Żywienie pozajelitowe – charakterystyka, wskazania

Żywienie pozajelitowe to podawanie substancji odżywczych metodą dożylną, z pominięciem żołądka i jelit. Każda mieszanka odżywcza jest przygotowywana dla pacjenta indywidualnie. Na czym dokładnie polega żywienie pozajelitowe? Jakie są wskazania do żywienia pozajelitowego?

Żywienie pozajelitowe – charakterystyka, wskazaniaŻywienie pozajelitowe – charakterystyka, wskazania

Żywienie pozajelitowe – charakterystyka

Żywienie pozajelitowe polega na wprowadzeniu specjalnej mieszanki metodą dożylną. W ten sposób organizm się czerpie niezbędne do życia składniki i substancje odżywcze. Zostaje całkowicie pominięta droga poprzez żołądek i jelita.

Żywienie pozajelitowe nie wymaga codziennego nakłuwania pacjenta. Specjalny cewnik jest wszczepiany chorym w znieczuleniu ogólnym na klatce piersiowej. Cewnik podłączony jest do przedsionka serca i to tam, poprzez kroplówkę, trafiają składniki odżywcze. Z przedsionka serca składniki odżywcze rozchodzą się po całym organizmie.

Dzięki najnowszej technologii chorzy mogą opuścić szpital. Cewnik należy wymieniać co kilka miesięcy. Przed wypisaniem ze szpitala, osoby wymagające żywienia pozajelitowego, przechodzą szkolenie obsługi cewnika i mogą wrócić do domu. Osoby takie muszą szczególnie dbać o higienę – własną, jak i domu.

Jak działa żołądek?

Żywienie pozajelitowe w szpitalu
Żywienie pozajelitowe w szpitalu

Żywienie pozajelitowe – mieszanka odżywcza

Osoby wymagające żywienia pozajelitowego otrzymują mieszankę odżywczą. Składa się z glukozy, witamin, białka, soli mineralnych, elektrolitów i tłuszczy. Sama mieszanka wymaga starannego przygotowania. Chorzy będący już w domu muszą przygotowywać ją samodzielnie, dbając o odpowiednią higienę rąk. Jakiekolwiek zakażenie, które przedostałoby się wewnątrz organizmu, zagraża życiu pacjenta. Należy również rozłożyć podawanie składników odżywczych w czasie. Zbyt szybkie podawanie mieszanki mogłoby przyczynić się do zatorów bądź zaburzeń metabolicznych, co mogłoby doprowadzić do śmierci.

Żywienie pozajelitowe – wskazania

Żywienie pozajelitowe stosuje się u osób, u których układ trawienny przestał działać. Tylko dzięki specjalnemu cewnikowi, najnowszej technologii i lekarzom, ludzie po wypadkach, urazach lub innych chorobach uniemożliwiających prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, mogą żyć.

Wskazania do żywienia pozajelitowego może być zaawansowana choroba Leśniowskiego-Crohna, zapalenia jelit, martwica jelit, schorzenia jelit, takie jak nowotwory jelit i inne poważne dysfunkcje tego narządu. Ogólnie rzecz ujmując, żywienie pozajelitowe sprawdza się u osób, które mają bardzo wyniszczony chorobą układ pokarmowy. Najczęściej żywienie pozajelitowe jest wymagane u osób z zespołem krótkiego jelita, czyli stanu, w którym jelito zostało częściowo lub całkowicie usunięte.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu