Zatyka jelita jak korek. Co 8. Polak ma ten problem
Szacuje się, że zaparcia dotyczą co 8. Polaka, ale rzeczywista skala tego zjawiska nie jest dobrze znana. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że przewlekłe problemy z wypróżnieniem to zagrożenie dla organizmu, którego pod żadnym pozorem nie nalezy bagatelizować.
1. Współczesna dieta sprzyja zaparciom
Zaparcia, czyli problem z prawidłowym wypróżnieniem się, mają związek z szeregiem dolegliwości, jak ból brzucha, mdłości, wzdęcia, zawroty głowy, uczucie pełności, które znacznie utrudniają codzienne funkcjonowanie. Chroniczne zaparcia to problem ok. 13 proc. społeczeństwa, jednak statystyki mogą być mocno niedoszacowane. Istnieje też prawdopodobieństwo, że osób, którym doskwiera ten problem, jest znacznie więcej.
Siedzący tryb życia, mała ilość płynów w diecie bądź zastępowanie wody słodkimi napojami, wreszcie dieta oparta na wysokoprzetworzonych produktach - to potencjalne przyczyny problemów z pracą jelit. Brak aktywności fizycznej i pokaźne ilości tłuszczu, węglowodanów prostych, w tym cukru, to grzechy główne wielu Polaków.
Śmieciowe jedzenie pozbawione jest kluczowego dla pracy układu pokarmowego błonnika, z kolei ruch przyspiesza perystaltykę jelit.
Leczenie zaparć nie zawsze musi polegać na farmakoterapii. Często wystarczy zmiana diety, większa aktywność fizyczna oraz redukcja stresu - czynnika, który ma istotny wpływ na problemy z wypróżnianiem. Poza wspomnianym błonnikiem korzystne dla funkcjonowania jelit są także fermentowane produkty, zawierające probiotyki - korzystne bakterie dla układu pokarmowego, w tym kiszonki.
2. Zapychają jelita. Sprawcy zaparć
W przypadku zaparć zaleca się również ograniczenie spożycia niektórych produktów, które często przyczyniają się do problemów z wypróżnianiem. To m.in. przetworzone produkty zbożowe, słodycze i napoje gazowane. Ciasta, ciasteczka i inne smakołyki z rafinowanym cukrem zawierają też sporo tłuszczu, co utrudnia trawienie.
Spożywanie dużej ilości tłustych potraw, jak fast food, smażone jedzenie, gotowe przekąski, może spowolnić perystaltykę jelit, co prowadzi do zaparć. Niektóre osoby mogą mieć również trudności w trawieniu laktozy i u nich właśnie nabiał będzie odpowiadał za problemy jelitowe. Osoby nietolerujące laktozy powinny unikać spożywania mleka i produktów mlecznych lub sięgać po produkty bez laktozy. Zamiast mleka warto zjeść jogurt probiotyczny wypić maślankę czy kefir, a w miejsce sera żółtego wybrać ser cheddar, który powstaje w procesie fermentacji.
Zaparciom może też sprzyjać alkohol. Suto zakrapiana impreza może bowiem prowadzić do odwodnienia organizmu, a to wpływa negatywnie na regularność wypróżnień i przyczynia się do zaparć.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.