Żywienie pozajelitowe – charakterystyka, wskazania

Żywienie pozajelitowe to podawanie substancji odżywczych metodą dożylną, z pominięciem żołądka i jelit. Każda mieszanka odżywcza jest przygotowywana dla pacjenta indywidualnie. Na czym dokładnie polega żywienie pozajelitowe? Jakie są wskazania do żywienia pozajelitowego?

Żywienie pozajelitowe – charakterystyka

Żywienie pozajelitowe polega na wprowadzeniu specjalnej mieszanki metodą dożylną. W ten sposób organizm się czerpie niezbędne do życia składniki i substancje odżywcze. Zostaje całkowicie pominięta droga poprzez żołądek i jelita.

Zobacz film: "Jak działa żołądek?"

Żywienie pozajelitowe nie wymaga codziennego nakłuwania pacjenta. Specjalny cewnik jest wszczepiany chorym w znieczuleniu ogólnym na klatce piersiowej. Cewnik podłączony jest do przedsionka serca i to tam, poprzez kroplówkę, trafiają składniki odżywcze. Z przedsionka serca składniki odżywcze rozchodzą się po całym organizmie.

Dzięki najnowszej technologii chorzy mogą opuścić szpital. Cewnik należy wymieniać co kilka miesięcy. Przed wypisaniem ze szpitala, osoby wymagające żywienia pozajelitowego, przechodzą szkolenie obsługi cewnika i mogą wrócić do domu. Osoby takie muszą szczególnie dbać o higienę – własną, jak i domu.

Żywienie pozajelitowe – mieszanka odżywcza

Osoby wymagające żywienia pozajelitowego otrzymują mieszankę odżywczą. Składa się z glukozy, witamin, białka, soli mineralnych, elektrolitów i tłuszczy. Sama mieszanka wymaga starannego przygotowania. Chorzy będący już w domu muszą przygotowywać ją samodzielnie, dbając o odpowiednią higienę rąk. Jakiekolwiek zakażenie, które przedostałoby się wewnątrz organizmu, zagraża życiu pacjenta. Należy również rozłożyć podawanie składników odżywczych w czasie. Zbyt szybkie podawanie mieszanki mogłoby przyczynić się do zatorów bądź zaburzeń metabolicznych, co mogłoby doprowadzić do śmierci.

Wskazówki, jak poprawić pracę przewodu pokarmowego

Produkty bogate w błonnik pomagają w prawidłowej pracy przewodu pokarmowego i zapobiegają zaparciom. Często jadaj wiśnie, winogrona, orzechy, produkty...

Żywienie pozajelitowe – wskazania

Żywienie pozajelitowe stosuje się u osób, u których układ trawienny przestał działać. Tylko dzięki specjalnemu cewnikowi, najnowszej technologii i lekarzom, ludzie po wypadkach, urazach lub innych chorobach uniemożliwiających prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, mogą żyć.

Wskazania do żywienia pozajelitowego może być zaawansowana choroba Leśniowskiego-Crohna, zapalenia jelit, martwica jelit, schorzenia jelit, takie jak nowotwory jelit i inne poważne dysfunkcje tego narządu. Ogólnie rzecz ujmując, żywienie pozajelitowe sprawdza się u osób, które mają bardzo wyniszczony chorobą układ pokarmowy. Najczęściej żywienie pozajelitowe jest wymagane u osób z zespołem krótkiego jelita, czyli stanu, w którym jelito zostało częściowo lub całkowicie usunięte.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Choroba Leśniowskiego-Crohna - przyczyny i objawy, diagnostyka i leczenie
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Choroba Leśniowskiego-Crohna - przyczyny i objawy, diagnostyka i leczenie
Rezonans magnetyczny - charakterystyka, przebieg, wskazania

Rezonans magnetyczny - zdjęcie

Rezonans magnetyczny - zdjęcie

Rezonans magnetyczny obrazuje przekrój narządów wewnętrznych we wszystkich płaszczyznach.

Piaskowanie zębów - charakterystyka, częstotliwość wykonywania, wskazania

Narzędzia do skalowania zębów

Narzędzia do skalowania zębów

Skalowanie polega na regularnym czyszczeniu widocznych powierzchni zębów.

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Bakalie w diecie

Bakalie w diecie

Bakalie powinny stanowić część racjonalnego żywienia.

Badania moczu - wskazania, charakterystyka, wyniki, posiew moczu

Przeprowadzenie badania moczu

Przeprowadzenie badania moczu

Przeprowadzane badania moczu mogą pomóc w zdiagnozowaniu wielu chorób, między innymi nerek i wątroby oraz dróg moczowych.

Rezonans magnetyczny - charakterystyka, przebieg, wskazania

Niecodzienne wykorzystanie ryb

Niecodzienne wykorzystanie ryb

Naukowcy wykorzystali martwego łososia do badań rezonansem magnetycznym.

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Zachcianki po kontrolą

Zachcianki po kontrolą

Jak powstrzymać się przed zjadaniem nadmiernej ilości przekąsek?

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Waga

Waga

Waga Warto posiadać wagę, aby móc kontrolować masę swojego ciała.