2 z 7Chlebem w ość
Ból w gardle, nasilający się przy przełykaniu – takie objawy daje ość, która zaklinowała się w drodze do żołądka. Powszechnie uważa się, że najlepszym sposobem na poradzenie sobie z tkwiącą w gardle ością jest skórka z chleba.
>Owszem, w przypadku naprawdę małych ości ta metoda może zadziałać. Nigdy jednak nie będziemy mogli mieć pewności jak dużą ość połknęliśmy i gdzie dokładnie się zaklinowała, dlatego stanowczo odradzam takie działania – mówi WP abcZdrowie Jarosław Bąk, ratownik medyczny. - Podczas jedzenia skórki chleba czy jakiegokolwiek innego pożywienia dochodzi do odruchu połykania, który polega na zaciskaniu się mięśni gardła. Taki odruch może spowodować przesunięcie się ości w głąb przełyku czy mocniejsze wbicie się w jego ścianki – dodaje.
Jeśli w porę nie usuniemy zaklinowanej ości, może dojść do stanu zapalnego i pojawienia się ropy. To jednak najbardziej optymistyczny scenariusz.