Produkty, które mogą zapobiec rozwojowi choroby Alzheimera. Zobacz, co warto jeść
1 z 7Najczęstsza postać demencji
Choroba Alzheimera to najczęściej występująca forma demencji. Jest to schorzenie neurodegeneracyjne, które powoduje otępienie, zaniki pamięci, wahania nastroju, trudności językowe. Zwykle rozpoznawana jest u osób po 65. roku życia, ale jej objawy pojawiają się już wcześniej. Według szacunków w 2050 roku dotknie ona jedną na 85 osób.
Choroba Alzheimera jest chorobą nieuleczalną. Naukowcy od lat badają jej przyczyny i próbują zrozumieć mechanizm powstawania.
Wskazują też działania, które mogą obniżać ryzyko zachorowania. Wśród nich jest zróżnicowana dieta. Zobacz galerię i dowiedz się, jakie produkty włączyć do swojego jadłospisu.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Osoby urodzone w tym miesiącu, częściej cierpią na choroby płuc