Trwa ładowanie...

Pyłek kwiatowy - właściwości, przeciwwskazania, dawkowanie

Pyłek kwiatowy może stanowić doskonałe uzupełnienie zdrowej diety
Pyłek kwiatowy może stanowić doskonałe uzupełnienie zdrowej diety (123rf.com)

Pyłek kwiatowy, czyli męskie komórki rozrodcze, które produkują kwiaty, to obok miodu podstawowy pokarm pszczół. Pyłek kwiatowy składa się z białka, tłuszczów, soli mineralnych, witamin, kwasów organicznych i hormonów.

spis treści

1. Właściwości pyłku kwiatowego

Jeśli zmieszasz pyłek kwiatowy z niewielką ilością miodu, śliną lub nektaru w postaci kulek, powstają obnóża, czyli pyłek pszczeli. Pszczelarz może przechwycić część pyłku pszczelego i zakonserwować go, w ten sposób uzyskując cenny produkt leczniczy i odżywczy. Apiterapia, czyli leczenie produktami pszczelimi, zyskuje ostatnio na popularności.

Jest wiele korzyści ze stosowania pyłku kwiatowego.

Zobacz film: "Jak rozpoznać prawdziwy miód?"
  • Pyłek kwiatowy wpływa pozytywnie na pH ciała.
  • Pyłek kwiatowy ze względu na składniki odżywcze może być alternatywą dla witaminowych suplementów. W jego skład wchodzą między innymi: białko, kwasy tłuszczowe, proste węglowodany, witaminy z grupy B, witaminy C, D, E i K, minerały, kwasy, lecytyna, rutyna, karotenoidy oraz enzymy.
  • Aby zebrać łyżeczkę pyłku pszczelego powstałego z pyłku kwiatowego, konieczna jest praca jednej pszczoły przez miesiąc, osiem godzin dziennie.
  • Pyłek kwiatowy jest składnikiem diety wielu sportowców.

Właściwości pyłku pszczelego zależą od jego specyficznego składu chemicznego. Badania wykazały, że pyłek kwiatowy:

  • wzmacnia organizm;
  • zwiększa wzrost, nawet u dorosłych;
  • jest nie tylko bezpieczny w stosowaniu, ale i ma działanie terapeutyczne;
  • działa leczniczo u osób z trądzikiem, alergiami, anemią, astmą, zapaleniem oskrzeli, zatwardzeniem, zapaleniem okrężnicy, nadwagą, cukrzycą typu 2, zapaleniem zatok i zmarszczkami;
  • zwiększa szanse na długowieczność;
  • chroni przed zawałem serca.

2. Dawkowanie pyłku kwiatowego

Pyłek kwiatowy nie powinien być spożywany przez osoby uczulone na ten produkt. Jeśli nie wiesz, czy twój organizm toleruje pyłek kwiatowy, zacznij od niewielkich ilości i stopniowo zwiększaj dawkę.

Przyjmuje się, że jedna łyżeczka pyłku kwiatowego dziennie wystarczy, aby wpłynąć korzystnie na organizm, choć niektórzy spożywają nawet 8 łyżeczek w ciągu doby.

yłek kwiatowy powinien być przyjmowany przed jedzeniem. Najlepiej jest rozmieszać pyłek kwiatowy z miodem, serkiem, mlekiem, wodą lub sokiem owocowym. Jedna łyżeczka od herbaty to około 5 gramów pyłku kwiatowego.

Zalecane dawki dzienne pyłku kwiatowego:

  • dzieci w wieku 3-5 lat – 10 gramów pyłku kwiatowego;
  • dzieci 6-12 lat – 15 gramów pyłku kwiatowego;
  • dzieci powyżej 12 lat i dorośli – 20 gramów pyłku kwiatowego;
  • dorośli w celach leczniczych – 30-40 gramów pyłku kwiatowego.

Zobacz też:

Kurację pyłkową należy prowadzić przez około 1-3 miesiące dwa razy do roku (jesienią i wiosną). Pyłek kwiatowy wzmacnia odporność i chroni przed przeziębieniami, grypą i katarem, a także uzupełnia niedobory witamin i mikroelementów. Można go przyjmować na wiele sposobów.

Warto zainteresować się apiterapią. Pyłek kwiatowy może stanowić doskonałe uzupełnienie zdrowej diety i aktywnego trybu życia. Zawarte w nim składniki odżywcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ciała, dlatego jeśli nie jesteś uczulony na pyłek kwiatowy, warto go spróbować.

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze