Olejek pichtowy

Olejek pichtowy cieszy się coraz większą popularnością, również w Polsce. Używany jest najczęściej jako sposób na problemy z cerą. Jednak jest to skuteczna metoda również na inne dolegliwości, które olejek łagodzi dzięki licznym właściwościom leczniczym. Olejek eteryczny może być stosowany zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Aromaterapia często korzysta z dobroczynnych właściwości płynu, który otrzymywany jest za pomocą procesu destylacji młodych pędów jodły białokorej.

Działanie olejku pichtowego

Olejek pichtowy nie powoduje skutków ubocznych, ponieważ jest produktem całkowicie naturalnym. Pędy jodły białokorej, z których olejek jest wytwarzany, rosną jedynie na terenach niezanieczyszczonych, dzięki czemu produkt zawiera jedynie składniki bezpieczne dla zdrowia. Ma on w swoim składzie m.in. następujące substancje:

  • fitocydy – dzięki nim olejek eteryczny ma właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze i przeciwwirusowe;
  • terpeny – działanie odkażające i wykrztuśne;
  • kamfora – rozgrzewa i pobudza;
  • A-pinen – udrażnia drogi oddechowe;
  • borneol – uspakaja;
  • bisabolen, kadinen – właściwości przeciwzapalne;
  • humulen – łagodzi stres.

Działanie olejku pichtowego jest wszechstronne:

  • stymuluje układ immunologiczny organizmu;
  • przeciwdziała zapaleniom i obrzękom;
  • wzmacnia cały organizm;
  • zwalcza bakterie, wirusy, drożdże, grzyby i roztocza;
  • likwiduje wolne rodniki i nadtlenki;
  • ma właściwości moczopędne;
  • udrażnia drogi oddechowe;
  • odświeża, oczyszcza skórę i oddech;
  • ułatwia trawienie;
  • reguluje działanie układu trawiennego;
  • poprawia krążenie;
  • zwalcza łuszczenie się skóry;
  • ujędrnia skórę;
  • działa regenerująco.

Dzięki naturalnemu pozyskiwaniu, olejek pichtowy posiada najwyższą klasę czystości oraz najwyższą zawartość octanu bornylu, określającego jakość olejku. Badania składu olejku wykazują, że zawiera on znaczne ilości hormonu AJ(u)G-1. Stwierdzono również, że osoby, które zażywają regularnie olejek, wyglądają znacznie młodziej od swoich rówieśników i są sprawniejsze fizycznie i intelektualnie. W wielu szpitalach na świecie olejek pichtowy wykorzystywany jest do leczenia ran oparzeniowych, trudno gojących się, w leczeniu nowotworów i wielu innych schorzeń.

Zastosowanie olejku pichtowego

Oto dolegliwości, na które pichtowy olejek jest zalecany:

  • łysienie, łupież;
  • liszaje, owrzodzenia skóry;
  • oparzenia, trudno gojące się rany, odleżyny;
  • grzybice skóry, paznokci, grzybica wewnętrzna jelit, przełyku, płuc;
  • zapalenie skóry, łuszczyca;
  • pokrzywka, wypryski, trądzik, zmarszczki, utrata elastyczności skóry;
  • ropnie na skórze, opryszczka;
  • przeziębienia, angina;
  • chore zatoki;
  • ból gardła, chrypka, katar, kaszel (nieobfity, suchy);
  • kamica żółciowa;
  • impotencja;
  • kolka, bóle brzucha;
  • słabe krążenie krwi;
  • swędzenie skóry, plamy;
  • ukąszenia owadów;
  • reumatyzm, artretyzm;
  • menopauza, skąpa miesiączka;
  • bóle głowy, depresje, bezsenność.

Osoby stosujące olejek pichtowy na długo zachowają dobre zdrowie i witalność. Jednak nie każdy może go używać. Stosowania nie zaleca się osobom uczulonym na żywicę jodły lub inne olejki eteryczne, chorym na astmę oskrzelową, u dzieci do czwartego roku życia oraz u kobiet w okresie ciąży i karmienia piersią.

Porozmawiaj o tym na Forum Zdrowie »
Lubię to!
0

Komentarze (1)

Wyloguj
~ann555
~ann555

Witam
Czy mógłby mi ktoś odpowiedzieć na dla mnie bardzo ważne pytanie. Mam 6 miesięczne dziecko (karmie piersią) i problemy skorne twarzy (trądzik)
Czy mogę używAć olejku pichtowego do przemywania twarzy?
Czy mogę go stosować w kominku a celu aromaterapii?
Bardzo proszę o odpowiedz

Odpowiedz

Artykuły Aromaterapia

Aromaterapia Olejek różany

Olejek różany należy do najcenniejszych i najdroższych olejków eterycznych na świecie. Jest pozyskiwany z kwiatów róży damasceńskiej uprawianej w Bułgarii. Jego wyjątkowość polega nie tylko na szczególnym zastosowaniu,...

Aromaterapia Aromaterapia w kosmetyce

Aromaterapia w kosmetyce to nic innego, jak zastosowanie olejków eterycznych podczas zabiegów pielęgnacyjnych ... są w kosmetyce. Z olejków eterycznych naturalnego pochodzenia chętnie korzysta aromaterapia. Esencje eteryczne są ... . Aromaterapia jest chętnie stosowana w kosmetologii. Olejki eteryczne w kosmetyce wykorzystuje się m.in. do: masażu, kąpieli ... , aromaterapia pozwala zwiększyć energię, zmniejsza ból, obniża napięcie nerwowe i poprawia stan skóry. Działanie...

Jak stosować olejki eteryczne?
Aromaterapia Jak stosować olejki eteryczne?

Aromaterapia zyskuje na popularności i coraz więcej osób decyduje się na zastosowanie olejków eterycznych. Udowodniono, że leczenie zapachem przynosi rezultaty przy wielu dolegliwościach. Należy jednak pamiętać, że niemal każdy olejek eteryczny powinien być rozcieńczony przed zaaplikowaniem go na skórę. „Mniej znaczy więcej” to zasada, kt ... do stosowania olejków eterycznych. Mimo iż aromaterapia nie leczy chorób, pozytywnie wpływa na samopoczucie i potrafi...

Naturalne afrodyzjaki
Aromaterapia Naturalne afrodyzjaki

Olejki eteryczne działają jak afrodyzjaki. Aromaterapia już od dawna wykorzystuje ich relaksacyjne i zdrowotne właściwości. Naturalne olejki eteryczne znalazły zastosowanie nie tylko w medycynie naturalnej. Ich skuteczność sprawia, że korzystają z nich kosmetologia i dermatologia. Do najpopularniejszych olejków eterycznych wykorzystywanych jako afrodyzjaki zaliczamy jaśmin, drzewo sandałowe, drzewo cynamonowe, olejek rozmarynowy, szałwię muszkatołową oraz neroli. Wpływ olejków...

Aromaterapia Olejek cedrowy

Olejek cedrowy jest ekstrahowany za pomocą destylacji kawałków drewna drzewa cedrowego Juniperus virginiana, znanego również jako Cedrus deodara, Cedrus atlantica, Cedrus libani itp. w zależności od regionu pochodzenia. Kraj pochodzenia nie...

Aromaterapia Olejek cytrynowy

Olejek cytrynowy jest tłoczony na zimno ze skórki cytrynowej. Z jego zdrowotnych właściwości korzysta aromaterapia. Olejki eteryczne znalazły zastosowanie nie tylko w medycynie naturalnej, ale też w przemyśle kosmetycznym i dermatologicznym ... o jego zastosowaniu. Dezynfekcja pomieszczeń Nie tylko aromaterapia wykorzystuje olejek cytrynowy, który dzięki swoim lotnym ... po mieszkaniu. Poprawa samopoczucia Delikatny zapach cytryny ożywia i wzmacnia koncentrację. Aromaterapia wykorzystuje olejek...

Aromaterapia Olejek eukaliptusowy

(...) Aromaterapia z zastosowaniem tego olejku eterycznego koi zmysły, uspokaja, rozluźnia i redukuje napięcie nerwowe. Ponadto, olejek ... eukaliptusowy chętnie wykorzystuje medycyna naturalna i aromaterapia. Stanowi on nieodzowną pomoc w leczeniu przeziębienia, a także ... do działania. Aromaterapia z wykorzystaniem olejku eukaliptusowego to świetny sposób na poprawę samopoczucia. Zabiegi z...

Aromaterapia Olejek geraniowy

(...) wszechstronnych właściwości leczniczych i relaksacyjnych. Aromaterapia niejednokrotnie wykorzystuje dobroczynne działanie...

Aromaterapia Olejek jałowcowy

Olejek jałowcowy, podobnie jak inne olejki eteryczne, otrzymywany jest w procesie destylacji roślin aromatycznych przez poddanie ich działaniu pary lub przez macerację tłuszczami. Leczenie zapachem było znane już w starożytności, wykorzystywano je w...

Aromaterapia Olejek lawendowy

Olejek lawendowy jest jednym z naturalnych olejków eterycznych wykorzystywanych w aromaterapii. Uzyskiwany jest w procesie destylacji, przede wszystkim z kwiatów lawendy. Lawenda jest aromatyczna z natury i często wykorzystuje się ją w...

Aromaterapia Olejek miętowy

Olejek miętowy to rodzaj olejku eterycznego otrzymywanego z mięty pieprzowej. Od najdawniejszych czasów liście mięty były wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym, chemicznym, kosmetycznym i spożywczym. W Polsce znane są przede wszystkim ze swych...

Aromaterapia Olejek pomarańczowy

(...) trawienny. Aromatyzacja powietrza olejkiem pomaga pokonać dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Aromaterapia z użyciem...

Aromaterapia Olejek sandałowy

(...) Właściwości olejku sandałowego Aromaterapia wykorzystuje naturalne olejki eteryczne do wyzwolenia uczucia odprężenia. Olejek...

Aromaterapia Olejek waniliowy

Wanilia płaskolistna to krzew, który może osiągać nawet do 25 cm wysokości. Pochodzi z krajów Ameryki Środkowej. Należy do rodziny storczyków, występuje w dwóch kolorach, a jej kwiaty swym kształtem przypominają trąbki. Owoce,...

Aromaterapia Olejek z drzewa herbacianego

Aromaterapia to metoda leczenia znana już od starożytności, polegająca na wykorzystaniu leczniczych właściwości olejków eterycznych. Obecnie jej skuteczność wzbudza nieco kontrowersji, jednak w wielu przypadkach korzyści płynące ze stosowania olejków eterycznych zostały potwierdzone. Jednym z olejków stosowanych w aromaterapii jest olejek z drzewa herbacianego. Aby cieszyć się ... w bólach mięśni. Aromaterapia przy użyciu olejku z drzewa herbacianego to świetny sposób na relaksację.

Aromaterapia Olejki do masażu

Olejki do masażu sprawiają, że masowanie i równoczesna aromaterapia staje się niezapomnianym przeżyciem &ndash ... eteryczne mogą podrażniać skórę. Aromaterapia polega na wpływaniu na organizm dzięki wykorzystaniu zapachów. Olejki ... órna to zapachy pobudzające, mocne. Taka aromaterapia sprawi, że „odżyjesz” po ciężkim dniu. Olejki z tej nuty utrzymują się ... i sprawiają, że zaczyna być to także prawdziwa, lecznicza aromaterapia. Polecamy je do domowego masażu po męczącym dniu. Oleje...

Właściwości olejków eterycznych - galeria
Aromaterapia Właściwości olejków eterycznych - galeria

Zapach olejków eterycznych potrafi wprowadzić w dobry nastrój, dodać energii oraz zrelaksować. Nanoszone na skórę goją rany i uśmierzają ból. Olejki pozyskuje się z roślin. Różne ich rodzaje stosowane są przy różnych problemach, a każdy z nich ma inne...

Domowe afrodyzjaki - galeria
Aromaterapia Domowe afrodyzjaki - galeria

Naturalne olejki eteryczne mają zastosowanie nie tylko w medycynie naturalnej. Coraz częściej  wykorzystywane są w kosmetologii i dermatologii. W przemyśle perfumeryjnym wykorzystuje się również olejki cynamonowe pozyskiwane z liści i gałęzi drzewa...

Kosmetyki i akcesoria do włosów Olejek jojoba

Kosmetyki zawierające w składzie olejek jojoba korzystnie działają na naszą skórę oraz włosy. Dowiedz się więcej na temat tej cudownej substancji.

pokaż 10 następnych
Zamknij Załóż konto
Zamknij Logowanie

Nie masz konta? Załóż teraz

Zapomniałem hasło Przypomnij hasło

Zamknij

Wypełnij swoje dane

Ryzyko schorzeń często zależne jest od płci, wieku i wykonywanego zawodu

Wiek determinuje zarówno ryzyko schorzeń, jak i rodzaj leczenia

Dzięki informacji o Twojej lokalizacji i ubezpieczeniu, będziemy mogli zaproponować Ci najlepszych specjalistów i kliniki zajmujące się Twoim problemem

-

Dane kontaktowe potrzebne są nam do powiadomienia Cię o odpowiedziach specjalistów

Akceptuję regulamin zadawania pytań.
Cofnij