Trwa ładowanie...

Zespół jelita drażliwego – dieta i zalecenia żywieniowe przy IBS

 Katarzyna Kurek
Katarzyna Kurek 29.03.2024 14:33
Dieta w zespole jelita drażliwego pozwala łagodzić przykre objawy choroby
Dieta w zespole jelita drażliwego pozwala łagodzić przykre objawy choroby (Adobe Stock)

Dieta w zespole jelita drażliwego odgrywa kluczową rolę w łagodzeniu i eliminowaniu objawów ze strony układu pokarmowego. Pozwala ona na lepsze kontrolowanie choroby, a tym samym przyczynia się do poprawy jakości życia pacjenta. Co jeść przy zespole jelita drażliwego?

spis treści

1. Czym jest zespół jelita drażliwego?

Zespół jelita drażliwego (z ang. Irritable Bowel Syndrome – IBS) to przewlekła, czynnościowa choroba przewodu pokarmowego. Charakteryzuje się ona przede wszystkim dyskomfortem/bólem brzucha, zmianą konsystencji stolca oraz zaburzeniami rytmu wypróżnień.

Choroba częściej dotyczy kobiet. Zwykle diagnozowana jest u osób stosunkowo młodych, ale może pojawić się w każdym wieku.

Zobacz film: "Szczepienie przeciwko HPV"

Leczenie zespołu jelita drażliwego zawsze powinno być zindywidualizowane. W zależności od rodzaju i intensywności objawów może obejmować ono wdrożenie farmakoterapii, psychoterapii, wysiłku fizycznego, probiotyków, modyfikację stylu życia czy redukcję stresu.

Jednak w każdym przypadku IBS, podstawowym elementem leczenia pozostaje zawsze odpowiednia dieta.

2. Podstawowe zalecenia żywieniowe dla osób z IBS

Ogólne zalecenia żywieniowe, które pomagają złagodzić objawy zespołu jelita drażliwego, to przede wszystkim:

  • regularne spożywanie posiłków,
  • jedzenie w wolnym tempie, dokładne przeżuwanie, uważne jedzenie (tzw. mindful eating),
  • picie dużej ilości płynów,
  • nie przejadanie się (jedzenie tylko do momentu uczucia sytości, nie więcej),
  • przygotowanie posiłków domowych z wykorzystaniem świeżych, nieprzetworzonych produktów,
  • unikanie pokarmów nasilających objawy choroby,
  • prowadzenie dziennika spożytych pokarmów.

3. Dieta na zespół jelita drażliwego: produkty wyzwalające objawy

Mimo że zespół jelita drażliwego nie jest wynikiem niewłaściwej diety, to jednak faktem jest, że niektóre jej składniki mogą zaostrzać objawy choroby.

Wrażliwość w IBS na poszczególne produkty jest zawsze kwestią indywidualną. Jednak najczęściej pacjentom zaleca się ograniczyć pewne ogólne produkty, które mogą wzmagać refluks i zespół jelita drażliwego.

Dieta powinna ograniczać przede wszystkim produkty takie, jak:

Dostępność preparatów pomocnych w łagodzeniu objawów IBS sprawdzisz z pomocą wyszukiwarki KtoMaLek.pl. Wypróbuj jej możliwości i sprawdzaj dostępność leków w ponad 10 800 aptekach w Polsce! Zarezerwuj swój lek online i zapłać za niego w aptece.

4. Jaka dieta na zespół jelita drażliwego?

IBS może mieć różną postać:

  • biegunkową,
  • zaparciową,
  • mieszaną (naprzemienne biegunki i zaparcia).

W ustalaniu diety kluczowe jest więc zarówno poznanie reakcji i tolerancji własnego organizmu na różne pokarmy, jak i określenie postaci choroby.

W przypadku postaci biegunkowej zaleca się bowiem inne postępowanie (dieta lekkostrawna, ograniczenie tłuszczu i błonnika) niż w postaci zaparciowej (dieta bogatoresztkowa).

4.1. Dieta low-FODMAP

Co jeść w zespole jelita drażliwego? Dieta low-FODMAP jest obecnie rekomendowanym sposobem na łagodzenie objawów IBS. Wiele badań klinicznych i naukowych metaanaliz wykazuje jej skuteczność. Uważa się, że low-FODMAP nie tylko pomaga zidentyfikować pokarmy wyzwalające, ale też prawdopodobnie wpływa na zmianę składu bakterii w świetle przewodu pokarmowego.

Dieta low-FODMAP polega na wykluczeniu z menu pewnych produktów (zawierających oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy). Następnie, po ustąpieniu objawów ze strony przewodu pokarmowego, stopniowo przywraca się kolejne pokarmy. Natomiast rezygnuje się z tych produktów, które zostają zidentyfikowane jako wyzwalacze.

Najczęściej dietę low-FODMAP stosuje się przez kilka tygodni.

Produkty dozwolone na diecie low-FODMAP to przede wszystkim:

Z kolei produkty o wysokiej zawartości FODMAP to przede wszystkim niektóre nasiona roślin strączkowych i produkty mleczne, pewne warzywa i owoce (m.in. czosnek, cebula, kapusta, suszone owoce, gruszki, jabłka), żyto, produkty pszenne, grzyby, produkty i substancje słodzące: ksylitol, syrop kukurydziany, syrop złocisty, maltitol, mannitol, fruktoza, izomaltitol, sorbitol, miód, syrop z agawy.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Treść artykułu jest całkowicie niezależna. Znajdują się w nim linki naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze