Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (853 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Zatrucie jadem kiełbasianym - źródła zakażenia, objawy, leczenie

Aby nie doszło do zakażenia jadem kiełbasianym, należy unikać spożywania konserw po terminie ważności
Aby nie doszło do zakażenia jadem kiełbasianym, należy unikać spożywania konserw po terminie ważności (123rf.com)

Zatrucie jadem kiełbasianym to zakażenie laseczką jadu kiełbasianego. Dochodzi do niego po spożyciu produktów, w których laseczki jadu kiełbasianego wytworzyły jad (toksynę botulinową). To najsilniejsza znana trucizna, która uszkadza układ nerwowy. Co warto wiedzieć o jadzie kiełbasianym?

spis treści

1. Czym jest jad kiełbasiany?

Jad kiełbasiany, inaczej toksyna botulinowa lub po prostu botulina, to trucizna wytwarzana poza organizmem człowieka, w produktach żywnościowych zakażonych laseczką jadu kiełbasianego.

Jest to jedna z najsilniejszych trucizn przewodu pokarmowego. Laseczka jadu kiełbasianego (Clostridium botulinum) to beztlenowa bakteria powodująca zatrucie pokarmowe. Zatrucie botulinowe (botulizm) może prowadzić do paraliżu mięśni, problemów z oddychaniem, dlatego wymaga natychmiastowej interwencji medycznej.

2. Źródła zakażenia jadem kiełbasianym

Podstawowe źródło zatrucia jadem kiełbasianym to popularne konserwy. Formy przetrwalnikowe w nich zawarte przekształcają się w formy wegetatywne, namnażając się w warunkach beztlenowych, po czym ulegają autolizie, wysycając jadem produkt spożywczy.

Zobacz film: "Otyłość. Historia Aleksandry"

Źródłem zatrucia może być każdy rodzaj konserwy (mięsne, rybne, jarzynowe, owocowe). Aby nie doszło do zakażenia, należy unikać spożywania konserw po terminie ważności, nawet tych w metalowych puszkach.

Gdy denko jest wypukłe, a przy otwarciu słyszy się charakterystyczny syk, to można podejrzewać, że produkt jest zakażony jadem. Toksyna jest unieczynniana pod wpływem wysokiej temperatury.

Bakteria jadu kiełbasianego może występować naturalnie także w niektórych produktach spożywczych, np. miodzie. Odnotowano kilka przypadków ciężkiej choroby u niemowląt, tzw. botulinizmu dziecięcego.

Objawy tej choroby nie są spowodowane działaniem toksyny, lecz namnażaniem się drobnoustrojów w organizmie dziecka. Ze względu na potencjalne ryzyko pojawienia się tej choroby, nie zaleca się podawania miodu dzieciom poniżej 1. roku życia.

3. Objawy zatrucia jadem kiełbasianym

Początkowe objawy zatrucia jadem kiełbasianym to:

Kilka godzin później pojawiają się objawy neurologiczne:

  • podwójne widzenie,
  • światłowstręt,
  • zez zbieżny,
  • opadanie powiek,
  • rozszerzenie źrenic,
  • utrudnione jest połykanie,
  • zmniejszone wydzielanie śliny.

Pojawiają się wzdęcia brzucha, zaparcia, problemy z oddawaniem moczu w wyniku porażenia perystaltyki jelit. Następnie słabną mięśnie, do śmierci doprowadza porażenie układu oddechowego.

4. Zapobieganie zatruciu jadem kiełbasianym

Należy unikać spożywania konserw po upływie daty przydatności do spożycia, nawet w metalowych puszkach. Sygnałem zepsucia jest wydęcie denka, a w momencie otwarcia może być słyszalny charakterystyczny syczący odgłos. Aby uniknąć ryzyka zatrucia, kluczowe jest także właściwe przechowywanie oraz przetwarzanie żywności.

5. Leczenie zatrucia jadem kiełbasianym

Zakażenie laseczką jadu kiełbasianego (botulizm) leczy się w szpitalu. Często jednak nie udaje się uratować pacjenta. Największą skuteczność leczenia uzyskuje się po interwencji medycznej zaraz po spożyciu zatrutych pokarmów.

Aby usunąć toksynę z organizmu, wykonuje się np. płukanie żołądka, głęboką lewatywę, wywołuje wymioty. Należy jak najszybciej podać surowicę antytoksyczną, aby unieczynnić jad jeszcze we krwi.

Dochodzenie do pełni zdrowia osób zatrutych jadem kiełbasianym następuje bardzo powoli, szczególnie gdy wśród objawów pojawiły się zaburzenia wzroku oraz osłabienie mięśni.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze