stan zapalny w obrębie jelita, a w szczególności odbytnicy. Owrzodzenia pojawiają się na podłożu zapalnym i mikroropni w błonie śluzowej jelita grubego. Zmiany te krwawią, ulegają wtórnym zakażeniom, pogłębiają się, a czasem przebijają ścianę jelita. Głównym objawem choroby jest bolesne parcie na stolec, który zawiera śluz i ropę, a niekiedy jest zabarwiony krwią. Objawy obejmują także wzdęcie brzucha oraz bóle skurczowe. Leczenie opiera się przede wszystkim na stosowaniu odpowiedniej diety, którą jest dieta płynna, a następnie dieta bogatoenergetyczna.

Polecane wideo:

1. Co to jest wrzodziejące zapalenie jelita grubego?

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego to przewlekły stan zapalny jelit. Stany zapalne pojawiają się w błonie śluzowej i podśluzowej jelita grubego. Choroba ma charakter długotrwały – zwykle okresy remisji są dość długie, ale przerywają je nagłe nawroty silnych dolegliwości.

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego znacznie częściej występuje u osób rasy białej, a pierwsze objawy choroby pojawiają się zwykle między 20. a 40. rokiem życia. Szacuje się, że w Europie zachorowalność na wrzodziejące zapalenie jelita grubego wynosi 10 przypadków na każde 100 000 mieszkańców. W Polsce każdego roku diagnozuje się około 700 przypadków tej choroby.

Jak uniknąć kłopotów z przewodem pokarmowym?

Jedzenie tłustego, smażonego jedzenia może skutkować biegunką. Tłuste mięso, sosy czy słodkie, kremowe desery również mogą powodować problemy. Wybieraj...

2. Przyczyny wrzodziejącego zapalenia jelita grubego

Przyczyna powstawania zmian nie jest do końca ustalona. Wymienia się jednak takie czynniki jak: odczyny alergiczno-immunologiczne, zaburzenia flory bakteryjnej, zakażenia bakteryjne (głównie bakteriami z grupy E. coli i Yersinia).

Inne przyczyny wrzodziejącego zapalenia jelit to:

  • nieprawidłowe działanie układu odpornościowego;
  • skłonności dziedziczne;
  • nerwice, przewlekły stres oraz inne schorzenia psychologiczne;
  • zakażenia układu pokarmowego;
  • palenie papierosów i picie dużych ilości alkoholu.

3. Objawy wrzodziejącego zapalenia jelita grubego

Typowe objawy wrzodziejącego zapalenia jelita grubego to:

  • częste biegunki (nawet 20 wypróżnień w ciągu doby);
  • naprzemienne biegunki i zaparcia;
  • bolesne parcie na stolec;
  • śluz i krew w stolcu;
  • bóle brzucha;
  • brak apetytu;
  • osłabienie;
  • spadek masy ciała;
  • stany podgorączkowe.

4. Diagnostyka wrzodziejącego zapalenia jelita grubego

Osoby, u których pojawi się krwawienie z przewodu pokarmowego, bóle brzucha, ostre biegunki, gorączka powinny zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu. Dla potwierdzenia diagnozy są potrzebne odpowiednie badania. Pacjenci z podejrzeniem wrzodziejącego zapalenia jelita grubego muszą wykonać badanie krwi, badanie kału, badanie endoskopowe jelita grubego, a także USG i RTG jamy brzusznej.

5. Przebieg wrzodziejącego zapalenia jelit

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego to choroba o charakterze przewlekłym. Nawroty bolesnych dolegliwości przeplatają się z okresami remisji, które mogą trwać nawet kilka lat. Stany zapalne pojawiają się najczęściej w końcowej części jelita grubego, czyli odbytnicy. Zapalenie często rozszerza się na esicę, okrężnicę zstępującą, zagięcie śledzionowe, a w niektórych przypadkach na całe jelito grube. Procesy zapalne nie są obserwowane w jelicie cienkim.

Nawroty choroby wiążą się z bolesnymi biegunkami, bólami brzucha oraz wzdęciami. Wrzodziejące zapalenie jelita grubego ma skutki dla całego organizmu. Chorzy chudną, są osłabieni, często mają anemię. Poza tym mogą pojawić się również inne dolegliwości, takie jak bóle stawów, niewydolność wątroby, kamica żółciowa, zapalenie dróg żółciowych, osteoporoza. Czasami konsekwencją tej choroby jest rak jelita grubego.

6. Leczenie wrzodziejącego zapalenia jelita grubego

Leczenie pacjentów ma charakter przewlekły. Lekarze skupiają się na zapobieganiu nawrotom oraz łagodzeniu dolegliwości w czasie ataku choroby.

Podstawą leczenia jest terapia farmakologiczna. Chorym podaje się antybiotyki, leki przeciwzapalne oraz sterydy. Stosuje się też terapię immunosupresyjną oraz leczenie biologiczne, a w ciężkich przypadkach jest konieczna interwencja chirurgiczna.

Ważnym elementem leczenia wrzodziejącego zapalenia jelita grubego jest odpowiednia dieta. W fazie remisji chorzy powinni stosować dietę lekkostrawną, bogatą w witaminy, minerały i wartości odżywcze. Unikać należy produktów, które wywołują dolegliwości, produktów wzdymających (takich jak kapusta, rośliny strączkowe, gazowane napoje), smażonych potraw, ostrych przypraw oraz alkoholu.

W czasie nawrotu ostrych dolegliwości, chorzy powinni unikać potraw bogatych w błonnik, które nasilają biegunkę oraz produktów bogatoresztkowych (takich jak chleb razowy czy nasiona roślin strączkowych).

Sylwia Michalczyk, Sylwia Stachura, ponad rok temu

Bibliografia

  • Konturek S. Gastroenterologia i hepatologia kliniczna, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2006, ISBN 83-200-3188-5
  • Konturek S. Gastroenterologia i hepatologia kliniczna, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2006, ISBN 83-200-3188-5
  • Kokot F. (red.), Choroby wewnętrzne, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2006, ISBN 83-200-3368-3

Źródła zewnętrzne

Układ pokarmowy

Komentarze (24)
~marcin
~marcin

Witam, mój problem jest taki, że walczę z jelitem nadwrażliwym i mam w związku z tym częste biegunki, które zaskutkowały hemoroidami i ciągłymi zapaleniami odbytu. Na te zapalenia nie pomagaja zadne czopki a od hydrokortyzonu dostaje uczulenia:( Pomagają jedynie bardzo drogie czopki pentasa ktore bez refundacji kosztuja majątek a refundacja jest tylko dla osób z zdiagnozowanym zapaleniem jelit . I tu prośba dla tych nieszczesników którzy mają zdiagnozowana tą chorobę jestem zainteresowany zakupem paru opakowań penatsy 28szt w jakiejs rosadnej cenie 30 - 50zł gdyby ktoś mógł mi pomóc prosze o kontakt synergia.poland@gmail.com

Odpowiedz
AD770
AD770

Witam. Ku pokrzepieniu wszystkim chorującym. Choroba dopadła mnie, gdy miałam 28 lat. Jelito zostało zajęte w 3/4 długości. Choruję już 25 lat. Początkowo rzuty choroby byłby straszne, bardzo mnie wyniszczające. Zniechęcona leczeniem a wręcz zmęczona ciągłymi nawrotami, anemiamii , bólami, każdy chorujący to zna, poddałam się presji znajomych. Namówili mnie ( w rzucie choroby) do pobytu w sanatorium stosującym dietę dr Ewy Dąbrowskiej. Poddałam się takiemu leczeniu przez 2 tygodnie. Mój organizm jakby się obudził. Oczywiście jestem pod kontrolą gastrologa. Miewam również nawroty choroby. Przy nawrotach rygorystycznie przestrzegam diety dr Dąbrowskiej i rzut choroby jest zdecydowanie lżejszy i krótszy. Od 7 lat nie miałam anemii. Polecam również stosowanie octu jabłkowego zrobionego samodzielnie albo z dobrego źródła. Nie załamujcie się. Każdy chorujący , gdy wsłucha się we własny organizm , może skutecznie sobie pomóc. Nie bójcie się tej diety. Mnie też mówiono, że warzywa i owoce oczywiście świeże to dla mnie śmierć. Jem wszystko, namiętnie pijam kawę, lubię również alkohol. Żyję i cieszę się że nic mnie nie boli, że nie muszę nieustannie mieć wc na oku. Pozdrawiam

Odpowiedz
~milonnn
~milonnn

@~Ewa: Jeżeli chodzi o zielarkę, sam sie u niej leczę nie tylko na colitis ulcerosa ale również na inną poważna chorobę, moim zdaniem jest rewelacyjna. Nazywa się Janina Odważna i jest ze Starego Sącza. Proszę szukać w Google :) P.s. Mam 23 lata i nie wstydzę się ziołolecznictwa, każdemu polecam przecież to sama natura :)

Odpowiedz
~Józef
~Józef

Mój syn choruje już półtora roku ,od siedmiu miesięcy mamy remisję .Oprócz leczenia farmakologicznego zastosowałem mieszankę składającą z 13 ziół.Wiem ,że jedna jaskółka wiosny nie czyni ale jeśli daje to jakąś możliwość , chciałbym podzielić się z państwem tą informacją podaje skład mieszanki: 20% jagoda czarna,15% tarnina(koniecznie wybrać nasiona),10% aronia ,8% jarzębina,10% róża dzika,5% owoc głóg,10% rodzynek brazylijski,8% cytryniec chiński,3% kwiat rumianku, 3% igła sosny,3% kłącze perzu,3% porzeczka czarna,3% pokrzywa.Zioła wykazują działanie przeciw : biegunowe ,krwawnicze i wrzodowe Sposób użycia jedną wyżkę wysuszonych i rozdrobnionych ziół zalać szklanką wody, gotować na małym ogniu 10-15 min pod przykryciem ,odstawić na 10 min , przecedzić i wypić.Pić 2 razy dziennie.. Być może będę mógł w ten sposób pomóc innym .Uważam też ,że ta mieszanka może mieć zastosowanie w leczeniu choroby Leśniowskiego-Crohna.Mieszankę pić przez miesiąc ,potem trzy tygodnie przerwy. Pozdrawiam Józef PS.Profilaktycznie olej cedrowy raz dziennie i olej kokosowy na masło do kanapek@~pawel:

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Artykuły Wrzodziejące zapalenie jelita grubego
Dieta w chorobach zapalnych jelit

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego - dieta

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego przyczynia się do utraty wagi, powoduje odwodnienie i zaburzenia elektrolitowe w organizmie. Odpowiednia dieta, dostosowana do danego stadium...

Badania

Biopsja jelita grubego

grubego są: wrzodziejące zapalenie jelita grubego; choroba Leśniowskiego-Crohna; choroba trzewna; zapalenie jelit; podejrzenie raka jelita...

Rak jelita grubego

Nowotwory jelita grubego

Nowotwory jelita grubego

Rak jelita grubego jest jednym z najczęściej wykrywanych chorób układu pokarmowego.

Choroby autoimmunologiczne

Autoimmunologiczne choroby jelit

Do grupy nieswoistych zapaleń jelit zaliczamy dwie główne jednostki chorobowe: wrzodziejące zapalenie jelita grubego oraz chorobę Leśniowskiego-Crohna. Przyczyna tych...

Rak jelita grubego

Walka z nowotworami

Walka z nowotworami

Jednym z celów Opolskiej Fundacji Antynowotworowej jest pomoc dzieciom po leczeniu onkologicznym. Operacja jelita grubego, polegająca na usunięciu (...) odcinka jelita wraz z guzem. Umożliwia zachowanie...