Zbadano osoby, które często jedzą kurczaki. Niepokojące wnioski

Choć drób, zwłaszcza kurczak, od lat uznawany jest za zdrowszą alternatywę dla czerwonego mięsa, nowe badania przeprowadzone we Włoszech stawiają tę tezę pod znakiem zapytania. Udowodniono bowiem, że częste spożywanie drobiu sprzyja rozwojowi nowotworów.

Kurczak nie taki zdrowy jak sądzono? Nowe wyniki badań niepokojąKurczak nie taki zdrowy jak sądzono? Nowe wyniki badań niepokoją
Źródło zdjęć: © Getty Images

Drób a ryzyko rozwoju raka

Naukowcy z Narodowego Instytutu Gastroenterologii w Bari przeanalizowali dane zdrowotne 4869 dorosłych Włochów na przestrzeni 20 lat i odkryli zaskakującą zależność między regularnym spożywaniem kurczaków a zwiększonym ryzykiem przedwczesnej śmierci z powodu nowotworów układu pokarmowego.

Wyniki badania, opublikowane w czasopiśmie naukowym "Nutrients", pokazują, że osoby spożywające ponad 300 g drobiu tygodniowo były o 27 proc. bardziej narażone na rozwój nowotworów przewodu pokarmowego i wcześniejszą śmierć w porównaniu do tych, którzy spożywali mniej niż 100 g tygodniowo.

Dane do analizy pochodziły z wywiadów lekarskich, badań zdrowotnych oraz szczegółowych ankiet dotyczących nawyków żywieniowych uczestników. Dodatkowo wykorzystano regionalne bazy danych, które umożliwiły śledzenie przypadków zgonów w badanej grupie.

Zwiększają ryzyko raka. Oto pięć niebezpiecznych składników

Skutki spożycia drobiu

Autorzy pracy zaznaczają, że choć wyniki są niepokojące, wymagają dalszych badań. Istnieje wiele zmiennych, których nie udało się w pełni kontrolować, takich jak sposób przygotowania mięsa (np. smażenie na głębokim tłuszczu czy panierowanie), a także inne czynniki dietetyczne i styl życia, w tym poziom aktywności fizycznej.

Naukowcy nie byli w stanie jednoznacznie stwierdzić, czy samo spożycie drobiu było główną przyczyną zwiększonego ryzyka, czy też wpływały na to inne elementy.

Dotychczasowe badania sugerowały, że zamiana czerwonego mięsa na drób może zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych oraz niektórych nowotworów. Jednak najnowsze włoskie obserwacje wskazują, że nadmierne spożywanie drobiu może mieć również negatywne skutki, szczególnie dla zdrowia układu pokarmowego.

Eksperci podkreślają, że kluczowe jest zachowanie umiaru w diecie oraz zwracanie uwagi na jakość i sposób przygotowania produktów spożywczych. W świetle nowych ustaleń jeszcze bardziej aktualne staje się zalecenie, by dieta była zróżnicowana i bogata w produkty roślinne.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Medical Express
  2. Nutrients

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców