SIBO wyniszcza jelita Polaków. Jednym z objawów jest zespół autobrowaru

SIBO, czyli zespół rozrostu bakteryjnego jelit, kojarzy się przede wszystkim z wzdęciami, bólem brzucha, czy biegunką. Okazuje się jednak, że jeszcze jednym objawem SIBO, o którym się niewiele się mówi, jest tzw. zespół autobrowaru (autobrewery syndrome), który przypomina stan upojenia alkoholowego. Pojawia się przede wszystkim po spożyciu węglowodanów prostych i może skutkować nieprzyjemnymi konsekwencjami. Lekarze ostrzegają, że mogą być tragiczne.

"Zespół autobrowaru" w przebiegu SIBO. Objawy przypominają stan upojenia alkoholowego"Zespół autobrowaru" w przebiegu SIBO. Objawy przypominają stan upojenia alkoholowego
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gałązkiewicz

SIBO, czyli zespół rozrostu bakteryjnego jelit

Prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska, kierownik Zakładu Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie, alarmuje, że coraz częściej Polakom zmagającym się z dolegliwościami układu pokarmowego mylnie przypisuje się SIBO, czyli zespół rozrostu bakteryjnego jelit. A nie wszystkie problemy ze wzdęciami muszą oznaczać tę jednostkę chorobową.

"Problem z SIBO jest coraz większy, także dlatego, że do "worka" z etykietką tej choroby wrzuca się praktycznie większość zaburzeń, które manifestują się uporczywymi i bolesnymi wzdęciami. Jest też trochę tak, że za diagnostykę wzięło się wiele osób w tym nie lekarzy, więc siłą rzeczy zrobił się bałagan" – pisze w mediach społecznościowych lekarka.

Czym jest zatem SIBO i jakie są jego charakterystyczne objawy?

"Pytanie mamy" - wywiad z uroginekolożką Joanną Mróz

- SIBO to skrót pochodzący z język angielskiego, w rozwinięciu to: Small Intestinal Bacterial Overgrowth, którym określa się patologiczny stan organizmu, podczas którego dochodzi to rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego lub pojawienia się nietypowego rodzaju bakterii. W uproszczeniu jest to sytuacja, podczas której w jelicie cienkim znajduje się więcej bakterii niż w przypadku prawidłowego stanu fizjologicznego. Czasami za rozwój SIBO odpowiadają także grzyby – tłumaczy w rozmowie z WP abcZdrowie gastrolog dr Tadeusz Tacikowski.

- Najczęstszymi objawami są wzdęcia oraz zaburzenia wypróżniania. Przeważnie jest to luźny stolec, choć są sytuacje, że w jelicie cienkim mogą pojawić się takie bakterie, które sprzyjają zaparciom. Wydziela się wtedy metan, który upośledza perystaltykę jelita. Jeżeli pacjent ma takie objawy i chcemy mieć pewność, że jest to SIBO, wykonujemy testy oddechowe z laktulozą. Badamy wówczas ilość wodoru i metanu w wydychanym powietrzu i jeśli one przekraczają normy, rozpoznajemy właśnie SIBO. Jeśli za za zaburzenie mikrobioty jelitowego (tj. zespołu mikroorganizmów w jelicie) odpowiadają grzyby, wówczas pojawia się duże zmęczenie, osłabienie, a nawet stany depresyjne – precyzuje lekarz.

Zespół autobrowaru. Czym się charakteryzuje rzadki objawy SIBO?

Prof. Stachowska zwraca uwagę na jeszcze jeden najdziwniejszy symptom SIBO, którym jest tzw. zespół autobrowaru, czyli zespół fermentacji jelitowej. W zespole tym bakterie i grzyby przekształcają węglowodany w etanol, co sprawia, że objawy chorobowe przypominają stan upojenia alkoholowego. U pacjenta pojawia się wówczas:

  • niewyraźna mowa,
  • trudności z poruszaniem się,
  • odurzenie,
  • dezorientacja,

Gatunkami mikroorganizmów powiązanych z produkcją etanolu są m.in. Kliebsiella pneumoniae, Candida albicsns czy Candida galbrata.

"Dość głośną sprawą była sprawa o prowadzenie samochodu 'po kielichu' - prowadzący zarzekał się, że jest abstynentem, a badania we krwi wykazały śladowe ilości etanolu. Okazało się, że przyczyną był zespół autobrowaru. A etanol wyprodukowały 'milusińskie' bakterie i drożdże po zjedzeniu przez kierowcę… słodyczy" – opisuje prof. Stachowska.

- Faktycznie jest możliwe, że pacjent będzie miał endogenną produkcję etanolu, ale ta produkcja nie jest duża. Alkohol powstaje z cukru, więc jeśli doszło do fermentacji węglowodanów w jelicie, to taka sytuacja może się wydarzyć. Jest to jednak spotykane bardzo rzadko – komentuje dr Tacikowski.

Jakie są przyczyny SIBO? Kto jest najbardziej narażony na rozwój choroby?

- Główną przyczyną rozwoju SIBO jest spożywanie zbyt dużej ilości węglowodanów, które "dokarmiają" te bakterie jelitowe i powodują, że się rozmnażają. Obecnie spożywamy znacznie więcej cukrów, niż chociażby przed drugą wojną światową, dlatego tych przypadków SIBO jest coraz więcej. Zaburzeniom flory bakteryjnej sprzyjają też zaburzenia psychiczne, czy stres – wyjaśnia gastrolog.

Dr Tacikowski dodaje, że nawet po zmianie diety i włączonym leczeniu farmakologicznym choroba ma tendencję do powracania.

- Dieta o niskiej zawartości węglowodanów fermentujących jest kluczowa w leczeniu SIBO, jednak nie jest wystarczająca. W terapii stosujemy także leki przeciwbakteryjne, które nie są takimi typowymi antybiotykami. Ich zadaniem jest redukcja ilości bakterii w jelicie cienkim i przykładem takiego leku jest rifaksymina. W przypadku kiedy stwierdzimy podwyższone stężenie metanu, wówczas podajemy neomycynę, która podobnie jak rifaksymina słabo wchłania się z jelita.

- Jest to bezpieczne leczenie, ale problem polega na tym, że u niektórych pacjentów choroba powraca. Pacjenci dalej są narażeni na stres, powracają też do niewłaściwej diety i niestety SIBO daje o sobie znać. Nie jest ono łatwe w leczeniu, ponieważ nie każdy pacjent równie dobrze reaguje na podane leki – podkreśla lekarz.

Na SIBO narażeni są również pacjenci po operacjach, różnego rodzaju resekcjach, w tym bariatrycznych oraz operacjach chirurgicznych na jelicie grubym. To także osoby z chorobami zapalnymi jelit np. z chorobą Crohna.

- Na SIBO narażone są również osoby po długiej antybiotykoterapii. Zdarzają się pacjenci leczeni z infekcji górnych dróg oddechowych różnymi antybiotykami przez okres kilku miesięcy – dodaje dr Dariusz Maj, gastrolog.

Ekspert podkreśla, że SIBO może towarzyszyć także takim chorobom jak:

  • przewlekłe zapalenie trzustki,
  • nieceliakalna nietolerancja glutenu,

Zespół rozrostu bakteryjnego jelit zagraża najbardziej pacjentom z marskością wątroby czy przewlekłymi chorobami nerek, z uchyłkami jelit, a także pacjentom w wieku podeszłym lub z niedoborami odporności.

Katarzyna Gałązkiewicz, dziennikarka Wirtualnej Polski

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej